اندام های تصفیهکننده خون با عوامل عفونی که از طریق پوست وارد بدن می شوند، مبارزه می کنند.
طبق یافته های محققان علوم پزشکی کالج ایالتی پنسیلوانیا، اطلاعات جدید درباره اینکه سیستم ایمنی ذاتی بدن چگونه و در چه مکانی از بدن با عوامل ویروسی که از طریق پوست وارد شدهاند مبارزه می کند، می توانند به درمانهای بهتری برای ویروسها مانند زیکا، ویروس تب دانگ و میسلها بیانجامد.
سیستم ایمنی ذاتی، اولین خط دفاعی بدن است که برخلاف سیستم ایمنی اختصاصی که تهدیدهای مشخص و بخصوصی را هدف قرار میدهد، محافظتی وسیع فراهم می آورد.
یکی از وظایف سیستم ایمنی ذاتی این است که بطور سریع، مانع گسترش عفونت شود. زمانی عقیده بر این بود که گلبولهای سفید، موسوم به ماکروفاژها، ویروسها را در محل عفونت مانند زخم نیش پشه از بین می برند. ویروسهایی که از این نقطه وارسی میگریزند، از طریق رگهای لنفی به عقدههای لنفی موضعی وارد میشوند که محلی است برای ماکروفاژهای مفروض که وظیفه سیستم ایمنی ذاتی را قبل از واردعملشدن ایمنی اختصاصی انطباقی، به پایان میرساند.
محققانی که توسط کریستوفر نوربری استاد میکروبیولوژی و ایمنی شناسی رهبری میشدند، اخیرا دریافتند که بعضی از ویروسهایی که از عقده های لنفی موضعی عبور میکنند، وارد خون میشوند و در نقطهبررسی سوم که همان اندامهای تصفیهکننده خون هستند، با آنها مبارزه میشود.
در آزمایشات انجامشده بر روی موش، تیم نوربری روشهای متعددی را برای تخلیه انواع مختلف سلولهای سیستم ایمنی ذاتی که مجموعا تحت عنوان سلولهای مایلوئید شناخته می شوند، در نقطه وارسی سوم قبل از آلوده ساختن حشرات جونده با ویروس آنفولانزا بکار بردند. آنها دریافتند که تخلیه ماکروفاژها در کبد و طحال، بیشترین تاثیر را در تسهیل گسترش ویروسها در بدن داشت.
نوربری اذعان داشت:
” اگر شما نقصی در ایمنی آن اندام ها داشته باشید، حقیقتا وخیمتر از این است که شما نقصی در عقدههای لنفی موضعی داشته باشید. این بدین معناست که موردی حتی به اندازهی یک زخم سوزن در پوست، پاسخی را در کل بدن شما شامل میشود. “
در بین نقاط قوت این مطالعه: بجای استفاده از تنها یک روش برای تخلیه ماکروفاژها، محققان از نه روش متمایز برای تخلیه سلولهای مایلوئید مختلف در محلهای گوناگون استفاده کردند بطوریکه به آنها این اجازه را میداد تا مهمترین نوع سلول و محل اصلی عملکرد آن را بادقت مشخص کنند. محققان از تکنیکی بهره بردند که بطور نزدیک، عفونت طبیعی را شبیه سازی میکند.
نتایج ( این تحقیقات ) در مجله PLOS Pathogens منتشر شد.
نوربری اذعان کرد مطالعات آینده، میتوانند بر تقویت پاسخ ماکروفاژهای کبد و طحال در افراد مبتلا به عفونتهای ویروسی تمرکز داشتهباشند. یافتهها همچنین میتوانند برای شناسایی جمعیتهای در معرض عفونتهای خاص، مورداستفاده قرار گیرند.
نوربری همچنین بیان داشت:
” تحقیقات آینده بایستی این مورد را بررسی کنند که آیا افراد مستعد، دارای مشخصههای مارکرهای زیستی در خون هستند که مرتبط با نوعی نقص عملکردی این سلولها باشد. بعنوان مثال، اگر شما دارای عفونت هپاتیت B بودهباشید، شما بایستی دارای عملکرد ناقص ماکروفاژ در کبد باشید، بطوریکه توانایی آن سلولها را جهت ادامه روند و پاسخ به ویروسهای دیگر، مختل نماید. “
” اقدام برای بالابردن توانایی این سلولها، هنوز بطور کامل واضح نمیباشد. ولی این حقیقت که ما شناسایی کردهایم این سلولها نقش سیستمیک بازی میکنند، بدین معنی است که مردم ممکن است در آینده، توجه خود را بهسوی این سلولها جلب کنند.”