لوپرامید
علت تجویز
لوپرامید به صورت خارج از نسخه برای کنترل اسهال حاد (مدفوع شل که به صورت ناگهانی ایجاد شده و معمولاً کمتر از ۲ هفته ادامه مییابد) مانند اسهال مسافرتی کاربرد دارد. لوپرامید تجویزی برای کنترل اسهال حاد و نیز بیماری التهابی روده (IBD) کاربرد دارد. همچنین تجویز این دارو برای کاهش حجم در بیماران با سابقه ایلئوستومی (جراحی خروج مواد دفعی از راه سوراخی در شکم) به کار میرود. این دارو جزو دسته داروهای ضداسهال میباشد. این دارو از طریق کاهش حرکت مایعات و الکترولیتها به سمت روده از طریق کاهش حرکت رودهها عمل میکند و تعداد حرکات را نیز کاهش میدهد.
نحوه مصرف
لوپرامید به شکل قرص، کپسول و سوسپانسیون یا شربت برای مصرف از راه دهان در دسترس میباشد. لوپرامید بدون نسخه بلافاصله پس از دفع مدفوع شل استفاده میشود اما باید توجه شود که میزان دریافت آن از میزان مجاز دریافت در ۲۴ ساعت که برای دارو ذکر شده بیشتر نشود. لوپرامید به صورت تجویزی، گاهی به صورت زمان بندی شده (یک بار در روز، دو بار در روز و…) استفاده میشود. موارد ذکر شده در بروشور راهنمای همراه دارو یا نسخه پزشک را اجرا کنید. همچنین از پزشک یا داروساز بخواهید هرقسمتی که متوجه نشدید را برایتان توضیح دهد.
درصورتی که لوپرامید را به کودکتان میدهید، بروشور دارو را با دقت مطالعه کنید تا مطمئن شوید که دارورا به درستی به کودک خود میدهید. مصرف این دارو برای افراد زیر ۲ سال ممنوع میباشد. بروشور دارو را بخوانید تا میزان داروی مورد نیاز کودک خود را بدانید. درصورتی که وزن کودک را میدانید، با استفاده از جدول داخل بروشور، وزن کودک را به دوز مورد نیاز وصل کنید تا میزان داروی مورد نیاز را بفهمید. درصورتی که وزن کودک را ندانید، دوز مورد نیاز را با استفاده از سن کودک پیدا کنید. درصورتی که ندانید چه میزان دارو باید به کودک بدهید، با یک پزشک مشورت کنید.
درصورتی که از شربت لوپرامید استفاده میکنید، برای اندازهگیری میزان دارو از قاشقهای خانگی استفاده نکنید. از درپوش اندازهگیری که همراه دارو میباشد یا قاشقهایی با اندازه مشخص استفاده کنید.
درصورتی که با وجود مصرف لوپرامید برای درمان اسهال حاد، علائم تشدید شود یا اسهال بیش از ۴۸ ساعت طول بکشد، استفاده از دارو را متوقف کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.
کاربردهای دیگر
این دارو کاربردهای دیگری نیز دارد که میتوانید از پزشک یا داروساز بخواهید برایتان شرح دهد.
هشدارها
قبل از مصرف دارو،
- درصورت حساسیت به لوپرامید، هرکدام از محتویات لوپرامید و هر داروی دیگری به پزشک خود اطلاع دهید.
- هر داروی تجویزی یا خارج از نسخه، ویتامین، مکمل غذایی و فرآوردههای گیاهی که مصرف میکنید را به پزشک خود اطلاع دهید. مطمئن گردید که هرکدام از مواردی که ذکر خواهد شد را اطلاع دهید: آنتیبیوتیکها مانند کلاریترومایسین و اریترومایسین؛ برخی داروهای ضد قارچ مانند ایتراکونازول یا کتوکونازول؛ سایمتیدین، جمفیبروزیل؛ کینین، رانیتیدین، ریتوناویر یا ساکیناویر. ممکن است نیاز باشد که دوز دارو تغییر یابد یا برای جلوگیری از عوارض، تحت نظر قرار گیرید.
- درصورت ابتلا به کولیت اولسراتیو یا کولیت (التهاب روده ناشی از عفونت)، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین درصورت داشتن تب، مدفوع خونی یا مدفوع موکوسی، مدفوع سیاه یا درد شکم بدون داشتن اسهال، به پزشک خود اطلاع دهید. درصورت وجود موارد ذکر شده ممکن است پزشک این دارو را تجویز نکند.
- درصورت ابتلا به نشانگان نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) یا هرگونه ابتلا یا سابقه ابتلا به بیماری کبدی، پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- بارداری، برنامه بارداری و نیز شیردهی خود را به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید. درصورتی که حین مصرف دارو باردار شوید، به پزشک خود زنگ زده و مشورت کنید.
- این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی یا گیجی گردد. قبل از فهمیدن اثر این دارو بر روی خود، از رانندگی و انجام کارهای حساس بپرهیزید.
توصیههای تغذیهای
برای جایگزین کردن مایعات از دست رفته در اسهال، به میزان زیادی آب یا مایعات صاف دیگر مصرف کنید.
فراموشی مصرف
درصورتی که پزشک مصرف دارو را به صورت زمان بندی شده تجویز کرده باشد، مطابق نسخه دارو را مصرف کنید. اما اگر مصرف دارو را فراموش کردید، بلافاصله پس از به یاد آوردن دارو را مصرف کنید. اما درصورت نزدیک بودن مصرف دوز بعدی، از مصرف دوز قبلی صرف نظر کرده و دوز معمول را ادامه دهید. برای جبران نوبت از دست رفته، دارو را دوبرابر مصرف نکنید.
عوارض جانبی
این دارو نیز مانند هر داروی دیگری دارای یکسری عوارض میباشد.
درصورت شدید بودن یا رفع نشدن علائم ذیل، مراتب را به پزشک خود اطلاع دهید:
- یبوست
- خستگی
درصورت مشاهده هرکدام از علائم زیر، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید یا به اورژانس مراجعه کنید:
- راش (جوش)
- سرخی، تاول زدن یا کنده شدن پوست
- کهیر
- خارش
- خس خس سینه
- سختی تنفس یا تنگی نفس
- تب
- درد یا تورم شکم
- اسهال خونی
بیشتر بخوانید:کمک های اولیه؛ مسمومیت
نگهداری و دفع
دارو را در ظرف خود نگهدارید و در دسترس کودکان قرار ندهید. دارو را در دمای محیط و دور از حرارت و رطوبت نگهدارید.
بسیار مهم است که دارو را کاملاً دور از دید و دسترس کودکان نگهدارید. به خصوص که بسیاری از ظرفهای دارو مقاومتی دربرابر دسترسی کودکان ندارند و کودکان میتانند آنها را به سادگی باز کنند. برای جلوگیری از مسمومیت کودکان ناشی از مصرف دارو، دارو را در یک جای امن قرار دهید و ترجیحاً قفل کنید.
قسمتی از دارو که مورد نیاز نیست باید دور ریخته شود. اما باید به گونهای دفع گردد که کسی نتواند از آن استفاده کند یا به حیوانات آسیب نرساند. از ریختن دارو در فاضلاب اجتناب کنید. برای آگاهی از نحوه درست دفع دارو، با یک داروساز تماس گرفته و مشورت کنید.
مصرف بیش از حد و مسمومیت
درصورت مصرف بیش از حد (اووردوز)، با اورژانس تماس بگیرید و کمک بخواهید. درصورتی که علائم غش، تشنج، تنگی نفس یا کاهش هوشیاری وجود داشته باشد، فوراً با اورژانس تماس گرفته و کمک بخواهید.
علائم مصرف بیش از حد شامل موارد زیر میباشد:
- حالت تهوع
- ناتوانی در دفع ادرار
- غش
- تپش قلب نامنظم یا محکم یا سریع
- عدم پاسخ به تحریک
- منگی
- تنگ شدن عنبیه چشم
- تنفس آهسته و کم عمق
- تنگی نفس
نامهای تجاری
- Imodium®
- Imodium® AD
- Imotil®
- K-Pek II®
- Kao-Paverin®
- Kaopectate 1-D®
- Maalox® Anti-Diarrheal
- Pepto® Diarrhea Control