پریود بودن، مانعی برای داشتن رابطهی جنسی نیست، اما خطر ابتلا و انتقال عفونتهای جنسی و احتمال بارداری همواره وجود دارد. هیچ شواهد علمی مبنی بر مضرات داشتن رابطهی جنسی طی پریود برای سلامتی وجود ندارد. برخی زنان اتفاقا داشتن رابطهی جنسی در این دوره را لذتبخشتر توصیف کرده و مزایای متعددی را ذکر میکنند.
رابطهی جنسی قبل از شروع پریود، در طول مدت آن و پس از اتمام مانعی ندارد اما برای رعایت بهداشت جنسی و پیشگیری از بارداری لازم است مواردی را به خاطر داشته باشید. همواره در رابطهی جنسی دهانی، مقعدی یا واژنی خطر عفونت وجود دارد و در صورت عدم استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری احتمال بارداری وجود خواهد داشت. اما با توجه به وجود خونریزی طی پریود لازم است با دقت بیشتری به این مسئله بپردازیم:
خطرات رابطهی جنسی در دوران قاعدگی
طی برقراری رابطهی جنسی، احتمال ابتلا به دو نوع عفونت وجود دارد: عفونتهای منتقلهی جنسی (STI) و تغییر فلور طبیعی واژن مثل عفونتهای قارچی و میکروبی. البته احتمال ابتلا به عفونتهای قارچی بدون برقراری رابطهی جنسی همواره در زنان وجود دارد اما با توجه به تغییرات هورمونی طی پریود، خطر آن در این برهه بیشتر خواهد بود.
رابطهی جنسی واژنی باعث انتقال عفوتاهای قارچی خواهد شد که در نتیجهی آن پنیس متورم شده که اصطلاحا به آن بالانیت تناسلی گفته میشود.
عفونتهای منتقلهی جنسی شامل موارد زیر هستند:
- کلامیدیا
- زگیل تناسلی
- زگیل آبکی
- گنوره
- هپاتیت B
- هرپس
- HIV
- ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
- سیفلیس
- تریکوموناس
- جرب (گال) و شپش عانه
استفاده از روشهای محافظتی مثل کاندوم، از شما در مقابل ابتلا به STIها، محافظت خواهد کرد، البته استفاده از این وسایل بهداشتی احتمال خطر را به صفر نخواهد رساند اما به صورت قابل توجهی خطر آن را کاهش میدهد.
احتمال بارداری
برای فهم بهتر بگذارید چرخهی قاعدگی را بار دیگر مرور کنیم، اولین روز خونریزی به عنوان اولین روز از چرخهی قاعدگی محسوب میشود، به طور معمول هر چرخه ۲۸ روز خواهد بود اما در بعضی ممکن است ۲۶ الی ۳۲ روز متغیر باشد. معمولا تخمکگذاری در اواسط چرخه یعنی در روز ۱۴ام اتفاق میفتد به همین دلیل روزهای ۸ الی ۱۹ بارورترین زمان چرخه محسوب میشوند. تخمک از تخمدان آزاد شده در لولهی فالوپ طی مسیر میکند و در صورت وجود اسپرم در لولهی فالوپ به احتمال زیاد لقاح صورت گرفته و تخم در رحم لانهگزینی خواهد کرد. باید توجه داشته باشید که طول عمر تخمک ۲۴ ساعت است و اسپرم پس از خروج از بدن، ۳ الی ۵ روز زنده میماند. تغییر در چرخه، تخمین دورهی باروری را مشکل میکند. موارد زیر چرخهی قاعدگی را تحت تأثیر قرار میدهند:
- شیردهی یا بارداری
- اختلالات تغذیهای
- کاهش وزن یا ورزش سنگین
- سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- نارسایی تخمدان
- بیماری التهابی لگن (PID)
- فیبروئید رحم
- اندومتریوز
به دلیل تغییرات در چرخه، احتمال بارداری زنان همواره وجود دارد؛ بنابراین استفاده از روشهای پیگشیری از بارداری حتی در دورهی پریود بسیار مهم است.
مزایا
رابطهی جنسی به طور کلی اثرات مثبتی بر سلامت عمومی انساان دارد اما تمامی مزایای آن از نظر علمی اثبات نشدهاند. به طور کلی مزایای داشتن رابطه جنسی در دوران قاعدگی شامل:
- به دلیل انقباضات رحم طی ارگاسم محتویات درون آن زودتر تخلیه شده و طول مدت پریود کمتر خواهد بود.
- از شدت پریودها کاسته شده و دردهای مرتبط با آن خفیفتر خواهند بود. طی ارگاسم رحم منقبض شده و از شدت کرامپهای شکمی کاسته میشود همچنین با ترشح اندورفین، حس سرخوشی حواس شما را از دردهای شکمی منحرف میکند.
- کاهش استرس
- بهبود وضعیت خواب
- تسکین سردرد. با ترشح اندورفین سردرد تسکین مییابد.
- تقویت سیستم ایمنی
- بهبود سلامت بدن
به خاطر داشته باشید
داشتن رابطهی جنسی در دوران قاعدگی، تمیز نخواهد بود. با این حال رعایت نکات زیر کمککننده هستند:
- استفاده از حوله برای پوشاندن ملحفه و سطوح
- برقراری رابطهی جنسی زیر دوش
- دراز کشیدن به پهلو
- استفاده از کاندوم
- استفاده از فنجان قاعدگی یکبار مصرف
برای کاهش ترشحات و خون به حداقل میتوانید از فنجان قاعدگی استفاده کنید هر چند برای برخی استفاده از آنها طی رابطهی جنسی، اذیتکننده است. فنجانهای قاعدگی چندبار مصرف ضخیمتر از انواع یکبار مصرف آنها هستند و نباید طی رابطهی جنسی واژنی استفاده شوند.
حتما به یاد داشته باشید قبل از برقراری رابطهی جنسی، تامپون را در بیاورید در صورت فراموشی، با فرو رفتن تامپون خطر ابتلا به عفونتهای جنسی بیشتر بوده و در موارد شدید پزشک باید آن را خارج کند.
رابطهی جنسی دهانی در این دوره مانعی ندارد که طی آن میتوانید از فنجان قاعدگی یا تامپون استفاده کنید باید به خاطر داشته باشید که آنها را پس از اتمام رابطه از واژن خارج کرده و تمیز نمایید.