در دنیای امروز که انواع مختلفی از رژیم های غذایی برای افراد با شرایط متفاوت طراحی می شود، دانه ی جو یک ماده سرشار از مواد مغذی و فیبر است که جدا از خواص تغذیه ای، خاصیت رژیمی هم دارد. انواع مختلف جو مثل جو پوست کنده، جو پرک و جو دوسر برای همراهی شما در مسیر کاهش وزن بسیار کمک کننده هستند.
انواع پرک شده جو برای تهیه صبحانه، کیک ها و سوپ استفاده می شود. این دانه پر خاصیت که ریشه در غذاهای گذشته و سنتی نیز دارد، به راحتی در انواع برنامه های غذایی حتی رژیم گیاهخواری قابل استفاده است. در تولید پرک جو، ابتدا جو پوست کنده که از قبل خیس شده را با بخار می پزند. سپس توسط دستگاه به صورت پرک در آمده و در آخر با هوای گرم خشک می شوند. جو پرک نیز به دو شکل وجود دارد که نوع اول حاوی فیبر بیش تری است. در نوع اول که از جو کامل اما پوست گرفته تهیه شده، بخشی از پوسته جو باقی می ماند و خاصیت بیش تری دارد؛ این نوع رنگ تیره تری نیز دارد. در نوع دوم که به آن پرک مرواریدی هم می گویند، توسط فرآیندهای دیگر، پوسته های جو به طور کامل حذف شده و رنگ و شکل آن کاملاً سفید است.
جو منبع غنی از فیبر، مولیبدن، منگنز و سلنیوم و منبع خوبی از مس، کروم، فسفر، منیزیم، ویتامین ۱ Bو ۳B است. لیگنان موجود در جو خاصیت آنتی اکسیدان دارد. جو به دلیل دارا بودن فیبر محلول و نامحلول به حجیم شدن و حرکت سریع تر مدفوع در روده کمک کرده و از این طریق یبوست را رفع می کند. مواد حاوی فیبر نامحلول در جلوگیری از تشکیل سنگ در کیسه صفرا موثرند. جو نیز از این ویژگی بهره مند است و احتمال جراحی کیسه صفرا را کمتر می کند. البته اگر با جو کامل مقایسه کنیم، نوع پرک شده از نظر مواد مغذی کمی ضعیف تر است.
در درمان بیماری های قلبی، دیابت، پیشگیری از سرطان روده بزرگ و چاقی می توان از انواع مختلف جو از جمله نوع پرک آن استفاده کرد. در بررسی های علمی، نتایج نشان دادند که شرکت کنندگانی که روزانه ۸۰ گرم جو پرک در وعده صبحانه مصرف می کردند، در مدت سه هفته، سطح کلسترول بد خون شان یعنی LDL کاهش پیدا کرد که این امر در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی اثر گذار است.
جو پرک چطور به لاغری کمک می کند؟ همانطور که اشاره کردیم جو حاوی مواد مغذی و فیبر است. از آنجایی که بدن انسان نمی تواند فیبر را هضم کند، غذاهایی که سرشار از فیبر هستند، مانند جو، بخش بیش تری از معده را اشغال کرده و در مقابل کالری کمی دارند. به همین دلیل در رژیم های لاغری تأکید بر غذاهای پر فیبر است. به علاوه انواع جو در مقابل گندم و ذرت احساس سیری بیش تری بعد از غذا به وجود می آورند. گرلین یک هورمون تحریک کننده گرسنگی است؛ جو از طریق کنترل اشتها می تواند سطح گرلین را کاهش دهد!
جو پرک، جو دوسر پرک یا جو پوست کنده، کدام بهتره؟ باید گفت در کل تفاوت زیادی وجود ندارد، انواع مختلف جو خاصیت سیر کنندگی دارند و از این راه به پایین آمدن وزن کمک می کنند. نوع پرک شده به دلیل مدت زمان کمتر برای پخت و آماده سازی سریع، برای استفاده در رژیم لاغری آسان تر است. برای تهیه یک صبحانه پروتئینی و رژیمی می توانید مقداری از جو پرک را در شیر ریخته و اجازه دهید تا کمی نرم شود؛ همراه با میوه تازه یا عسل طعم آن دلچسب تر خواهد شد. اگر در رژیم گیاهخواری هستید، به جای شیر گاو می توانید از شیر سویا، بادام یا شیر جو دوسر استفاده کنید.
می توانید از جو در تهیه کیک های خانگی، نات بار، در ترکیب آجیل مخلوط و همراه ماست از آن استفاده کنید. کالری نصف لیوان یا ۱۰۰ گرم جو پوست کنده، ۳۵۴ کیلوکالری است که جو پرک به دلیل سبک بودن، در همین میزان، کالری کمتری دارد. البته میزان کالری آن پایین نیست ولی میزان فیبر و پروتئین بالا به حس سیری طولانی مدت منجر می شود. جایگزینی جو با غلات کمتر سالم، مانند نان سفید یا دیگر غلات تصفیه شده و شیرین یک انتخاب هوشمندانه برای عادت غذایی سالم و جلوگیری از افزایش وزن است. از نظر طب ایرانی نیز سوپ و آش جو برای بعد از زایمان و زمان شیردهی مادر توصیه شده است.
از دیگر راه های افزایش سرعت لاغری ورزش است. ورزش با هدف لاغری، بهتر است ترکیبی از تمرینات هوازی و قدرتی باشد. پیاده روی سریع، دوچرخه سواری، ایروبیک و زومبا از نوع ورزش های هوازی هستند. پیلاتس و حرکات انجام شده با وزنه یا کش ورزشی، از انواع قدرتی هستند که به تقویت عضلات کمک می کنند.
ورزش پیلاتس برای چه کسانی مناسب است؟ این ورزش برای همه افراد می تواند مناسب باشد چون به حداقل تجهیزات نیاز دارد و بیش تر حرکات با تحمل وزن خود فرد است. این ورزش علاوه بر چربی سوزی به فرم دهی بدن با افزایش عضلات همراه است.
استفاده از ترکیبات گیاهی مثل ادویه ها، عرقیجات و دمنوش ها نیز در چربی سوزی بیش تر و رفع التهاب بدن موثر است. برای سریعترین راه لاغری شکم و پهلو طب سنتی توصیه به مصرف زیره، زنجبیل، انیسون و سیاهدانه می کند. این مواد از طریق افزایش سوخت و ساز بدن یا بهبود سطح قند و چربی خون به کاهش وزن سرعت می بخشند. به عنوان مثال، در برنامه لاغری خود می توانید گاهی دمنوش های چربی سوز مثل زیره و چای سبز را جایگزین چای ساده کنید و یا حتی به ترکیب جو پرک خود مقداری ادویه اضافه کنید.
به دلیل رشد فزاینده اضافه وزن و چاقی در اکثر گروه های سنی، افراد بیش تر از قبل به اهمیت مواد غذایی در افزایش وزن واقف هستند. در نتیجه، توجه به غذاهای متنوع و در عین حال سالم و مغذی در همه جوامع مورد نیاز است. جو منبع مهمی از پروتئین ها، فیبر، ویتامین و مواد معدنی است که نه تنها به عنوان غذا، بلکه در کنترل برخی بیماری ها مورد توجه است. به طور کلی، مصرف جو در رژیم غذایی انسان با اثرات مفید در کنترل وزن همراه بوده که این باعث ایجاد ابتکار در مصرف آن شده است. شما می توانید در تهیه خوراکی های خانگی ساده مانند کوکی ها، مافین و نان ها از این ماده پر خاصیت استفاده کنید. اگر قصد کاهش وزن دارید، با یک برنامه لاغری استاندارد به همراه ورزش، در مدت کوتاه به هدف خود برسید؛ در این مسیر مصرف غذاهای پر فیبر مانند جو را فراموش نکنید!