مطالعه جدید، این تئوری طولانی مدت را که انسان در بزرگسلی تولید نورونها را متوقف میکنند، رد میکند.
مطابق این مطالعه جدید، افراد مسن به میزان نوجوانان، سلولهای مغزی جدید تولید میکنند. این یافته با تئوری پیشین که تولید نورونها پس از نوجوانی متوقف میشود، متناقض است.
یافته این مطالعه این است که مردان و زنان سالم در طول زندگی به تولید نورونهای جدید ادامه میدهند؛ بهمین دلیل افراد مسن از نظر شناختی و روانی سالمتر از باورهای قبلی هستند.
برای دههها تصور بر این بود که مغز افراد بالغ انعطاف ناپذیر است و قادر به تشکیل سلولهای جدید نیست. ولی مطالعه دانشگاه کلمبیا نشان داد که افراد مسن با میزان برابر نسبت به افراد جوان، به تولید نورونهای جدید در هیپوکامپ ادامه میدهند. هیپوکامپ قسمتی از مغز است که برای حافظه، احساسات و شناخت با اهمیت است.
محققان مغزهای ۲۸ فرد سالم ۱۴ تا ۷۹ ساله را که بطور ناگهانی فوت شده بودند، بررسی کردند.
مائورا بولدرینی، استادیار زیست شناسی عصبی و مولف ارشد مطالعه گفت: “یافتیم که افراد پیر توانایی مشابه توانایی افراد جوان در تولید هزازان نورون جدیدی هیپوکامپی از سلولهای اجدادی دارند. همچنین ما حجم برابر هیپوکامپ را در سنین مختلف (در مقایسه افراد مسن و جوان) یافتیم.
توانایی تولید سلولهای جدید هیپوکامپی، طی پروسهای تحت عنوان neurogenesis، در جوندگان و پریماتها با افزایش سن، کاهش مییابد.
باور بر این بود که در انسانها نیز کاهش تولید نورونها و کوچکتر شدن قسمتهای مغزی که به تشکیل خاطرات رویدادی جدید کمک میکنند، رخ میدهد؛ و این باور توضیحی بود بر این که چرا افراد جوان، یادگیری مهارتها و زبانها را آسانتر میدانند.
ولی مطالعه دانشگاه کلمیبا، تعداد مشابهی از سلولهای تشکیل شده جدید در مغز افراد جوان و مسن یافت.
یا ابن حال، محققان همچنین متوجه عروق خونی و ارتباطهای کمتر در میان سلولهای مغزهای مسن شدند که بولدرینی اذعان داشت: “این مورد احتمالا با انعطاف پذیری شناختی- حسی افراد مسن که در معرض کاهش است، مرتبط است.”
نتایج این مطالعه در نشریهی Cell Stem Cell منتشر شد که بنظر میرسد شدیدا قابل بحث باشند.
این نتایج تنها یک ماه پس از این منتشر شدند که مطالعهای در دانشگاه کلمبیا اذعان داشت که افراد بالغ نورونهای جدید تشکیل نمیدهند.
شاون سورل و مرسدس پاردس، مولفین دستیار آن مطالعه گفتند: “اکنون، ما فکر نمیکنیم این مطالعه جدید نتایجی را که ما از مطالعه اخیر خود بدست آوردهایم، دچار چالش کند: اگر neurogenesis در هیپوکامپ افراد بالغ ادامه مییابد، این یک پدیده بسیار نادر است.”
با این حال، دانشمندان دیگر اذعان داشتند نتایج دانشگاه کلمبیا امیدوار کننده بوده و میتواند در ایجاد درمانهای جدید برای شرایط عصبی چون بیماری آلزایمر، یاری رسان باشد.