نوروم مورتون چیست ؟ نوروم مورتون یک وضعیت دردناک است که بر پنجه پای شما، معمولاً در ناحیه بین انگشتان سوم و چهارم تاثیر میگذارد. نوروم مورتون ممکن است باعث شود احساس کنید که انگار سنگی در کفش یا جوراب خود دارید.
نوروم مورتون باعث ضخیم شدن بافت اطراف یکی از اعصاب منتهی به انگشتان پا میشود. این میتواند باعث درد شدید و سوزش در پنجه پا شود. همچنین ممکن است انگشتان پا دچار سوزش یا بی حسی شوند.
کفشهای پاشنه بلند با رشد نوروم مورتون مرتبط است. بسیاری از افراد با پوشیدن کفشهای پاشنه کوتاه و با جا پنجهای گسترده تر، تسکین مییابند. بعضی اوقات ممکن است تزریق کورتیکواستروئید یا جراحی ضروری باشد.
علائم نوروم مورتون چیست
به طور معمول، هیچ نشانه بیرونی از این وضعیت ( مثلا یک توده) وجود ندارد. اما ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- احساسی که انگار روی سنگریزهای در کفش خود ایستادهاید.
- درد سوزش در پنجه پا که ممکن است به انگشتان پا منتشر شود.
- کج شدن یا بی حسی در انگشتان پا.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
بهتر است از هرگونه درد پا که بیشتر از چند روز طول بکشد، چشم پوشی نکنید. اگر با تغییر کفش و تغییر فعالیتهایی که ممکن است باعث ایجاد استرس در پایتان شود، احساس درد سوزش در پنجه پا بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.
علل نوروم مورتون چیست
به نظر میرسد نوروم مورتون در پاسخ به سوزش، فشار یا آسیب دیدگی یکی از اعصاب منتهی به انگشتان پا ایجاد میشود.
عواملی که احتمالا در ایجاد نوروم مورتون نقش دارند عبارتند از:
- کفش پاشنه بلند: پوشیدن کفشهای پاشنه بلند یا کفشهایی که تنگ باشند، میتوانند فشار اضافی به انگشتان پا و پنجه پای شما وارد کنند.
- ورزشهای خاص: شرکت در فعالیتهای ورزشی با تأثیر زیاد مانند دویدن ممکن است پای شما را به سمت آسیبهای مکرر سوق دهد. ورزشهایی که دارای کفشهای تنگ مانند اسکی برفی یا صخره نوردی هستند، میتوانند بر انگشتان پا فشار بیاورند.
- ناهنجاریهای پا: افرادی که دارای ناهنجاری، انگشت چکشی، قوس کف پا زیاد یا کف پای صاف هستند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مورتون نوروما هستند.
تشخیص نوروم مورتون چیست
در طول معاینه، پزشک شما بر روی پایتان فشار میآورد تا تودهای را احساس کند. همچنین ممکن است احساس “کلیک” بین استخوانهای پای شما وجود داشته باشد.
تستهای تصویربرداری
برخی از آزمایشات تصویربرداری در تشخیص نوروم مورتون از سایر موارد مفید است:
- اشعه ایکس: به احتمال زیاد پزشک گرفتن اشعه ایکس از پای شما را تجویز میکند تا علل دیگر درد (مانند شکستگی) را رد کند.
- سونوگرافی: این فناوری از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر در زمان واقعی از ساختارهای داخلی استفاده میکند. سونوگرافی به ویژه در آشکارسازی ناهنجاری های بافت نرم مانند نوروما بسیار مفید است.
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): با استفاده از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی، در تجسم بافتهای نرم نیز مفید است. اما این یک آزمایش گران است و اغلب برای کشف نوروم مورتون در افرادی است که علامتی ندارند.
درمان به شدت علائم شما بستگی دارد. پزشک شما احتمالاً ابتدا روشهای محافظه کارانه را توصیه میکند.
درمان نوروم مورتون
پایه های قوس دار و پدهای کف پا در کفش شما قرار می گیرند و به کاهش فشار روی عصب کمک می کنند. این موارد را می توان بدون نسخه خریداری کرد ، یا پزشک شما ممکن است یک دستمال مخصوص کفش بصورت اختصاصی و خاص طراحی کرده باشد – قالب ریزی شده برای متناسب با خطوط دقیق پای شما.
- عملهای جراحی: اگر سایر موارد درمانهای محافظه کارانه کمکی نکرده اند، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد کند.
- تزریق: در برخی از افراد با تزریق استروئیدها به ناحیه دردناک کمک میشود.
- جراحی رفع فشار: در برخی موارد، جراحان میتوانند با قطع بافتهای اطراف، فشار روی عصب را تسکین دهند. مانند برداشتن رباطی که برخی از استخوانهای جلوی پا را به هم وصل میکند.
- برداشتن عصب: در صورت عدم موفقیت تسکین درد در سایر روشهای درمانی، برداشتن عصب از طریق جراحی ممکن است ضروری باشد. اگرچه عمل جراحی معمولاً موفقیت آمیز است، اما این عمل میتواند منجر به بی حسی دائمی در انگشتان پا نیز شود.
سبک زندگی و داروهای خانگی
برای کمک به تسکین درد اجازه دهید عصب بهبود یابد، نکات زیر در مورد مراقبت از خود را در نظر بگیرید:
- داروهای ضد التهاب مصرف کنید: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Advil و ..) و ناپروکسن (Aleve) میتوانند تورم را کاهش داده و درد را تسکین دهند.
- ماساژ یخ را امتحان کنید: ماساژ یخی منظم ممکن است به کاهش درد کمک کند. یک فنجان کاغذی پر از آب یا فنجان فومی پلاستیکی را فریز کنید و یخ را روی محل دردناک بچرخانید.
- کفش خود را عوض کنید: از کفش پاشنه بلند یا کفش های تنگ خودداری کنید. کفش هایی با جعبه پا و عمق اضافی انتخاب کنید.
- برای چند هفته استراحت کنید: فعالیت هایی از قبیل آهسته دویدن، ورزش هوازی یا رقصیدن که پای شما را تحت تأثیر قرار میدهند را کاهش دهید.
آماده شدن برای ویزیت پزشک
شما ممکن است ابتدا با پزشک خانواده خود در مورد درد کف پا مشاوره کنید. او ممکن است شما را به پزشک یا جراح متخصص در زمینه اختلالات پا ارجاع دهد.
قبل از ویزیت، لیستی از سؤالات زیر را بنویسید:
- چه زمانی علائم شما شروع شد؟
- آیا علائم شما به تدریج یا ناگهان شروع شده است؟
- برای کار از چه نوع کفشی استفاده می کنید؟
- آیا ورزش میکنید؟ اگر چنین است، چه نوع ورزشهایی را انجام میدهید؟
- چه داروها و مکمل هایی مصرف میکنید؟
چه انتظاری از پزشک دارید
پزشک ممکن است برخی از سؤالات زیر را بپرسد:
- آیا در انواع خاصی از کفشها، احساس درد بدتر میشود؟
- آیا هر نوع فعالیت درد را کاهش میدهد یا آن را بدتر میکند؟
- آیا در قسمت دیگری از بدن درد دارید؟