به گزارش گاردین، سالانه صدوپنجاههزار نفر در نتیجۀ عدم دریافت کمکهای اولیۀ مناسب جان خود را از دست میدهند. از طرفی، با استناد به دادههای جمعیت هلال احمر ایران، شاخص آمادگی در برابر حوادث (HDPI) خانوادههای ایرانی چیزی در حدود ۹.۳ از ۱۰۰نمرۀ کامل است؛ یعنی کمتر از ده درصد، و بیشک در این میان، مهمترین نقش را عدم آگاهی کامل نسبت به کمکهای اولیه ایفا میکند.
در این راستا و بهمنظور ارتقای سطح دانش عمومی، تیم دکتر مجازی تصمیم به ارائهی اطلاعاتی کاربردی در زمینۀ کمکهای اولیه و در جهت سهولت مواجهه با شرایط اورژانسی دارد. ویژهنامۀ “کمکهای اولیه” را در دکتر مجازی دنبال کنید.
واکنش آلرژیک تهدیدکنندۀ زندگی (آنافیلاکسی) میتواند باعث شوک، کاهش ناگهانی فشارخون و مشکلات تنفسی شود. در افراد مبتلا، قرارگرفتن در معرض مادۀ ایجادکنندۀ آلرژی (آلرژن) میتواند سبب بروز واکنش آلرژیک در عرض چند دقیقه شود. در برخی موارد ممکن است واکنش آلرژیک به تاخیر افتاده، یا در غیاب محرک آشکار ظاهر شود.
اگر با شخص دارای واکنش آلرژیک و با علائم آنافیلاکسی روبهرو شدید:
- بلافاصله با مرکز خدمات اورژانس محلی تماس بگیرید.
- از خود شخص در مورد همراه داشتن سرنگ تزریق خودکار اپینفرین – اپیپن، Auvi-Q یا سایر موارد مشابه – پرسش کنید.
- در صورت نیاز به شخص در استفاده از اپیپن پیشنهاد کمک دهید. این کار را میتوانید بهراحتی با فشردن سرنگ تزریق خودکار بر روی ران فرد انجام دهید.
- شخص را به دراز کشیدن و ثابت شدن دعوت کنید.
- لباسهای تنگ و سفت را خارج کرده و روی شخص را با پتو بپوشانید. از پیشنهاد نوشیدنی به شخص خودداری کنید.
- اگر فرد در حال استفراغ یا خونریزی از راه دهان است، با خواباندن وی به پهلو، مانع خفگی شوید.
- اگر فرد فاقد علائم حیاتی تنفس، سرفه یا حرکت است، پیادهسازی مراحل احیای قلبی-ریوی (CPR) را آغاز کنید. تا هنگام رسیدن نیروهای امدادی پزشکی و با نرخی در حدود ۱۰۰فشار در دقیقه به اعمال فشار بر سینۀ مصدوم بپردازید.
- شوک آنافیلاکسی ،حتی در صورت بهبود علائم، باز هم نیازمند مداوای اورژانسی است. با توجه به امکان عود و بازگشت علائم شوک وجود دارد، لازم است مصدوم تا چند ساعت در بیمارستان تحتنظر باشد.
اگر شخصی را مشاهده کردید که علائم آنافیلاکسی را دارد، منتظر بهبود علائم نشوید و بلافاصله درمان اورژانسی را آغاز کرده و با مرکز اورژانس تماس بگیرید. در موارد حاد، آنافیلاکسی درماننشده میتواند در کمتر از نیمساعت منجر به مرگ شود. قرصها و داروهای آنتیهیستامین – مانند دیفنهیدرامین (برادینیل) – تنها پاسخگوی تسکین علائم هستند و در موارد حاد، عملکرد بسیار کُندی دارند.
علائم و نشانههای آنافیلاکسی عبارتند از:
- واکنشهای پوستی، از جمله کهیر، خارش، وسرخ شدن یا رنگپریدگی پوست
- ورم صورت، چشمها، لبها یا گلو
- تنگ شدن مجاری هوایی و در نتیجۀ آن، خس خس سینه و دشواری تنفس
- ضربان ضعیف و سریع
- تهوع، استفراغ یا اسهال
- سرگیجه، غش یا بیهوشی و از دست دادن هوشیاری
از مهمترین عوامل محرک آنافیلاکسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروها
- غذاهایی مانند بادام زمینی، آجیل درختی، ماهی و صدف
- نیش حشراتی مثل زنبور عسل، زنبور زرد، زنبور سرخ و انواعی از مورچهها
در این رابطه، پیشنهاد میکنیم مقالۀ جامع آنافیلاکسی را در دکتر مجازی مطالعه کنید.
اگر سابقۀ واکنش آلرژیک شدید در گذشته دارید، با پزشک خود در مورد همراه داشتن سرنگهای تزریق خودکار اپینفرین و نحوۀ استفاده از آنها مشورت کنید.
در پایان شما را به تماشای ویدئویی در توضیح نحوۀ استفاده از سرنگهای تزریق خودکار اپینفرین دعوت میکنیم.