آیا تابحال قطرات اشک خود را زیر میکروسکوپ دیدهاید؟ هنرمند هلندی، موریس مایکرز، این کار را انجام داده است نه یکی دو بار، بلکه صدها بار! این طور به نظر میآید که اشکهای ما به اندازهی دانههای برف میتوانند منحصر به فرد باشند؛ بلورهای آنها زیر میکروسکوپ این موضوع را مشخص کردهاند.
مایکرز قبل از این که به مدرسهی هنر برود تکنیسین آزمایشگاه بود و دنبال این است که آیا دو قطرهی اشک شبیه هم اند؟ او همچنین اثر دما، رطوبت و حتی دلیل گریه را هم بر آنها بررسی کرده است.
میکروسکوپی با زمینهی سیاه قطرهی اشک را در زمینهی مشکی روشن خواهد کرد و شما قادر خواهید بود طرح و شکلهای زیبایی در آن ببینید.
در کل سه نوع اشک وجود دارد:
- اشکهای پایهای که از چشم به صورت طبیعی محافظت میکنند.
- اشکهای رفلکسی که در پاسخ به موادی سرازیر میشوند مثل اشکِ هنگام پوست کندن پیاز
- اشکهای احساسی
مایکرز میخواهد بداند که چگونه اشکی که با تماشای فیلمی غمگین به وجود میآید با اشکی که آسیب به انگشت سبب آن میشود متفاوت است! چیزی که تاکنون میدانیم این است که اشکهای احساسی و عاطفی سه ماده بیشتر نسبت به بقیه دارند: هورمون استرس پرولاکتین، آدرینوکورتیکوتروپیک و مسکن لوسین انکفالین.
البته وقتی از اشکهای احساسی بحث میشود ما همگی سطوح برانگیزانندهی مختلفی داریم؛ مثلاً حرفی یکسان میتواند کسی را به گریه بیاندازد و دیگری در عین حال در واکنش به آن فقط خمیازه بکشد! شخصیت ما در ایجاد شکل اشکهایمان در زیر میکروسکوپ نقش دارد.
مایکرز ابتدا شروع به جمعآوری قطرات اشک در میکروپیپتها کرد و سپس آنها را به لولهای منتقل ساخت تا در عرض ۵-۳۰ دقیقه کریتالیزه شوند.
موادی که در اشک وجود دارند احتمالاً مسئول این شکلهای متفاوتند؛ البته طبیعی هم به نظر میرسد که اشکِ در پاسخ به پوست کندن پیاز با اشکی از روی احساسات فرق کند!
در ادامه برخی از این اشکها را با دلایل به وجود آمدنشان مشاهده میکنید: