تاول
تاول ها برجستگیهایی مملو از مایع هستند که به صورت حباب روی پوست به نظر میرسند و میتوانند دردناک یا بدون درد باشند. تاول معمولاً زمانی ایجاد میشود که پوست بدن مکرراً به چیزی مالش داده شود یا در معرض گرما (تاول سوختگی) یا عفونت قرار گیرد. شایعترین محل تاول، پاها است. زمانی که بخشی از پوست آسیب ببیند، مقداری مایع از آن ناحیه به بیرون تراوش میکند که در زیر فوقانیترین لایه پوست تجمع مییابد و تاول را ایجاد میکند.
اقدامات لازم
درصورت دردناک نبودن تاول، سعی کنید آن را سالم نگهدارید و از پاره کردن آن بپرهیزید چراکه پاره کردن تاول میتواند منجر به افزایش خطر عفونت گردد. لایهی پاره نشدهای از پوست که روی مایع موجود را محبوس کردهاست، در برابر باکتریها یک سد محافظتی طبیعی است. ناحیه تاول زده را با استفاده از چسب زخم مناسب بپوشانید. چسب زخم را به صورت مدور برش داده و پَد را به گونهای قرار دهید که اطراف تاول را محصور کرده و از آن محافظت کند. سپس روی چسب زخم را با گاز بانداژ بپوشانید.
درصورتی که تاول از سوختگی ایجاد شده باشد، قبل از انجام مراحل فوق، ابتدا به مدت ۱۰ دقیقه محل سوختگی را در زیر آب تمیز و خنک بگیرید. همچنین درصورت احساس درد ناشی از سوختگی، میتوانید از ضددردهایی مانند ایبوبروفن (ژلوفن) و یا استامینوفن استفاده کنید. درصورت شدید بودن سوختگی، باید حتما با ۱۱۵ تماس بگیرید و مراتب را اطلاع دهید.
درصورت عفونی بودن تاول، اقدامات بیشتری نیاز میباشد و بهتر است به مراکز درمانی مراجعه کنید. درصورت ابتلا به دیابت یا داشتن ضعف در سیستم گردش خون، قبل از درمان تاول به دست خود، با پزشک خود تماس حاصل کنید.
تخلیه تاول
برای کاهش درد ناشی از تاول، باید مایل داخل آن را تخلیه کنید درحالی که پوست محل آسیب، سالم باقی بماند. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
- محل تاول و دستهای خود را با آب گرم و صابون به خوبی بشویید.
- روی تاول، بتادین بزنید و محل را ضدعفونی کنید.
- یک سوزن تمیز و نوک تیز انتخاب کرده و آن را با استفاده از الکل ضدعفونی کنید.
- با استفاده از سوزن، در تاول سوراخ ریزی ایجاد کنید. سعی کنید سوراخها را در لبه تاول ایجاد کنید نه در وسط آن. اجازه دهید مایل داخل آن تخلیه شود اما پوست محل را دست نزده و سالم باقی بگذارید. درصورت پاره شدن تاول، پوست باقی مانده را روی محل آسیب باقی بگذارید و آن را نَکَنید.
- از پمادهایی مانند ژل پترولیوم (وازلین) استفاده کنید و با استفاده از یک گاز استریل نچسب، روی آن را بپوشانید.درصورت ظهور بثورات جلدی، استفاده از پماد را متوقف سازید.
- پیگیری. هر روز باند پیچی را تعویض کرده و محل آسیب را از نظر عفونت بررسی کنید. بعد از چند روز، پوست مرده محل را با استفاده از انبرک و قیچی بریده و بردارید. قبل از این کار، محل تاول و لوازم مورد استفاده را با استفاده از الکل ضدعفونی کنید. پس از برداشتن پوست محل، مجدداً پماد مالیده و باندپیچی انجام دهید.
بیشتر بخوانید: کمک های اولیه؛ سوختگی
اقدامات اجتنابی
- درصورت عدم امکان ضدعفونی کردن مناسب محل تاول، از پاره کردن تاول خودداری کنید. درصورت عدم رعایت این نکته، احتمال عفونی شدن محل آسیب دیده بسیار بالا خواهد بود.
- از قرار دادن یخ دقیقاً بر روی محل سوختگی خودداری کنید. این کار گردش خون محل را کاهش خواهد داد و چون خونریزی وجود ندارد، این اقدام اثر مثبتی نخواهد داشت.
- از استفاده از هرگونه ماده غذایی مانند کره بر روی محل سوختگی خودداری کنید.
- از استفاده از پارچههای کتانی و یا پرز دار و چسبنده خودداری کنید چرا که خطر عفونت را افزایش خواهد داد.
- درصورتی که تاول پاره شده باشد، از بتادین، الکل و یا آب اکسیژنه برای شست و شوی محل استفاده نکنید و به جای آن با استفاده از آب و صابون محل را شست و شو دهید.
- از انجام اقداماتی که به محل تاول زده آسیب برسانند، خودداری کنید. برای مثال اگر تاول ناشی از پوشیدن کفش تنگ باشد، تا زمان برطرف شدن تاول، از این کفش استفاده نکنید.
تاول عفونی
معمولاً ۱ تا ۲ هفته طول میکشد تا یک تاول بهبود یابد. بیشتر تاولها خود به خود بهبود مییابند و نیاز به اقدام خاصی ندارند. در عرض چند روز، مایع داخل تاول جذب خواهد شد اما پوستی که مایع را محصور کرده بود در جای خود باقی خواهد ماند. زمانی که در زیر این پوست مرده، پوست جدید تشکیل شد، این پوست مرده نیز خود به خود کنده خواهد شد.
با پاره شدن تاول، عوامل عفونی میتوانند وارد محل آسیب دیده شده و عفونت ایجاد کنند.
- علائم عفونت تاول
- سرخی در اطراف محل تورم (در افراد سیاه پوست ممکن است به خوبی دیده نشود)
- دردی که با گذشت زمان به جای کاهش، افزایش یابد
- تورمی که به جای کاهش، در روزهای بعدی بزرگتر گردد
- مایعی که حالت چرکی داشته باشد
- تجمع ترشحات زرد رنگ در ناحیه
- حساسیت ناحیه
- تب
- تورم گرههای لنفاوی نزدیک به ناحیه
اقدامات لازم برای تاولهای عفونی
- مراجعه به پزشک
- مراقبت از محل آسیب دیده مطابق دستورات پزشک و مصرف درست داروها
پیشگیری
برای جلوگیری از ایجاد ایجاد تاولهای ناشی از اصطکاک، کفشهایی بپوشید که درست اندازه پاهای شما باشد. استفاده از جورابهای رطوبت گیر نیز کمک کننده خواهد بود. جورابها، کفشها و کفیهای مختلفی را که به صورت خاص برای کمک به کاهش ایجاد تاول طراحی شدهاند استفاده کنید. برای کاهش احتمال تاول زدن در دست (هنگام بیل زدن، پارو کردن برف و…)، استفاده از دستکش توصیه میگردد. برای اطمینان از عدم ایجاد مشکلات شدید، همیشه نسبت به تکرار واکسنهای لازم در زمان مقرر اقدام کنید. در این مورد، هر ۱۰ سال باید واکسن کزاز را تکرار کنید.