عوامل مختلفی میتوانند باعث کم شدن شیر هنگام شیردهی شوند مانند انتظار طولانی برای شروع شیردهی، عدم شیردهی به اندازه کافی ، استفاده از مکمل تغذیه همراه با شیر مادر، فرم ناکارآمد و استفاده از داروهای خاص. گاهی اوقات جراحی سینه در گذشته باعث بر تولید شیر اثر میگذارد.عوامل دیگری که میتوانند بر تولید شیر تاثیر بگذارند عبارتند از:
- تولد زودرس
- چاقی مادر
- فشار خون بالا ناشی از بارداری
- دیابت وابسته به انسولین ضعیف
مقاله مرتبط: آیا مصرف ایبوپروفن در دوران شیردهی صحیح است؟
اگرچه بسیاری از زنان نگران تولید شیر کم هستند، تولید ناکافی شیر نادر است. در واقع، اکثر زنان یک سوم بیشتر از شیری که نوزادانشان میخورند تولید میکنند.
برای افزایش تولید شیر:
- در اسرع وقت به نوزاد خود شیر دهید. انتظار بیش از حد طولانی برای شروع تغذیه با شیر مادر میتواند به عرضه شیر کم کمک کند. کودک خود را درست پس از تولد در تماس پوستی با خود قرار دهید و نوزاد شما احتمالا در اولین ساعت بعد از زایمان از شیر مادر تغذیه کند.
- در دفعات بیشتری نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه کنید. در چند هفته اول، تغذیه با شیر مادر هشت تا ۱۲ بار در روز – حدود هر دو تا سه ساعت.
- فرم پستان خود و هماهنگی آن با دهان نوزاد را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک شما به خوبی پستان را به دهان میگیرد و موقعیت خوبی دارد. به علائمی که نشان میدهند کودک شیر را میبلعد یا خیر ، توجه کنید.
- به مشکلات تغذیه توجه داشته باشید. از هر دو پستان در هر تغذیه استفاده کنید. برای کودک شما راحتتر است که هر بار فقط از یک پستان تغذیه کند – اما اگر به طور منظم این اتفاق میافتد، میزان شیر شما کاهش مییابد. شما میتوانید سینه دیگر را پمپ کنید و یا بدوشید تا فشار را کاهش دهید و از ذخیره شیر خود محافظت کنید تا زمانی که کودک شما در هر بار تغذیه بیشتر شیر مصرف کند.
- دفعات تغذیه با شیر مادر را فراموش نکنید. هر بار که یکی از دفعات شیر دادن را فراموش کردید سینه خود را پمپ کنید تا به حفاظت از تولید شیر خود کمک کنید.
- در دادن پستانک به نوزاد دست نگه دارید. اگر شما تصمیم دارید به کودک خود پستانک دهید، تا سه یا چهار هفته بعد از تولد منتظر بمانید. این به شما کمک میکند تا تولید شیر خود را تأمین کنید.
- داروها را با احتیاط مصرف کنید. بعضی از داروها باعث کاهش شیر میشوند، از جمله داروهای حاوی سودوافدرین (سودافد، زیرتک د، و دیگر داروها) . ارائه کننده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است در برابر نوع خاصی از روشهای پیشگیری از بارداری هورمونی، حداقل تا زمانی که شیردهی به طور محکم برقرار شود، احتیاط کند.
- از الکل و نیکوتین اجتناب کنبد. مصرف مقادیر متوسط تا شدید الکل باعث کاهش تولید شیر میشود. سیگار کشیدن میتواند اثر مشابهی داشته باشد. حفظ شیر در طول شیردهی برای سلامتی و رشد کودک بسیار مهم است. اگر نگران تامین شیر یا تغذیه کودک خود هستید، با پزشک خود، دکتر نوزاد یا مشاور تغذیه مشورت کنید.