نگاه کلی
تبهای ویروسی هموراژیک بیماریهای عفونی هستند که توانایی خون در لخته شدن را مختل میکنند. این بیماریها همچنین به دیواره عروق خونی کوچک آسیب زده و سبب نشت خون از رگ میشود. محدوده این خونریزیهای داخلی ناشی از بیماری میتواند خفیف تا مرگبار باشد.
برخی تبهای ویروسی هموراژیک عبارتنداز:
- تب دنگی
- ابولا
- لاسا
- ماربورگ
- تب زرد
این بیماریها بیشتر در مناطق استوایی رخ میدهند.
علائم
علائم و نشانههای تبهای ویروسی هموراژیک با توجه به بیماری متفاوت هستند. در کل، علائم اولیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تب بالا
- خستگی
- سرگیجه
- درد عضله، استخوان یا مفصل
- ضعف
علائمی که میتوانند مرگبار شوند
موارد شدید برخی از انواع تبهای ویروسی هموراژیک ممکن است منجر به خونریزی شود، اما افراد به ندرت به دلیل از دست دادن خون میمیرند. خونریزی در نواحی زیر ایجاد شود:
- زیر پوست
- اعضای داخلی بدن
- دهان، چشم و گوش
دگیر علائم و نشانههای عفونتهای شدید عبارتنداز:
- شوک
- اختلال در سیستم عصبی
- کما
- هذیان
- نارسایی کلیوی
- تب تنفسی
- نارسایی کبدی
- عفونت خون یا سپسیس
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
بهترین زمان مراجعه به پزشک، قبل از سفر ( به مناطق استوایی) است تا فرد مطمئن شود همهی واکسنهای لازم را دریافت کرده و توصیههای لازم را از پزشک فرا بگیرد.
اگر فرد پس از بازگشت از سفر دچار علائم شود باید به پزشک متخصص بیماریهای عفونی مراجعه کند. بهتر است فرد پزشک را از منطقهای که به آن سفر کرده بود مطلع سازد تا درمان سریعتر انجام گیرد.
دلایل
ویروسهایی که سبب تب هموراژیک میشوند به طور طبیعی در بدن انواعی از حیوانات و حشرات زندگی میکنند- به ویژه پشهها، کنه و خفاشها
برخی تبهای ویروسی هموراژیک میتوانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند.
شیوه انتقال بیماری
شیوه انتقال بیماری با توجه به نوع ویروس متفاوت است. برخی تبهای ویروسی هموراژیک از طریق نیش پشه یا کنه منتقل میشوند. برخی دیگر از طریق خون یا منی آلوده منتقل میشوند. اندکی نیز میتوانند از طریق تنفس ذرات فضولات یا ادرار موش منتقل شوند.
عوامل خطرزا
زندگی یا سفر به منطقهای که در آن نوعی تب ویروسی هموراژیک شایع است خطر ابتلای فرد به آن عفونت ویروسی را افزایش میدهد. همچنین برخی عوامل دیگر میتوانند خطر ابتلای فرد را بیشتر افزایش دهند. عبارتنداز:
- کار با افراد بیمار
- استفاده از سرنگ مشترک
- رابطه جنسی محافظت نشده
- کار در محیط بیرون یا ساختمانهایی که موش دارند
عوارض
تبهای ویروسی هموراژیک میتوانند به اعضای زیر آسیب وارد کنند:
- مغز
- چشمها
- قلب
- کلیهها
- کبد
- ریهها
- طحال
در برخی موارد، آسیب چنان شدید است که میتواند منجر به مرگ بیمار شود.
تشخیص
تشخیص تبهای ویروسی هموراژیک در روزهای اول میتواند بسیار مشکل باشد زیرا علائم اولیه آن با بسیاری از بیماریهای دیگر مشترک است.
برای کمک به تشخیص، پزشک سوالاتی درباره سوابق پزشکی و مسافرتی وی خواهد پرسید و اینکه آیا در معرض حشراتی مانند پشه یا جانورانی مانند موش بوده است یا نه.
تستهای آزمایشگاهی مانند نمونه برداری از خون برای تأیید تشخیص لازم میباشد. این کار در آزمایشگاههای ویژه انجام میگیرد، زیرا تبهای ویروسی هموراژیک معمولاً به شدت مسری هستند.
درمان
دارو درمانی
گرچه درمان خاصی برای بیشتر تبهای ویروسی هموراژیک وجود ندارد، داروی ضد ویروس ریباویرین ممکن است به کوتاه کردن دوره برخی عفونتها و پیشگیری از عوارض کمک کند.
مداوا
برای جلوگیری از از دست رفتن آب بدن، برای حفظ تعادل الکترولیتهای بدن باید از مایعات استفاده شود.
دیگر شیوهها
دیالیز کلیوی ممکن است برای برخی افراد مفید باشد