پولیپ بینی توده های نرم و بدون دردی هستند که در قسمت مجاری تنفسی بینی و سینوس ها رشد می کنند. این توده ها ممکن است بعد از التهاب های مزمن به دلیل وجود بیماری هایی مانند آسم، عفونت های مکرر، آلرژی، حساسیت دارویی و یا حتی اختلالات سیستم ایمنی ایجاد شود.
اگر پولیپ به وجود آمده کوچک باشد ممکن است علائم خاصی از خود نشان ندهد، اما پولیپ های بزرگتر موجود در بینی می تواند باعث بروز مشکلات تنفسی، کاهش حس بویایی و یا حتی عفونت شود و نیاز به جراحی پولیپ بینی داشته باشد. جراحی پولیپ بینی معمولا نسبت به جراحی های دیگر زمان بیشتری احتیاج دارد و به همین علت باید به بهترین جراحان بینی در تهران و یا شهرستان ها که در این زمینه از تجربه و مهارت بسیاری برخوردار هستند مراجعه کنید.
علائم پولیپ بینی چیست؟
از آنجایی که پولیپ بینی در ارتباط مستقیمی با التهاب مجاری تنفسی قرار دارد، به همین علت برخی از علائم و نشانه های سینوزیت مزمن به همراه پولیپ های بینی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- آبریزش بینی
- کاهش چشمگیر حس بویایی
- درد در ناحیه صورت و یا سردرد
- درد در ناحیه ای از قسمت های دندان
- احساس فشار در قسمت پیشانی و یا سر
در صورتی که بیمار علائم ذکر شده در بالا را به مدت بیشتر از ده روز تجربه کند بایستی حتما به پزشک متخصص برای درمان مراجعه کند.
پولیپ بینی به چه علت تشکیل می شود؟
التهاب مخاط بینی و سینوس ها می تواند یکی از دلایل به وجود آمدن پولیپ بینی شود. این احتمال در تمامی افراد و در تمامی سنین وجود دارد، اما معمولا در افراد جوان و یا بزرگسالان وجود آن شایع تر است و بیشتر دیده می شود.
یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن پولیپ بینی می تواند آلرژی و یا عفونت و حساسیت های فصلی باشد. در کل می توان برخی از این عوامل را به صورت زیر بیان کرد:
- سابقه داشتن بیماری آسم
- حساسیت های فصلی و آلرژی
- حساسیت به آسپرین ها
- فیبروز کیستیک
- داشتن پولیپ بینی به صرت ارثی
چگونگی تشخیص پولیپ بینی به چه صورت است؟
برای تشخیص وجود پولیپ بینی، باید پزشک بررسی های لازم را از نظر فیزیکی و بالینی و همچنین تشخیص علائم دیگر را انجام دهد، این علائم می توانند با کمک روش های زیر تشخیص داده شوند:
- آندوسکوپی بینی
- تست های عکس برداری مانند سی تی اسکن
- انجام تست های آلرژی
درمان پولیپ بینی
درمان پولیپ بینی به معنی کاهش اندازه و یا حذف کامل پولیب از بینی می باشد. در ابتدا پزشک برای بیمار درمان دارویی تجویز می کند و در صورتی که نتیجه ای دریافت نکنند، پس از آن عمل بینی را برای بیمار تجویز می کنند.
جراحی به صورت سرپایی و بدون ایجاد برش و بخیه انجام می شود. جراحی بر اساس اندازه پولیپ بینی می تواند به دو صورت جراحی پولیپکتومی که برای پولیپ های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد و جراحی آندوسکوپی که برای پولیپ های بزرگ تر انجام یم شود.
کسانی که دچار سینوزیت های مزمن، پولیپ بینی و یا گرفتگی در بینی خود هستند می توانند با کمک جراحی آن را رفع نمایند. در واقع هدف از جراحی پولیپ بینی باز شدن سینوس هایی است که به دلیل التهاب و تورم دچار گرفتگی در بینی خود شده اند، تا بیمار بتواند تنفسی بهتر و راحت تر داشته باشد.
اقدمات قبل از جراحی پولیپ بینی چیست؟
- قبل از انجام جراحی بینی، بیمار بایستی یکسری آزمایشات که توسط پزشک تجویز می شود را انجام دهد و نتیجه آن را به پزشک خود تحویل بدهد.
- در صورتی که داروهای خاصی مصرف می کند ممکن است با نظر پزشک برای مدت زمانی قبل از عمل قطع گردد.
- برای انجام جراحی بیمار باید به صورت ناشتا به بیمارستان و یا کلینیک مراجعه کند و حداقل به مدت ۶ الی ۸ ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن بپرهیزد.
- از کشیدن سیگار و دخاینات باید به مدت حداقل دو هفته قبل از عمل باید خودداری کنید زیرا می تواند باعث ایجاد اختلال در عروق خونی شود.
مراقبت های بعد از جراحی پولیپ بینی چیست؟
- بهتر است بیمار بعد از عمل تا مدت زمانی از قرار گرفتن در مناطقی که گرد و غبار دارد خودداری کنید.
- از مصرف دخانیات و الکل به مدت حداقل دو هفته پس از عمل اجتناب کنید. این مسئله می تواند باعث کاهش سرعت روند بهبودی گردد.
- بهتر است از مایعات و نوشیدنی های گرم به مدت چند روز بعد از جراحی خودداری کنید زیرا می تواند باعث افزایش احتمال خونریزی در بینی شود.
- در صورتی که احساس درد و یا ناراحتی بعد از جراحی بینی داشتید می توانید با نظر پزشک از داروهای مسکن استفاده کنید.
- به مدت حداقل یک هفته بعد از عمل از انجام فعالیت های سنگین و ورزش خودداری کنید و بیشتر سعی کنید در این مدت استراحت نمایید.
- در طول دوران نقاهت بهتر است سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید و در زمان استراحت از دو بالشت برای اینکار کمک بگیرید.
- برای اینکه لخته های خونی داخل بینی را شستشو دهید می توانید از سرم های شستشو استفاده کنید.
برای مطالعه بیشتر در مورد عمل بینی در تهران و یا حتی شهرستان ها و همچنین اقدامات و مراقبت های قبل و بعد از جراحی، می توانید به سایت pezeshk24 مراجعه کنید و از مقالات موجود در آن بهره ببرید.
استراحت در دو هفته اول بعد از جراحی بینی
شما می توانید در کنار روند فعالیت های روزانه خود استراحت به اندازه کافی داشته باشید. ولی باید این را در نظر بگیرید که به محل هایی که دارای گرد و غبار زیادی است نروید و از آن محل ها تا مدت زمانی دوری کنید زیرا می تواند پس از جراحی بینی شما و برای تنفس و یا بهبود زخم های بینی شما مشکل ایجاد کند.
بهتر است در طول زمانی که نیاز به استراحت دارید از حمام رفتن با آب گرم خودداری کنید و خوردن و مصرف نوشیدنی های گرم در این زمان اجتناب کنید، زیرا این مسائل می تواند باعث بروز خونریزی در بینی شما شود.
همچنین از انجام فعالیت هایی مانند ورزش، نگاه کردن به پایین، خم شدن برای مدت طولانی و همچنین رانندگی پرهیز کنید تا به صورت کامل بهبود بیابید.
جلوگیری از خونریزی بینی بعد از جراحی پولیپ بینی
در هفته های اول بعد از جراحی پولیپ بینی ممکن است خونریزی از بینی خود داشته باشید که این می تواند به دلیل پوسته پوسته شدن دیواره بینی باشد. هر چه که این خشکی و یا پوسته شدن بینی کمتر رخ دهد احتمال بروز خونریزی نیز کاهش می یابد. برای مرطوب نگه داشتن بینی خود می توانید از محلول های مخصوص شستشو برای تمیز نگه داشتن داخل بینی و جای زخم ها استفاده کنید.
با شستشوی مداوم بینی می توانید از بروز خونریزی بعد از جراحی جلوگیری کنید. علاوه بر ای مورد برای پیشگیری از خونریزی بایستی فعالیت های بدنی سنگین و با انجام ورزش را تا مدت زمانی بعد از عمل متوقف کنید. همچنین مصرف نوشیدنی های الکلی می تواند باعث رقیق شدن خون و افزایش احتمال خونریزی به دلیل رقیق شدن خون را به دنبال داشته باشد. در نتیجه یکی دیگر از اقدامات لازم برای بعد از عمل، پرهیز از مصرف الکل به مدت چند هفته بعد از جراحی است.
در نهایت می توان گفت که برای جلوگیری از خونریزی بهتر است تامدت زمانی پس از جراحی از پایین نگه داشتن سر خود و خم کردن آن در طولانی مدت پرهیز کنید.
مراقبت های ذکر شده که مربوط به اقدامات بعد از جراحی می باشد، بهتر است تا حداقل دو تا سه هفته پس از جراحی رعایت شود تا بتوانید به بهترین نتیجه از جراحی بینی خود دست یابید.