پوسته پوسته شدن ناشی از آسیب به لایهی خارجی پوست (اپیدرم) میباشد. پوسته پوسته شدن ممکن است بر اثر آسیبهای ناشی از اشعهی خورشید و همچنین انواع عفونتهای ایجاد گردد.
در سویی دیگر این عارضه ممکن است ناشی از پاسخ نوعی بیماری خودایمنی ویا سایر بیمایهای باشد. خارش، خشکی و سایر مشکلات آزاردهندهی پوستی ممکن است همراه با پوستهپوستهشدن رخ دهند.
به علت وجود عارضههای مهمی که مسبب پوستهپوستهشدن هستند، نیاز است تا علت اصلی موضوع مشخص شده و مورد تشخیص و درمان قرار گیرد.
علل پوسته پوسته شدن
پوست انسان همواره در معرض عوامل محیطی آسیبزا قرار گرفته و آسیب میبیند. از جمله این موارد میتوان به اشعهی خورشیدی، باد، گرما، سرما، رطوبت پایین و بالا اشاره نمود. عوامل آسیبزا در صورتی که بهطور مزمن بر پوست اثر نمایند، ممکن است پدیده پوستهپوسته شدن رخ دهد. در نوزادانی که زودتر از تاریخ مقرر به دنیا آمدهاند، مشاهدهی این عارضه دور از انتظار نیست.
همچنین پوستهپوسته شدن ممکن است به علت بیماری زمینهای دیگری به وجود آید. این بیماریها میتوانند مرتبط با سایر ارگانها بوده و سپس پوست را درگیر سازند. این نوع از بیماری همراه با خارشهای متعدد در پوست میباشد. در اینجا به ارائه لیستی از عارضههایی که قابلیت ایجاد این مشکل را دارند میپردازیم:
- آلرژیها یا پاسخهای بیشاز اندازه سیستم ایمنی
- عفونتها از جمله برخی انواع مرتبط با باکتری استافیلوکوکوس و عفونتهای قارچی
- بیماریهای سیستم ایمنی
- سرطان و درمان سرطان
- بیماریهای ژنتیکی از جمله عارضهای نادر به نام acral peeling (سندرمی پوستی که پوستهپوسته شدن بی دردی را باعث شده و بالاترین لایهی پوست را مورد هدف قرار میدهد)
بیماریها و شرایط خاصی نیز ممکن است سبب پوستهپوسته شدن پوست گردند:
- درماتیتیس آتوپیک (eczema)
- لنفومای سلولهای جلدی T
- خشکی پوست
- هایپرهیدروزیس
- عوارض جانبی داروها
- لنفومای Non-Hodgkin
- پسوریازیس
- کرمهای حلقوی
- تب اسکارلت
- درماتیت چرب
- سندرم شوک سمی
- آفتاب سوخگی
- سندرم استیون-جانسون
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
پوستهپوسته شدن که به علت خشکی پوست و آفتاب سوختگی ایجاد گردد، به کمک کرمهای پوستی بهبود یافته و نیازی به اقدامات جدی پزشکی نخواهد داشت. در صورتی که علت پوستهپوسته شدن پوستتان مشخص نبوده و میزان آن نیز شدید میباشد، ملاقاتی با پزشک خود تنظیم کرده و درمان لازم را دریافت نمایید.