بیحسی در یکی از دستها یا هر دوی آنها با از دست دادن حس در دستها یا انگشتها توصیف میشود. اغلب بیحسی دستها با دیگر تغییرات همراه است، مثل حس مورمور شدن یا این که سوزن در پوست فرو میرود. برخی اوقات هم با حس سوزش همراه میشود. در این وضعیت دستها، بازوها و یا انگشتان شاید حالت زمخت یا ضعیفی به خود بگیرند. بیحسی میتواند در طول عصبی واحد در دست اتفاق بیافتد. ممکن هم هست این بیحسی در هر دو دست به صورت قرینه باشد.
دلایل
بیحسی در دست معمولاً با آسیب، تحریک یا فشردگیِ یکی از اعصاب یا شاخهای از یکی از آنها در بازو یا مچ همراه است. بیماریهایی که اعصاب محیطی را تحت تأثیر قرار میدهند؛ مثل دیابت نیز میتوانند چنین بیحسیای به وجود بیاورند. با این حال در مواردی که دیابت عامل ایجاد آن است نشانههای اولیه در پاها دیده میشوند، نه در دست.
در موارد بسیار نادر، بیحسی میتواند در نتیجهی مشکلات مغزی یا نخاعی باشد، باید این نکته را در ذهن داشت که در چنین مواردی ضعف و کاهش عملکرد هم در دستها دیده میشود. بیحسی به تنهایی بسیار کم در اثر عوارض خطرناکی مثل سکتهها و آسیبهای مغزی رخ میدهد.
پزشک احتمالاً سؤالات زیادی دربارهی نشانههای بیماری خواهد پرسید تا علت بیحسی را تشخیص دهد. شاید برای شروع درمان مناسب، تستهای مختلفی نیاز باشد. دلایل ممکن برای بیحسی در یکی از دستها یا هر دوی آنها میتواند موارد زیر را شامل شود:
- ناهنجاری استعمال الکل
- آمیلوئیدوزیس
- آسیب به شبکهی عصبی براکیال
- سندروم تونل کارپال
- اسپوندیلوزیس گردنی
- کیست گانگلیون
- سندرم گیلن-باره (Guillain-Barré syndrome)
- HIV/ایدز
- بیماری لایم (Lyme disease)
- مالتیپلاسکلروزیس (MS)
- سندرم پارانئوپلاستیک سیستم عصبی
- نوروپاتی محیطی
- بیماری رینود
- عوارض جانبی داروهای شیمیدرمانی
- سندروم شوگرن (sjogren syndrome)
- آسیب به نخاع
- سکتهی مغزی
- سیفیلیس
- دیابت نوع ۲
- فشردگی عصب اولنار
- واسکولیتیس
- کمبود ویتامین B-12
تعیین علت عارضه بسیار مهم است. اگر بیحسی از دستها به دیگر مناطق بدن نیز پخش شود باید تحت نظر پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد.
در صورت شروع ناگهانی بیحسی، بهویژه اگر همراه با فلجی، ضعف، گیجی، دشواری در حرف زدن، سرگیجه و یا سردردی شدید و ناگهانی باشد، باید با اورژانس تماس گرفت.
اگر بیحسی تدریجاً شروع شده یا بدتر شود، به دیگر مناطق بدن سرایت کند، هر دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار دهد، به نظر بیاید که مربوط فعالیتی خاص است و یا فقط قسمتی از دست را درگیر سازد، باید به پزشک مراجعه کرد.