نتایج مطالعهای توسط گروه بهداشت عمومی از موسسه Barcelona ، مرکزی که توسط “la Caixa” پشتیبانی مالی می شود، پیشنهاد میکند که خطرعلائم بیشفعالی کودک همراه با نقص توجه (ADHD) ممکن است توسط رژیم مادر طی دوران بارداری تنظیم یا تعدیل شود. این مطالعه نمونههای پلاسمای بندناف را برای کمیت سنجی سطوح امگا-۶ و امگا-۳ که جنین را تغذیه مینمایند مورد تحلیل و بررسی قرارداد. تحلیل آماری یافتههای این مطالعه نشان داد که نسبت بالای امگا-۶ به امگا-۳ با ریسک بالای علائم بیشفعالی در سن هفت سالگی مرتبط است.
امگا-۶ و امگا-۳ اسیدهای چرب اشباع نشده زنجیره بلند هستند که نقش حیاتی در ساختار و عملکرد سیستم عصبی مرکزی، بویژه مراحل آخر بارداری ایفا می کنند. این دو اسیدچرب عمدتا ازطریق رژیم غذایی جذب بدن می شوند و برای ترکیب درغشای سلولی با هم رقابت می کنند. از آنجاییکه امگا-۶ حالات پیش التهابی سیستماتیک وامگا-۳ حالات ضدالتهابی را ارتقا می بخشند، مصرف متعادل این دو اسیدچرب دارای اهمیت فراوانی می باشد. پژوهش های پیشین نشان داده بودند که کودکان با علائم بیشفعالی دارای نسبت بالای امگا-۶به امگا-۳ می باشند.
در این تحقیق دادههای ۶۰۰ کودک ساکن در چهار منطقه اسپانیا شامل باسک، استوریاس، والنسیا و کاتولونیا را که در پروژه INMA درحال مشارکت بودند، مطالعه نمودند. آنها نمونههای پلاسمای بندناف به همراه دادههای پرسشنامهها که توسط مادران کودکان تکمیل شده بود را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. علائم بیشفعالی با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد، که پرسشنامه اولی توسط معلمان کودکان در سن چهار و پرسشنامه دومی توسط والدین آنها در سن هفت سالگی تکمیل شده بود، مورد بررسی قرارگرفت.
ننایج نشان دادند که در سن هفت سالگی، تعداد علائم بیشفعالی به میزان ۱۳٪ برای هر واحد افزایش در نسبت امگا-۶ به امگا-۳ در پلاسمای بندناف افزایش یافت. مطالعه تعداد علائم در کودکانی که ملاک تشخیصی برای بیشفعالی را داشتند ( حداقل شش علامت) و همچنین در کودکان با تعداد کمتری از علائم بیشفعالی تحلیل نمودند. نسبت این دو اسیدچرب با تعداد علائم بارز بیشفعالی مرتبط بود،اما با تشخیص اختلال مرتبط نبود و تنها در ارزیابی انجام شده در سن هفت سالگی مرتبط بود. محققان این مطالعه پیشنهاد می کنند که ارزیابی انجام شده در سن چهار سالگی ممکن است تحت تاثیرخطای اندازهگیری قرار گرفته باشد، زیرا علائم بیشفعالی گزارش شده در سنین اولیه ممکن است توسط تاخیرعصبی-رشدی طبیعی ایجاد شده باشد.
Mónica López-Vicente، محقق موسسه ISGlobal و نویسنده اصلی طرح تحقیقاتی در اینمورد می گوید:”یافتههای ما مطابق با نتیجه مطالعات قبلی است که رابطه بین نسبت امگا-۶ به امگا-۳ در مادران و پیامدهای اولیه رشدعصبی را بیان نمودند. علیرغم اینکه این ارتباط از نظر بالینی معنی دار نبود، یافتههای ما به صورت عمومی در سطح جمعیت دارای اهمیت است. اگربخش زیادی از جمعیت دارای نسبت بالای امگا-۶ به امگا-۳ باشند، توزیع امتیازات علائم بیشفعالی به احتمال زیاد به سمت راست متمایل خواهد شد و در نتیجه شیوع بیشتری خواهد داشت که منجر به بالا رفتن هزینههای سلامتی جامعه و کاهش بهره وری خواهد شد.”
Jordi Júlvez، محقق موسسه ISGlobal و کمک مولف مطالعه در این مورد اضافه می کند:” این مطالعه شواهد بیشتری را در خصوص اهمیت رژیم مادران درطول بارداری اضافه مینماید. تامین مواد مغذی طی مراحل اولیه زندگی به این جهت دارای اهمیت است که آن ساختار و عملکرد ارگانهای بدن را برنامه ریزی می کند و این برنامه ریزی، در عوض، بر سلامت در هر مرحله از زندگی تاثیر می گذارد. از آنجاییکه مغز زمان زیادی برای تکامل نیاز دارد، این ارگان بویژه در معرض سوء برنامه ریزی قرار دارد. بنابراین، تغییرات از این دست می تواند منجر به اختلالات رشد عصبی گردد.”