رایانش کوانتومی نوید آیندهای را میدهد که در آن فناوری بینهایت سریعتر، کارآمدتر و ایمنتر خواهد بود. با این وجود، چگونگی کارکرد آن هنوز هم به طور کامل درک نشده است.
مقالۀ مرتبط: تحول علم کوانتوم: این روش امکان ردیابی ذرات کوانتومی را فراهم میکند!
اخیراً پژوهشگرانی از دانشگاه وین و انستیتو نورشناخت کوانتومی و اطلاعات کوانتوم (که به اختصار IQOQI نامیده میشود) موفق به کشف یک احتمال جدید برای برقراری ارتباط کوانتومی شدهاند که تا پیش از این ناشناخته بود: یک فوتون واحد میتواند همزمان به عنوان فرستنده و گیرنده اطلاعات عمل کند.
مقالۀ مرتبط: فوتون تاریک: در جستوجوی دروازهای به سوی دنیای تاریک
مقالهای که چند روز قبل توسط سه تن از فیزیکدانان در ژورنال Physical Review Letters منتشر شده، احتمال برقراری چنین ارتباطی را توضیح میدهد. اساس این تکنیک مبتنی بر “بر همنهی کوانتومی” (Quantum superposition) میباشد. بر همنهی کوانتومی از اصول پایهای مکانیک کوانتوم است که بیان میدارد “ذرات کوانتومی نامشهود میتوانند در یک لحظۀ معین در چندین مکان حضور داشته باشند”.
محققان نشان دادهاند اگر دو نفر، آلیس و باب (دو نام معمول برای اشاره به اشیای فرضی در آزمایشهای مربوط به رایانش کوانتومی)، در فاصلهای معین از یکدیگر قرار گرفته باشند، تنها میتوانند از طریق یک فوتون یا همدیگر ارتباط برقرار کنند. بدین مفهوم که آلیس و باب در کنترل فوتونی قرار دارند که خود در وضعیت بر همنهی (حضور در چند نقطه) به سر میبرد. این دو میتوانند از طریق فوتون مذکور مقادیر صفر و یک را به یکدیگر ارسال کنند. اگر هر دو صفر و یا یک را انتخاب کنند، فوتون در اختیار آلیس قرار میگیرد. ولی اگر هر یک دادههای متضاد را انتخاب نمایند (صفر و یک)، فوتون به باب خواهد رسید. از آنجایی که آلیس میداند کدام داده را برای ارسال انتخاب کرده، میتواند نتیجه بگیرد که باب دادۀ متضاد را در نظر گرفته (تا فوتون را تصاحب نماید).
نحوۀ آزمایش این تئوری در Science News آمده است:
دلیلی برای عدم کشف تکنیک فوق در گذشته وجود ندارد، شاید دانشمندان به سادگی از کنار آن عبور کرده بودهاند. و این فقط یکی از مظاهر جادوی رایانش کوانتومی محسوب میشود.