طبق تحقیقات صورت گرفته در King’s College London، استرس های دوران بارداری ، میتواند در روند تکامل مغز کودک تاثیرگذار باشد.
این تحقیقات در حیطه روان پزشکی بیولوژیکی منتشر شده و برای اولین بار نگاهی به ارتباط بین استرسهای مادر و میزان تکامل مغز در نوزادان نارس انداخته است. از افراد شرکت کننده در این تحقیقات و اعضای شورای تحقیقات پزشکی عبارتند از: Alexandra Lautarescu، و سرپرست عکس برداری عصبی پیشرفته، پروفسور Serena Counsell.
مدارک حاصل از این مطالعات نشان میدهد که استرس های دوران بارداری در مادر، باعث ایجاد اختلال در روند تکامل بخش سفید مغزی، فاسیکول uncinate، در کودکان میشود.
در این تحقیقات، از مادران خواسته شد در مورد استرسهای پیش از زایمان به پرسش نامهها پاسخ دهند. این استرسها میتواند شامل استرسهای روزمره مانند اسبابکشی و داشتن امتحان، و یا استرسهای شدیدتر همچون از دست دادن عزیزان، جدایی یا طلاق باشد.
میزان این استرس های دوران بارداری بر اساس این که چند بار در طول هفته عوامل استرس زا را تجربه میکنند و شدت این عوامل چقدر است، رده بندی میشود. تمامی اینها مواردی هستند که در مغز کودک اثر دارند. محققان از روش تصویربرداری از گسترش تانسور استفاده کردند که مشخصاً برای بررسی ساختار ماده سفید طراحی شده بود. مادهی سفید در اختلالات اضطرابی درگیر میشود. در افراد مسن، این قسمت در کسانی که دارای اختلال اضطرابی هستند تغییر میکند.
طبق یافتههای ما، مادرانی که هنگام بارداری و قبل از تولد دچار اضطراب میشوند، مادهی سفید در کودکان این افراد تغییر پیدا میکند.
Alexandra Lautarescu ، محقق اصلی این تحقیقات از King’s College London
به گفتهی دانشمندان، این تحقیقات به میزان اهمیت حمایت از مادران باردار قبل از تولد نوزاد تاکید میکند. با توجه به دستاوردهای سابق، مداخلاتی مانند درمانهای شناختی-رفتاری میتواند اثرات منفی را در کودکان کاهش دهد.
در این میان، پزشکان نقش مهمی در صحبت کردن با مادران باردار دارند. پرسشهایی که در برخورد با مادران باردار مطرح میشود، معمولاً در مورد علائم افسردگی است و استرسهای روزمره غالباً مورد توجه قرار نمیگیرند. زنان بارداری که در دوران حاملگی با حوادث استرسزایی دست و پنجه نرم میکنند، معمولاً توسط پزشک یا مراقبان سلامت حمایت نمیشوند.
این موارد معمولاً زمانی که در حین بارداری مورد توجه قرار گیرند، تشخیص داده نمیشوند. تاکید ما بر تاثیر سلامت روانی در حین بارداری در تکامل مغز کودک است. این تاثیرات میتواند بعدها در زندگی کودک اثرات خود را نشان دهد. هیچ کس در مورد استرس های دوران بارداری که زنان باردار بدون هیچ حمایتی متحمل میشوند، اهمیت قائل نمیشود!
Alexandra Lautarescu
سرویسهای حمایتی پیش از زایمان باید در مورد اهمیت تاثیر استرس های دوران بارداری عوامل در مادران باردار آگاهی کامل داشته باشند. مادرانی که تصور میشود با اضطرابهای فراوانی روبهرو میشوند، باید مورد حمایت قرار گیرند. مداخلاتی که در راستای کمک به زنان باردار در دوران پیش از تولد و پس از تولد صورت میگیرند، نه تنها سلامت مادر، بلکه سلامت مغزی و ذهنی کودک را نیز تضمین میکنند و عوارض بعدی را به حداقل میرسانند.
این تحقیقات میتواند سندی مبنی بر تاثیر عدم سلامت ذهنی مادران در حین بارداری و عواقب زیان بار آن در نوزاد باشد. نتایج این عوامل به صورت عوارض زایمانی، وزن کم نوزاد هنگام تولد و تولد نوزادان نارس بروز میکند. عدم سلامت ذهنی مادر همچنین ممکن است منجر به تغییر در رفتارهای نوزاد حین تولد شود، مانند نوزادانی که بیشتر از حد معمول گریه میکنند.
محققان در صدد انجام مطالعات بیشتر برای بررسی عوارض زیان بار در زندگی و آینده کودکانی هستند که حین جنینی، دچار تغییر در روند تکامل مغزی شدهاند.