به گزارش گاردین، سالانه صدوپنجاههزار نفر در نتیجۀ عدم دریافت کمکهای اولیۀ مناسب جان خود را از دست میدهند. از طرفی، با استناد به دادههای جمعیت هلال احمر ایران، شاخص آمادگی در برابر حوادث (HDPI) خانوادههای ایرانی چیزی در حدود ۹.۳ از ۱۰۰نمرۀ کامل است؛ یعنی کمتر از ده درصد، و بیشک در این میان، مهمترین نقش را عدم آگاهی کامل نسبت به کمکهای اولیه ایفا میکند.
در این راستا و بهمنظور ارتقای سطح دانش عمومی، تیم دکتر مجازی تصمیم به ارائهی اطلاعاتی کاربردی در زمینۀ کمکهای اولیه و در جهت سهولت مواجهه با شرایط اورژانسی دارد. ویژهنامۀ “کمکهای اولیه” را در دکتر مجازی دنبال کنید.
کبودی زمانی اتفاق میافتد که ضربه، جدار عروقِ خونیِ نزدیک سطح پوست را شکسته و باعث نفوذ مقدار کمی خون به داخل فضای بافتی زیر پوست شود. خون محصور در زیر پوست، باعث ایجاد کبودیِ سیاه یا آبی میشود که به مرور زمان و با طی روند بهبودی تغییر رنگ میدهد.
اگر زخم و پارگی پوست در مخل مشاهده نشود، نیازی به پانسمان نیست اما با استفاده از روشهای زیر میتوان روند بهبودی را تسریع بخشید:
- بالا نگه داشتن محل آسیبدیده
- اعمال یخ [یا بستۀ سرمازا] به محل آسیب بهصورت پیچیدهشده در حوله یا پارچۀ مرطوبشده با آب سرد: این عمل را تا یک یا دو روز پس از آسیب و چندبار در روز، هر بار بهمدت ۱۰دقیقه تکرار کنید.
- درصورت امکان، استراحت محل آسیبدیده
- استفاده از دارو: استامینوفن (تیلنول و سایر داروها) برای تسکین درد و ایبوپروفن (آدویل، موترین IB و سایر داروها) برای تسکین درد و کاهش التهاب
در صورت مواجهه با شرایط زیر به پزشک مراجعه کنید:
- تورم پُردرد در ناحیۀ کبودی
- احساس درد سه روز پس از آسیب بهظاهر خفیف
- تعدد کبودیها، بزرگی یا دردناک بودن آنها، بهخصوص اگر کبودیها برروی پوست تنه، پُشت یا صورت، یا بیدلیل ظاهر شوند.
- کبودی آسان و سابقۀ خونریزی شدید، از جمله در طول یک عمل جراحی
- مشاهدۀ توده (همانوم) در محل کبودی
- خونریزی غیرطبیعی در محل دیگر، ازخونریزی لثه و خوندماغ شدن تا مشاهدۀ خون در ادرار و مدفوع
- کبودی ناگهانی، بدون پیشینه و سابقۀ قبلی
- سابقۀ خانوادگی کبودی با خونریزی آسان
این علائم، میتوانند نشانۀ یک مشکل جدیتر (مثل اختلال انعقاد خون یا بیماریهای مرتبط با خون) باشند.