استرس جزئی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره ماست. بسیاری از افراد ممکن است برای کاهش استرس خود، سراغ گیاهان دارویی و روشهای سنتی بروند. اگر شما هم از آن دسته افراد هستید، در این مقاله با ما همراه باشید تا بررسی کنیم گیاه بابونه چیست و آیا میتواند به کاهش استرس کمک کند؟
گیاه بابونه چیست ؟
دو گونه از انواع بابونه که برای مصارف دارویی به کار میروند، عبارت اند از:
- بابونه آلمانی (با نام علمی Matricaria recutita یا Matricaria chamomilla)
- بابونه رومی (با نام علمی Chamaemelum nobile یا Anthemis nobilis)
این گیاهان متعلق به خانوادهی گیاهان کاسنی هستند.
قسمت مورد استفادهی دارویی این گیاه، گلهای خشک شدهی آن است.
ترکیبات اصلی بابونه عبارت اند از:
- ترکیبات کومارینی
- فلاونوئیدها (مثل apigenin)
- اسانس بابونه که ترکیبات اصلی آن، alfa-bisabolol و chamazulene است.
مکانیزم گیاه بابونه چیست ؟
خواص آرام بخش بابونه ممکن است مرتبط با فلاونوئیدهای خاص موجود در این گیاه باشد؛ زیرا به نظر میرسد apigenin میتواند به گیرندههای بنزودیازپین در سیستم عصبی مرکزی متصل شود و فعالیت ضد اضطراب داشته باشد.
همچنین حضور احتمالی تریپتوفان (پیش ساز سروتونین و گابا) در گلهای گیاه بابونه، میتواند تا حدی اثر خواب آور بابونه را توجیه کند.
کابردهای بالینی گیاه بابونه چیست ؟
مصرف گیاه بابونه در کشورهای لاتین، به عنوان یک داروی آرام بخش خفیف، بسیار مرسوم است. این گیاه معمولا برای درمان اضطراب و بی خوابی استفاده میشود. با این حال، هیچ گونه کارآزمایی بالینی تصادفی برای تایید خواص ضد اضراب و خواب آور بابونه انجام نشده است.
عوارض جانبی و موارد منع مصرف گیاه بابونه چیست ؟
به طور کلی، گیاه بابونه بی ضرر است؛ ولی به دلیل حضور ترکیبات لاکتونی، ممکن است واکنشهای آلرژیک (مثل کهیر، ادم و انسداد مجاری تنفسی) و در موارد نادر، شوک آنافیلاکسی ایجاد کند. بنابراین افرادی که دچار واکنشهای آلرژیک هستند، باید فرآوردههای بابونه را با احتیاط مصرف کنند.
گیاه بابونه برای افرادی که به هر یک از گیاهان خانواده کاسنی (مقل بابونه گاوی یا همیشه بهار) حساسیت دارند، منع مصرف دارد.
دوز و نحوه مصرف گیاه بابونه چیست ؟
رایجترین شیوه مصرف بابونه، این است که ۵ گرم گل خشک شدهی گیاه را در ۱۵۰ میلیلیتر آب جوش دم کنید و به میزان ۱ فنجان، ۳ بار در روز میل کنید.
سایر شیوههای مصرف بابونه عبارت اند از:
- عصارهی مایع بابونه (به نسبت ۱:۱ با اتانول %۴۵)، به میزان ۴-۱ میلیلیتر، ۳ بار در روز
- تنتور بابونه (به نسبت ۱:۵ با اتانول %۴۵)، به میزان ۱۰-۳ میلیلیتر، ۳ بار در روز
- گل خشک شده بابونه، به میزان ۴-۲ گرم، ۳ بار در روز