تعریف
ادرار بهطور معمول بویی بهخصوص داشته با این حال در شرایط عادی این بو ملایم و قابل توجه نمیباشد. با این حال عارضههای خاصی توانایی تغییر بوی ادرار را دارند. بسته به نشانههای ایجاد شده میتواند موضوع را پیگیری نمود.
علل بوی بد ادرار
ادرار بهطور عمده از آب تشکیل شده است. در واقع غلظت و مقدار مشخصی از مواد زائد که توسط کلیهها به جریان ادرار وارد میگردند سبب ایجاد بوی ادرار میشوند. ادراری که مقدار آب بیشتری داشته و مواد زائد سهم کمتری در آن داشته باشد، بوی ملایم و کمتری خواهد داشت. در سویی دیگر ادراری که غلظت بالایی از مواد زائد داشته باشد بویی شدید آمونیاک گونه خواهد داشت.
برخی از مواد غذایی و داروها از جمله مارچوبه و ویتامینهای مشخصی سبب تغییر و تشدید بوی ادرار حتی در غلظتهای پایین میگردند. در برخی موارد، بوی غیر طبیعی ادرار نشانهای از وجود عارضه و بیماریای خاص خواهد بود. از جمله این موارد میتوان به عارضههای زیر اشاره نمود:
- عفونت مثانه
- التهاب مثانه (Cystitis)
- دهیدراتاسیون
- کتواسیدوز دیابتی (افزایش اسیدهای کتو به سبب بیماری دیابت)
- فیستول سیستم گوارشی و مثانه (ارتباطی غیرطبیعی میان مثانه و رودهی باریک)
- بیماری ادراری Maple syrup (بیماری ژنتیکی که توانایی شکستن برخی آمینواسیدها در بیمار کاهش مییابد)
- بیماریهای متابولیک (مشکلاتی که در آن بدن مشکلاتی در زمینه تبدیل مواد مصرفی به انرژی دارد)
- دیابت نوع ۲ (کنترل نشده)
- عفونت لوله فالوپ (سانپینگیتیس)
چه زمان باید که پزشک مراجعه نمود؟
بسیاری از تغییرات در بوی ادرار موقتی بوده و به معنای وجود بیماری زمینهای نخواهد بود. بهخصوص زمانی که هیچگونه نشانه دیگری در فرد قابل مشاهده نباشد. در اغلب موارد در صورتی که بوی بد ادرار ناشی از عارضهای دیگر باشد، علائم دیگری نیز در فرد دیده میشود. در صورت تداوم بوی بد ادرار و وجود سایر علائم، به پزشک متخصص مراجعه نمایید.