آیا در هنگام لمس گلوی خود تودهای لمس میکنید؟ در این صورت بهتر است بدانید که ندول تیروئید چیست ؟ ندول تیروئید تودهای است که در جلوی گلو ظاهر میشوند. در ندول تیروئید فرد احساس میکند که هردو طرف یا وسط گلو برآمده شدهاست. در این مقاله سعی داریم با علل، علائم و درمان ندول تیروئید بیشتر آشنا شویم.
بعضی اوقات افراد میتوانند ندولهای تیروئید را به عنوان توده جلوی گردن شناسایی کنند، اما اغلب نمیتوانند آنها را ببینند یا احساس کنند. غدهی تیروئید هورمونهای تیروئیدی ترشح میکنند و این هورمونها عملکردهای مختلفی برعهده دارند. ارگانها برای انجام عملکرد خود به طور صحیح به هورمونهای تیروئیدی لازم دارند. همچنین بدن برای تولید انرژی و گرما به آنها نیاز دارند. ندولهای تیروئیدی به دلایل مختلفی میتوانند بروز پیدا کنند. ممکن است این ندول، کیست تیروئید باشد که نشانهی کمبود ید یا در برخی موارد سرطانی باشد.
ندول تیروئیدی چیست
ندولهای تیروئیدی تودههایی هستند که درون تیروئید یا اطراف آن ایجاد میشوند و ممکن است این ندولها یک یا چند عدد باشند. این ندولها شایع هستند و حدود ۷۶-۲۰ درصد افراد را در ایالات متحدهی آمریکا تحت تأثیر قرار میدهند. بعضی ندولها به راحتی لمس میشوند اما بعضی دیگر ممکن است درون بافت تيروئيد باشند و يا كوچك باشند و نتوان به راحتی آنها را لمس کرد. درحقیقت۷-۴ درصد ندولهای تیروئیدی قابل لمس هستند. انواع متفاوتی از ندولهای تیروئیدی وجود دارد که شامل:
- کیست یا ندولهای پر از مایع یا خون
- ندولهای خوشخیم که در برخی موارد ممکن است بعضی از آنها سرطانی باشند.
- ندولهای ترشح کنندهی هورمونهای تیروئیدی
اگر ندول تیروئیدی هورمونهای تیروئیدی بیش از نیاز بدن تولید کنند، این اتفاق میتواند موجب ایجاد عوارض متعدد شود.
علائم ندول تیروئید چیست
معمولا ندولهای تیروئیدی هیچ علامت و نشانهی خاصی ندارند. اگر این ندولها علامتدار شوند با توجه به محل ندول ممکن است علائم متفاوت باشند.
غدهی تیروئید در جلوی گلو و در نزدیکی راههای هوایی و محل عبور غذا قرار گرفتهاست. اگر ندول به راههای هوایی و محل عبور غذا فشار وارد کند موجب علائم زیر میشود:
- خشونت صدا
- احساس خارش در گلو
- تنفس مشکل
- مشکل در بلع غذا
- احساس خفگی در حالت درازکش
- تورم غدد لنفاوی
به ندرت ممکن است در نزدیکی گوش یا فک خود احساس درد بکند.
علت ایجاد ندول تیروئیدی چیست
ندولهای تیروئیدی به دلایل مختلف میتوانند ایجاد شوند. در اینجا به چندین دلیل از دلایل ایجاد کننده میپردازیم:
کمبود ید
ید از جمله مواد مهم در رژیم غذایی افراد است چرا که در نبود آن فرد در ساخت هورمونهای تیروئیدی دچار مشکل میشود. زمانی که میزان ید در رژیمغذایی کافی نباشد، فرد به گواتر مبتلا میشود. ندول نیز میتواند تشکیل شود.
انجمن تیروئید آمریکا برای جلوگیری از کمبود ید توصیه به استفاده از نمکهای یددار میکند.
التهاب
گاهی اوقات ندولهای تیروئیدی به دلیل التهاب ایجاد میشوند که به آن تیروئیدیت تحت حاد میگویند. این شرایط به ندرت اتفاق میافتند ولی میتوانند بعد عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا، عفونت دستگاه تنفسی و اوریون اتفاق بیفتند. در تیروئیدیت تحت حاد، تیروئید در لمس دردناک و حساس میشود و ممکن است برآمده شود.
پرکاری تیروئید
برخی ندولهای تیروئیدی هورمونی به نام تیروکسین را بیشتر تولید میکنند. تیروکسین یکی از هورمونهای مترشحه توسط تیروئید میباشد.
تیروئیدیت هاشیماتو
تیروئیدیت هاشیماتو، بیماری است که در آن سلولهای ایمنی به بافت تیروئیدی حمله میکند. دانشمندان علت این اتفاق را نمیدانند. عوامل خطرساز ایجاد کنندهی تیروئیدیت هاشیماتو شامل:
- سابقهی بیماری تیروئیدی در خانواده
- مواجهه با اشعه
- مواجهه با مقدار زیاد ید
شیوع تیروئیدیت هاشیماتو در زنان بیشتر میباشد.
ندول بدخیم تیروئید
انجمن تیروئید آمریکا بیان میکند که ۹۰ درصد ندولها خوشخیم هستند اما برخی از آنها میتوانند سرطانی باشند. طبق گفتهی انجمن ملی سرطان عوامل خطرساز سرطان و ندول بدخیم تیروئید شامل:
- جنس مونث
- فاصلهی سنی ۶۵-۲۵ ساله
- نشانههای رشد ندول
- مواجههی گردن و سر با انواع اشعه در دوران کودکی
- ابتلا سایر افراد خانواده به سرطان تیروئید، گواتر و دیگر بیماریهای تیروئیدی
- برخی مشکلات ژنتیکی خاص
پزشک در صورتی که ندول تیروئیدی شرایط زیر را داشته باشد به سرطان تیروئید شک خواهد کرد:
- اندازهی ندول بیشتر از ۴ سانتیمتر باشد.
- سفت بودن ندول هنگام لمس کردن
- ثابت شدن ندول نسبت به بافتهای اطراف
در سال ۲۰۱۸ انجمن ملی سرطان در آمریکا تخمین زدهبودند که حدود ۵۳۹۰۰ مورد جدید از سرطان تیروئید تشخیص داده خواهدشد که حدود ۳.۱ درصد از کل سرطانهای تشخیص داده شده خواهدبود. تعداد موارد جدید سرطان تیروئید در هر ۱۰۰۰۰۰ بزرگسال حدود ۱۴.۵ است. تقریباً ۱ درصد از اینها کشنده خواهدبود.
علل دیگر ندولهای تیروئیدی
- رشد خوش خیم که معمولا به آدنوم کلوئیدی معروف است و معمولاً بیضرر است.
- کیست، که ممکن است حاوی مایعات یا خون باشد.
راه تشخیص ندول تیروئید چیست
افراد غالبا نمیتوانند ندپلهای تیروئیدی را لمس یا حس کنند. روشهایی که برای تشخیص فعالیت غیرطبیعی تیروئید بکار میروند، شامل:
- سونوگرافی برای تشخیص این مورد که آیا ندولی وجود دارد و اگر هست اندازهی آن چقدر است و آیا محتوی مایع هم هست یا نه.
- آزمایش خون برای فهمیدن سطح هورمونها و فاکتورهای دیگر
- بیوپسی و برداشت یک قطعه کوچک از تیروئید و بررسی آن
- اسکن هستهای تیروئید
بیوپسی یا آسپیراسیون سوزنی خوب میتواند نشان دهد که آیا ندول بدخیم است یا خیر. پزشک یک سوزن نازک را در غده تیروئید وارد کرده و چند سلول را برای آزمایش از بدن خارج میکند. اگر نتایج بیوپسی حاکی از سرطان باشد، پزشک ممکن است عمل جراحی را برای برداشتن ندول و بررسی دقیقتر بافت توصیه کند.
اسکن تیروئید هستهای میتواند نشان دهد که غده تیروئید به درستی کار میکند یا خیر. برای این آزمایش، فرد ید رادیواکتیو را از طریق دهان یا داخل وریدی مصرف میکند. سپس آنها تحت اسکن قرار میگیرند تا ببینند غده تیروئید به خوبی کار میکند و آیا ندولهایی وجود دارد یا خیر.
درمان ندول تیروئید
درمان ندول تیروئید بسته به علت ایجاد کنندهی آن میتوانند مختلف باشند.
اگر یک ندول خوشخیم باشد، پزشک هر چند ماه یکبار از نزدیک فرد را تحت معاینه و سونوگرافی قرار میدهد. اگر ندول تولید هورمون بکند، فرد ممکن است برای تنظیم ترشحات هورمون به دارو نیاز داشته باشد.
جراحی
اگر پزشک احتمال سرطان را بدهد، ممکن است جراحی را برای از بین بردن بافت سرطانی توصیه کند. پزشکان همچنین در شرایط زیر نیز ممکن است پیشنهاد جراحی را بدهند:
- ندول بزرگ باشد و یا در حال بزرگ شدن باشد.
- سونوگرافی کیست پیچیده گزارش کند.
- علائم فشار برروی راههوایی و مسیر عبور غذا وجود داشتهباشد.
به طور کلی
امیدواریم متوجه شده باشید که ندول تیروئید چیست و بیشتر ندولهای تیروئیدی سرطانی نیستند. انجمن ملی سرطان آمریکا بیان میکند که حتی اگر ندولهای تیروئیدی سرطانی باشند، قابل درمان هستند و به ندرت تهدید کنندهی حیات میباشند. اگر ندول تیروئیدی سرطانی نباشد نیاز به درمان، کنترل و یا هردو دارد.