نگاه کلی
سارکوم بافت نرم نوعی سرطان نادر میباشد که در بافتهای متصل کننده، حمایت کننده و دربرگیرنده ساختارهای بدن ایجاد میشود. این بافتها عبارتنداز عضلات، چربی، عروق خونی، اعصاب، تاندونها و پوشش مفاصل.
بیش از ۵۰ نوع سارکوم بافت نرم وجود دارد. برخی از انواع آن در کودکان محتملتر هستند، در حالیکه برخی دیگر در بالغین شایعترند. تشخیص این تومورها میتواند مشکل باشد، زیرا ممکن است با بسیاری از تومورهای دیگر اشتباه گرفته شود.
سارکوم بافت نرم در هر نقطهای از بدن میتواند ایجاد شود، اما شایعترین انواع آن در دست، پا و شکم ایجاد میشوند. انجام جراحی برای خارج کردن تومور، رایجترین روش درمانی میباشد، گرچه بسته به نوع، اندازه، محل و تهاجم تومور رادیوتراپی و شیمیدرمانی نیز ممکن است انجام گیرد.
انواع
- آنژیوسارکوم
- درماتوفیبروسارکوم پروتوبرنس
- تومورهای گاسترواینتستینال استرومایی
- سارکوم کاپوسی
- لیومیوسارکوم
- لیپوسارکوم
- تومورهای بدخیم غلاف اعصاب محیطی
- فیبروسارکوم مختلط
- سارکوم پلئومورفیک
- رابدومیوسارکوم
- تومور فیبروزی منفرد
- سارکوم سینوویال
- سارکوم پلئومورفیک تمایز نیافته
علائم
یک سارکوم بافت نرم در مراحل اولیه خود ممکن است هیچ علامت و نشانهای از خود نشان ندهد. با رشد هر چه بیشتر تومور، میتواند سبب:
- برآمدگی یا تورمی قابل توجه
- درد، در صورت وارد کردن فشار به عضله یا عصب
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
اگر فرد دچار موارد زیر شود باید به پزشک مراجعه کند:
- یک برآمدگی که اندازه آن در حال افزایش است یا دردناک میشود
- یک برآمدگی با هر اندازه که در عمق عضله قرار دارد
- عود یک بآرمدگی که قبلاً خارج شده بود
دلایل
در بیشتر موارد، علت ایجاد سارکوم بافت نرم نامشخص میباشد.
در کل، سرطانها زمانی ایجاد میشود که DNA سلولها دچار جهش گردد. این جهشها سبب رشد و تقسیم خارج از کنترل سلولها میگردند.
نوع سلولی که دچار جهش ژنتیکی میگردد، تعیین کنندهی نوع سارکومی است که فرد بدان مبتلا میگردد. به عنوان مثال، آنژیوسارکوم از پوشش عروق خونی منشأ میگیرد، در حالیکه منشأ لیپوسارکوم سلول چربی میباشد.
عوامل خطرزا
عواملی که خطر ابتلا به سارکوم بافت نرم را افزایش میدهند، عبارتنداز:
سندرمهای ارثی: سندرم هایی خطر ابتلا به سارکوم بافت را افزایش میدهند، عبارتنداز رتینوبلاستومای ارثی، سندرم لیفرومنی، پولیپ آدنومای فامیلی، نوروفیبروماتوز، اسکلروز توبروز و سندرم ورنر
مواجهه با مواد شیمایی: مواجهه با برخی مواد شیمیایی مانند آرسنیک و دیاکسین میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند.
مواجهه با پرتو: سابقه پرتودرمانی سرطان نیز میتواند خطر را افزایش دهد.
تشخیص
به دلیل تنوع فراوان سارکوم بافت نرم، لازم است منشأ دقیق هر تومور تشخیص داده شود تا بهترین درمان انتخاب گردد.
روشهای تصویربرداری
برای تعیین ناحیه درگیر، پزشک روشهای زیر را به کار خواهد گرفت:
- تصویربرداری با اشعه ایکس
- CT اسکن
- PET
نمونه برداری
نمونه برداری باید در مراکز تخصصی سرطان انجام گیرند. پزشکان باتجربه بهترین روش نمونه برداری را برای تعیین نوع درمان، انتخاب میکنند. این شیوهها عبارتنداز:
- نمونه برداری با سوزن
- نمونه برداری با جراحی
در آزمایشگاه، متخصص پاتولوزی بافت نمونه را از نظر وجو علائم سرطان بررسی خواهد کرد. ویث همچنین تهاجم تومور را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد.
درمان
گزینههای درمان سارکوم بافت نرم بسته به اندازه، نوع و محل تومور متفاوت میباشد.
جراحی
جراحی از رایجترین روشهای درمان سارکوم بافت نرم میباشد. در کل، جراحی شامل خارج کردن بافت سرطانی و قسمتی از بافت سالم اطراف آن میباشد.
اگر سارکوم بافت نرم دست یا پا را درگیر کند، پرتودرمانی و شیمی درمانی جهت کوچک کردن تومور به کار گرفته میشوند تا از قطع عضو جلوگیری شود.
درمان با داروهای هدفمند
برخی از انواع سارکوم بافت نرم ویژگیهای خاصی در سلولهای خود دارند که میتوانند مورد هدف داروهای هدفمند قرار گیرند. کارکرد این داروها بهتر از شیمی درمانی میباشد و به آن اندازه سمی نمیباشند. این داروها به خصوص در تومورهای گاسترواینتستینال استرومایی مفید میباشند.
سلام وقت بخیر
عذر میخوام چن ماهی بود دست راستم درد داشت ولی اونقدر قابل توجه نبود که به مزشک مراجعه کنم.حدود ۱ هفته است که درد بیشتر شده و ورم شدیدی داره.به پزشک ارتوپد،روماتیسم،داخلی و عفونی مراجعه کردم و هیچ کدوم نتونستن تشخیص بدن..از اونجایی ک علائم سارکوم رو دارم،میشه راهنماییم کنین ک باید به چ پزشکی مراجعه کنم؟؟؟برای درمان سارکوم به چ مراکز درمانی باید مراجعه کرد؟؟
با سلام. شما باید به فوق تخصص خون مراجعه کنید