با تزریق سلول های بنیادی به مغز افرادی که دچار سکته مغزی شده اند، بهبود قابل توجهی در صحبت کردن،قدرت و تحرک یافتهاند؛ برخی حتی توانایی راه رفتن را نیز بازیافتند.
هنوز زود است اما موفقیت این آزمایش کوچک نشان میدهد که ما توانایی مغز را در درمان خودش دست کم گرفته بودیم و حتی ممکن است روزی مغز بتواند عملکرد های از دست رفته خود را بازیابی کند.
گری استنبرگ، جراح مغز و اعصاب، میگوید:
در شروع آزمایش ها زن ۷۱ ساله حتی نمیتوانست انگشت شست خود را حرکت دهد. اکنون او میتواند راه برود و دستش را بالای سرش بلند کند.
این دومین آزمایش است که به تاثیر تزریق سلول های بنیادی به مغز در بهبود سکته مغزی پرداخته است.تحقیقات دیگری نیز سال گذشته در انگلستان صورت گرفته بود که نتایج امیدوار کننده مشابهی را، پس از بیش از یک سال درمان، در بیماران نشان میداد.
آخرین آزمایش توسط شرکتی به نام SanBio در کالیفرنیا صورت گرفت.تیم تحقیقات روند آزمایش را روی ۱۸ بیمار انجام دادندو همه ی آن ها پیشرفت هایی را در تحرک نشان دادند، و ۷ نفر ار آن ها پیشرفت قابل توجهی داشتند.
تمامی افراد شرکت کننده در تحقیقات در ۶ ماه تا ۳ سال گذشته دچار سکته مغزی شده بودند و وضعیت همه ی آن ها وخیم بود(بدون این درمان امیدی به بهبودی نداشتند).
از قبل و یک سال بعد از آن، محققین میزان تحرک آن ها را از ۱ تا ۱۰۰ مقیاس بندی کردند( ۱۰۰ به معنی توانایی کامل حرکت است)، نتایج بدست آمده نشان داد که به طور میانگین بیماران به اندازه ۱۱/۴ امتیاز پیشرفت داشتند، که این مقدار از لحاظ بالینی بسیار پراهمیت است. به بیانی دیگر تاثیر به سزایی در زندگی بیماران داشته است.
اما طریقه کار آن چگونه است؟ این تکنیک شامل تزریق ردن سلول های بنیادی از طریق سوراخ عمیقی به نواحی از مغز که به عنوان مراکز کنترل حرکتی شناخته میشوند و طی سکته آسیب دیدهاند، میباشد.
تیم تحقیقات هنوز نمیدانند که این فرایند دقیقا چگونه به حرکت کمک میکند، اما هر آزمایش تصویر واضح تری از آنچه میگذرد بدست میدهد. و به نظر میرسد عمل کلیدی آن تحریک مغز برای دوباره جوان شدن است.
در موش ها، محققین مشاهده کردند که این سلول ها ی تزریق شده به نظر نمیرسد بیش از یک ماه در مغز بمانند اما در طول این مدت فاکتور های رشدی را ترشح میکنندکه ارتباطات جدیدی را بین سلول های مغز راه میاندازند و موجب بازسازس بافت میشوند.
استینبرگ گفت:
پیشتر فکر میکردیم که مدار های مغزی که تحت تاثیر سکته واقع شده بودند،مرده اند.اما حالا باید تجدید نظر کنیم، و من شخصا فکر میکنم که این مدار ها مهار شده اند و درمان ما به آزادسازی آن ها کمک میکند…ما فک میکنیم که سلول ها، مغز بالغ را طوری تغییر میدهندکه مشابه مغز کودک شده و به خوبی مرمت میشود!
این درمان به همان اندازه که امیدوار کننده به نظر میرسد،همچنان کار های بسیاری باید انجام شود تا به یک درمان پایدار و در دسترس تبدیل شود. همه ی بیماران حداقل یک نتیجه ناسازگار در ادامه درمان گزارش دادند، بنابرین تست های بیشتری نیاز است تا نشان دهد که این پروسه بی خطر است.
به گزارش Washington Post، محققین آزمایش UK در حال انجام آزمایش بالینی بزرگتری هستند و تیم SanBio هم اکنون در حال برنامه ریزی برای پیگیری ۱۵۶ بیمار است. در این تحقیقات جدید یک سوم از بیماران درمان تسکین دهنده ای را دریافت خواهند تا به تیم کمک کنند میزان واقعی موثر بودن این تکنیک را ارزیابی کنند.
اما به طور قطع دلیلی برای هیجان زده شدن وجود دارد، شمیم کوآدیر، از انجمن UK Stroke، به کوگلان کفت:
آزمایش اخیر با وجود کوچک بودن، نشان میدهد که این درمان بی خطر بوده و میتواند به بیمارانی که طی سکته توانایی حرکت را از دست داده بودند،این توانایی را بازگرداند.
این آزمایش به شواهد بالینی در حال رشد میافزاید، درمان پیشنهاد شده با سلول های بنیاد میتواند فرایند بهبود را ماه ها و حتی سال ها پس از سکته ارتقا دهد، امیدی برای بسیاری که با ناتوانی زندگی می کنند.
سلام و عرض ادب این درمان در ایران هم انجام میشود؟ در کدام شهر؟
در ایران هم انجلم میشه توروخدا بگید؟