دندان عقل آخرین دندانی است که رشد میکند و از فک بیرون میآید. رشد و خروج این دندان برای اکثر افراد دردسرهای خاصی را به همراه دارد، به همین دلیل است که بسیاری از افراد میخواهند بدانند که کشیدن دندان عقل بالا راحت تر است یا پایین؟ آیا تمام دندانهای عقل نیاز به کشیدن دارند؟ برای کشیدن دندان عقل چه زمانی باید مراجعه کرد؟ در ادامه این مطلب به مهمترین سوالات شما پیرامون کشیدن دندان عقل پاسخ خواهیم داد.
آیا کشیدن دندان عقل الزامی است؟
دندانهای عقل در اواخر سنین نوجوانی یعنی از سن ۱۷ تا ۲۵ سالگی رشد میکنند. تعداد دندان عقل به طور معمول در مجموع ۴ تا است، اما برخی از افراد تنها جوانه دندان عقل را دارند یا کلا هر ۴ دندان عقلشان رشد نکرده است. دندان عقل آخرین دندان آسیای بزرگ است که در انتهای فک رشد میکند. در اکثر مواقع به دلیل نبود جا، رویش این دندان با مشکل مواجه شده و باعث آزار فرد میشود. اما این به این معنی نیست که تمام دندانهای عقل باید کشیده شوند. دندان عقل اگر شرایط زیر را داشته باشد، نیازی به کشیدن ندارد:
- دندان عقل کاملا سالم بوده و به دیگر دندانها آسیبی نمیزند.
- دندان عقل هم در فک بالا و هم در فک پایین رشد کرده و میتوان عمل جویدن غذا را با آن انجام داد (در صورتی که یک دندان عقل در فک بالا کشیده شود، باید دندان عقل مقابل آن در فک پایین هم کشیده شود)
- دندان عقل کاملا از لثه خارج شده و زیر آن گیر نکرده است.
- موقعیت دندان عقل طوری است که رسیدگی و بهداشت آن را میتوان به خوبی انجام داد.
چه زمانی باید دندان عقل را بکشیم؟
اگر دندان عقل شما شرایط زیر را دارد، باید آن را بکشید:
- دسترسی به دندان عقل سخت است بهطوریکه نمیتوان به خوبی نکات بهداشتی را برای آن رعایت کرد.
- دندان عقل دچار پوسیدگی کامل و یا جزئی شده است.
- دندان عقل هنگام رویش، با مشکل مواجه شده و زیر بافت لثه گیر کرده است.
- رشد دندان عقل به باقی دندانها فشار وارد کرده است.
برای دانستن اینکه دندان عقل شما نیاز به کشیدن دارد یا خیر، باید حتما با دندانپزشک و جراح مشورت کنید. کشیدن یا جراحی دندان عقل، یکی از حساسترین درمانهای دندانپزشکی است. بنابراین توصیه میکنیم در انتخاب جراح دندانپزشک خود حتما دقت کافی داشته باشید.
انواع دندانهای عقل کدام اند؟
کشیدن یا نکشیدن دندان عقل به نوع آن بستگی دارد. دندانهای عقل به ۳ صورت وجود دارند:
- دندان عقل رویش یافته که به دندانی گفته میشود که کاملا از لثه خارج شده است. این دندان اگر فضا و شرایط مناسبی داشته باشد، میتوان آن را حفظ کرد و نیازی به کشیدن آن نیست.
- دندان عقل نیمه نهفته که به دلیل نبود فضای کافی، تنها بخشی از آن درون دهان دیده میشود و مابقی آن درون لثه گیر میافتد. شرایط دندان عقل نیمه نهفته برای رشد باکتریها بسیار مناسب بوده و میتواند باعث بوی بد دهان، درد و تورم لثهها شود. این دندان معمولا به جراحی نیاز دارد.
- دندان عقل نهفته که هیچ فضای برای رویش ندارد و درون استخوان فک گیر میافتد. دندان عقل نهفته باید قبل از آسیب رساندن به دیگر دندانها و عفونت و تحلیل ریشه، با جراحی از استخوان فک خارج شود.
جراحی با کشیدن دندان عقل چه فرقی دارد؟
کشیدن دندان عقل زمانی انجام میشود که دندان به طور کامل رشد کرده باشد. اما زمانی که دندان عقل به صورت نهفته یا نیمه نهفته باشد، نیاز به جراحی دارد.
نکشیدن دندان عقل چه عوارضی به همراه دارد؟
به طور معمول دندانها هر ۶ ماه یک بار باید از لحاظ سلامتی معاینه شوند. در طی معاینات دندانپزشکی، شرایط دندان عقل هم ارزیابی میشود و در صورت نیاز به کشیدن، کشیده میشود. در صورتی که دندان عقل نیاز به کشیدن داشته باشد و آن را نکشید، عواض زیر را به همراه خواهد داشت:
- پوسیدگی دندان عقل نیمه نهفته و انتشار عفونت به دیگر دندانها
- ایجاد بوی بد دهان، درد و تورم لثهها
- عوارض جانبی برای انجام درمانهای دیگر نظیر درمان ارتودنسی
- آسیب به دندانهای مجاور
- ایجاد کیست در اطراف دندان
- گیر افتادن بقایای مواد غذایی در پشت دندان
- ابتلا به بیماریهای پریودنتال
کشیدن دندان عقل بالا راحت تره یا پایین؟
در پاسخ به این سوال که کشیدن دندان عقل بالا راحت تره یا پایین، باید بگوییم که نمیتوان دقیقا این مساله را مشخص کرد. زیرا کشیدن دندان عقل در هر فک و راحتی آن به پارامترهای مختلفی بستگی دارد. برای مثال اگر دندان عقل شما به طور کامل رشد کرده باشد، کشیدن آن در فک بالا راحت تر است. اما کشیدن دندان عقل در فک پایین ممکن است در فرد دیگری به دلیل موقعیت قرارگیری دندان، نوع استخوان فک و میزان تراکم آن راحت تر باشد.
دندان عقل در فک بالا در نزدیکی سینوسها بوده و در صورت اشتباه، میتواند باعث پارگی غشای سینوس شود. علاوه بر این دندان عقل در فک پایین به دلیل نزدیکی اعصاب، دقت بیشتری میطلبد و درمان زمانبری محسوب میشود. همچنین این مساله باعث میشود تا برای کشیدن دندان عقل در فک پایین، به بیحس کننده بیشتری نیاز باشد. این در حالی است که برای کشیدن دندان عقل در فک بالا تنها تزریق ۱ تا ۲ واحد ماده بیحس کننده کاملا بیحس میشوند.
عوارض کشیدن دندان عقل
همان طور که گفتیم کشیدن دندان عقل، مساله حساسی است. به همین دلیل برای درمان و کشیدن دندان عقل بهتر است کاملا تحقیق کرده و بهترین جراح را برای درمان خود انتخاب کنید. کشیدن دندان عقل میتواند با عوارض زیر همراه باشد:
- درد و تورم محل جراحی
- خونریزی
- درد شدید در ناحیه فک
- آسیب به ریشه دندانهای کناری
- پارگی غشای سینوس
- بی حس شدن لب و زبان به مدت طولانی یا حتی دائمی
- شکستن استخوان فک
- ورود و انتشار باکتریها به درون خون و ایجاد عفونت گسترده در بدن
- عفونت دندان
برای جلوگیری و کاهش عوارض پس از کشیدن دندان عقل، حتما درباره دندانپزشک و جراح خود به خوبی تحقیق کنید. سعی کنید بهترین کلینیکهای دندانپزشکی و دندانپزشکان را برای درمان دندان عقل خود انتخاب کنید.
آشنایی با کلینیک دندانپزشکی دکتر نیکزاد و خدمات آن
اگر به دنبال یک کلینیک معتبر با دندانپزشکانی با تجربه و مجهز به جدیدترین امکانات درمان دندان در تهران هستید، کلینیک دکتر محمد نیکزاد یکی از بهترینها است. دکتر نیکزاد جراح دندانپزشک بیش از ۲۰ سال سابقه در زمینه ایمپلنت و زیبایی دندان را در کارنامه کاری خود دارند. در کلینیک دکتر نیکزاد خدمات زیر ارائه میشوند:
- کامپوزیت ونیر
- لمینت سرامیکی
- ایمپلنت دندان
- اوردنچر
- اصلاح طرح لبخند
- عصب کشی
- پرکردن دندان
- جراحی و کشیدن دندان عقل
- روکش دندان
تمامی درمانها در کلینیک دکتر نیکزاد با بهترین متریال و جدیدترین ابزارهای ترمیم، جراحی، لیزر و ابزار استریلیزاسیون انجام میشوند. پس اگر برای کشیدن دندان عقل خود هنوز دندانپزشکی را پیدا نکرده اید، توصیه میکنیم از خدمات کلینیک دکتر محمد نیکزاد استفاده کنید. برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر راجع به خدمات کلینیک دکتر نیکزاد به آدرس https://drnikzad.com/ مراجعه کنید.