ریفلاکس معده وضعیتی است که در آن اسید معده به سمت بالا حرکت کرده و وارد مری میشود. این اسید بافت پوششی را تحریک کرده و موجب سوزش سر دل (احساس سوزش در قفسه سینه) میگردد. The American College of Gastroenterology تخمین میزند بیشتر از ۶۰ میلیون آمریکایی حداقل یک بار در ماه سوزش سر دل را تجربه میکنند. برخی از تحقیقات نشان میدهد بیشتر از ۱۵ میلیون آمریکایی هر روز سوزش سر دل را تجربه میکنند. سوزش سر دل اگر بیشتر از دو بار در هفته رخ دهد، تشخیص بیماری ریفلاکس معدهای مروی یا Gastroesophageal Reflux Disease) GERD) داده میشود. اگر این بیماری درمان نشود میتواند موجب زخم معده و آسیب دائمی به آن گردد.
سوزش سر دل معمولترین علامت ریفلاکس معده یا GERD است ولی سرفه مزمن نیز میتواند یکی از علائم باشد.
ریفلاکس معده و سرفه کردن
سرفه مزمن حالتی است که در آن سرفه به مدت ۸ هفته و یا بیشتر ادامه داشته باشد. با وجود این که سرفه مزمن از علائم اصلی ریفلاکس نیست؛ ولی با استناد به برخی تحقیقات، ریفلاکس در حداقل ۲۵ درصد سرفههای مزمن دیده میشود. تحقیقات دیگری نشان میدهد GERD فاکتور اصلی در ۴۰ درصد افراد مبتلا به سرفه مزمن است. وجود ارتباطاتی بین ریفلاکس و سرفه مزمن به این معنی نیست که علت سرفه مزمن همواره GERD است. سرفه مزمن بیماری شایعی است و یک شخص میتواند این دو وضعیت را همزمان تجربه کند.
ریفلاکس چگونه منجر به سرفه میشود ؟
در برخی موارد ریفلاکس موجب تشدید سرفه مزمن خواهد شد. دو مکانیسم اصلی برای توضیح این اتفاق وجود دارد.
مکانیسم اول این است که سرفه به صورت انعکاسی به علت ورود اسید معده به مری رخ میدهد. طبق مکانیسم دوم سرفه به این علت رخ میدهد که قطرات ریزی از اسید به سمت بالا حرکت کرده و وارد حلق و حنجره میشوند. این نوع ریفلاکس با نام ریفلاکس حلقی-حنجرهای یا Laryngeal Pharyngeal Reflux) LPR)
شناخته می شود. LPR منجر به سرفه میشود و در حقیقت یک روش دفاعی در برابر ریفلاکس است.
LPR
LPR که ریفلاکس خاموش یا ریفلاکس غیرمعمول نیز نامیده میشود، با وجود علائم متفاوت، به GERD شباهت دارد. هنگامی که اسید معده در تماس با تارهای صوتی و گلو قرار میگیرد، منجر به التهاب میگردد که علائمی از قبیل: سرفه کردن، گرفتگی صدا، صاف کردن گلو و احساس وجود توده در گلو را به دنبال دارد. مقدار اسید مورد نیاز برای تحریک بافت پوششی گلو و حنجره بسیار کم است. فقط ۵۰ درصد افرادی که ریفلاکس حلق و حنجره دارند، سوزش سر دل را تجربه میکنند.
تشخیص
برای تشخیص ریفلاکس معده و سرفه مزمنی که احتمالاً در ارتباط با آن است، ابتدا پیشینه بیمار به طور دقیق بررسی شده و سپس علائم بیمار ارزیابی میشود. تشخیص سرفه مزمن در افرادی که ریفلاکس حلقی-حنجرهای دارند ولی احساس سوزش سر دل ندارند، دشوارتر است. باید در نظر داشته باشید که در بیشتر از ۷۵ درصد مواردی که سرفه به علت GERD رخ میدهد، ممکن است هیچ علامت گوارشی وجود نداشته باشد. بهترین روش برای تشخیص GERD بررسی PH است. هر چند که این روش نسبت به تشخیص مبتنی بر علائم و پیشینه بیمار کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. تست ۲۴ ساعته PH شامل قرار دادن یک پروب داخل مری از طریق بینی برای اندازه گیری سطوح PH مری است. همچنین تست Bravo esophageal PH test هم وجود دارد. در این تست کپسول کوچکی برای مدت زمانی معین از طریق آندوسکوپی درون مری قرار داده میشود. هم چنین پزشک میتواند به بیمار داروهای مهارکننده پمپ پروتون یا Proton Pump Inhibitors) PPIs) را که نوعی درمان دارویی برای GERD است تجویز کند. اگر در طول دوره مصرف دارو علائم سرفه بهبود یابد، نشان دهنده این است که سرفه به علت ریفلاکس بوده است.
درمان و پیشگیری
درمان سرفه مزمنی که به علت ریفلاکس ایجاد شده مبتنی بر کاهش ریفلاکسی است که موجب ایجاد یا بدتر شدن اوضاع میشود. برای کاهش ریفلاکس عمدتاً درمانهای دارویی به کار میرود. تغییر شیوه زندگی و رژیم غذایی هم میتواند موثر باشد؛ به ویژه در افرادی با علائم خفیفتر. در موارد شدیدتر جراحی میتواند مد نظر قرار بگیرد.
تغییر شیوه زندگی
افرادی با سرفه مزمن که به علت ریفلاکس رخ داده است؛ میتوانند با ایجاد تغییرات زیر در شیوه زندگی خود علائم را بهبود ببخشند.
- شاخص توده بدنی خود یا Body Mass Index) BMI ) را متعادل نگه دارید: متعادل نگه داشتن BMI میتواند از فشار وارده بر روی معده بکاهد. در نتیجه میزان اسید معده ای که به سمت مری حرکت میکند نیز کاهش مییابد.
- لباسهای گشاد بپوشید: پوشیدن لباسهای گشاد نیز موجب کاهش فشار بر روی معده میشود.
- سیگار را ترک کنید: افراد سیگاری بیشتر در معرض بیماری ریفلاکس هستند.
- آهسته غذا بخورید و از پرخوری بپرهیزید: وعدههای غذایی سنگین مانع بسته شدن دریچه انتهایی مری (LES = Lower Esophageal Sphincter) میشود که ورود اسید معده به مری را به دنبال خواهد داشت.
- در هنگام خوردن غذا و یا بعد از آن دراز نکشید: حدوداً تا ۳ ساعت بعد از غذا خوردن نباید دراز بکشید.
- هنگام خواب سر خود را بالاتر قرار دهید: افرادی که شبها دچار ریفلاکس میشوند، میتوانند سر تخت خود را با بلوکهای چوبی بالاتر ببرند. انجام این کار در بهبود ریفلاکس میتواند بسیار موثر باشد.
تغییر رژیم غذایی
برخی از غذاها و نوشیدنیها موجب تحریک ریفلاکس اسید میشوند. مهمترین آنها عبارتند از: الکل، کافئین، شکلات، مرکبات، غذاهای سرخ شده، سیر، غذاهای چرب، نعناع، پیاز، غذاهای تند، گوجه فرنگی و غذاهای تهیه شده با گوجه فرنگی.
البته غذاهایی که موجب ریفلاکس میشوند از فردی به فرد دیگر متغیر است. بنابراین یادداشت کردن مواد غذایی مصرفی و علائمی که در پی آن ایجاد میشود، میتواند برای شناختن مواد غذایی که منجر به ریفلاکس میشوند روشی موثر باشد.
درمان دارویی
برخی از نسخههای دارویی و همچنین داروهای بدون نسخه برای درمان ریفلاکس معده و علائم مرتبط با آن عبارت است از:
- آنتی اسیدها: آنتی اسیدهای متنوعی در داروخانه ها موجود است که بدون نسخه به فروش میرسند. هم چنین مخلوطی از جوش شیرین و آب میتواند به عنوان یک آنتی اسید خانگی موثر باشد.
- مسدود کنندههای گیرندههای H2: این داروها تولید اسید معده را تا حداکثر ۱۲ ساعت کاهش میدهند. این داروها هم با نسخه پزشک و هم بدون نسخه در داروخانهها در دسترس هستند.
- PPIs: این داروها قوی تر از مورد قبل هستند و تولید اسید را در بازههای طولانیتری مهار میکنند. مهار تولید اسید به بافت مری اجازه میدهد که ترمیم شود. این داروها نیز هم با نسخه و هم بدون نسخه در دسترس هستند.
جراحی
تعداد زیادی از بیماران با ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی، یا درمان دارویی، یا ترکیبی از هر دو بهبود مییابند. ولی در موارد جدی مداخلات جراحی ممکن است ضروری باشد. این جراحیها هم اکنون شامل: تنگ کردن LES و یا قرار دادن یک دستگاه مغناطیسی برای تسهیل عملکرد LES هستند.
علل دیگر سرفههای مزمن
عوامل متعددی دیگری وجود دارد که میتوانند موجب سرفههای مزمن گردند. معمولترین آنها عبارت است از: آسم، التهابهای دستگاه تنفسی، برونشیت مزمن، خلط گلو، مصرف دخانیات، و برخی داروها مانند ACE inhibitors
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
هنگامی که به مدت بیشتر از ۳ هفته سرفهها ادامه داشته باشند، باید با یک پزشک مشورت کنید. هم چنین اگر سرفهها شدید باشد و یا با خون، درد در قفسه سینه و یا دشواری در نفس کشیدن همراه باشد، هم باید به پزشک مراجعه کنید. سرفههایی که در ارتباط با سایر علائم ریفلاکس معده و LPR هستند نیز باید مورد توجه قرار بگیرند.