اگر شما باردار هستید و در ادرار خود خون مشاهده کردید یا پزشک در طی آزمایش روتین ادرار متوجه وجود خون در ادرار شما شده است، احتمالا به عفونت مجاری ادراری (UTI) دچار شده اید.
UTI به عفونت مجاری ادراری گفته میشود که اکثرا بوسیله باکتریها ایجاد میشود. عفونت مجاری ادراری بیشتر در دوران بارداری شایع است چون جنین درحال رشد به مثانه و مجاری ادراری فشار وارد میکند. که این حالت میتواند باعث گیر افتادن باکتری یا نشت کردن ادرار شود.
برای اطلاعات بیشتر درمورد علائم و درمان عفونت مجاری ادراری و وجود خون در ادرارزن حامله ادامه متن را مطالعه کنید.
علائم عفونت مجاری ادراری چیست؟
علائم UTI میتواند شامل:
- نیاز به دفع مکرر ادرار
- تکرر ادرار ولی با دفع مقدار مایع کم
- احساس سوزش هنگام دفع ادرار
- تب
- احساس ناراحتی در وسط لگن
- درد پشت
- ادرار با بوی نامطبوع
- وجود خون در ادرار (هماتوریا)
- ادرار ابری و کدر
علت عفونت مجاری ادراری هنگام بارداری چیست؟
سه نوع عمده عفونت مجاری ادراری درهنگام بارداری وجود دارد که هرکدام دلایل مشخصی دارند. و ممکن است منجر به وجود خون در ادرار زن حامله شوند.
عفونت بی علامت
باکتریوری (وجود باکتر در ادرار) بی علامت ، معمولا بوسیله باکتریهایی که پیش از بارداری در بدن خانمها وجود داشته اند، ایجاد میشود. این نوع عفونت ادراری علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند. اگربدون درمان رها شود ممکن است سبب عفونت کلیه یا عفونت حاد مثانه شود.
این نوع عفونت در۱.۹ تا ۹.۵ درصد زنان باردار دیده میشود.
التهاب شدید پیشآبراه(اورتریت) و مثانه(سیستیت)
اورتریت به التهاب پیشآبراه و سیستیت به التهاب مثانه اطلاق میشود. هردو حالت بوسیله عفونت باکتریایی ایجاد میشود. که اکثرا باکتری اشریشیاکلای (E. coli) عامل آن است.
پیلونفریت
پیلونفریت به التهاب کلیه گفته میشود. علت آن میتواند ورود باکتری به کلیه از گردش خون یا هرجای دیگری از مجاری ادراری مانند میزنایها باشد.
علائم آن میتواند وجود خون در ادرار، تب، درد هنگام دفع ادرار، احساس درد در پشت، پهلو،کشاله ران و شکم باشد.
درمان عفونت مجاری ادراری در دوران بارداری
پزشکان برای درمان عفونت مجاری ادراری در طی بارداری اکثرا از آنتی بیوتیک ها استفاده میکنند. پزشک شما آنتی بیوتیکی برای درمان تجویز خواهد کرد که هم برای استفاده در دوران بارداری بی خطر باشد و هم باکتریها را از بین ببرد.
- آموکسی سیلین
- سفروکسیم
- آزیترومایسین
- اریترومایسین
مرکز کنترل و پیشگری از بیماریها (CDC) توصیه میکند از مصرف داروهای نیتروفرانتوئین و تریمتوپریم- سولفامتاکسازول در دوران بارداری پرهیز شود، چون سبب ایجاد نقصهای مادرزادی میشود.
علل دیگر وجود خون در ادرار در هنگام بارداری:
- سنگ کلیه یا مثانه
- گلومرونفریت (التهاب وعفونت سیستم تصفیه کننده کلیه)
- سرطان کلیه یا مثانه
- صدمه به کلیه مثل افتادن از جایی یا تصادف کردن
- اختلالات ارثی
دلیل وجود خون در ادراریا هماتوریا میتواند نامشخص باشد.
نتیجهگیری
اگرچه اکثرا وجود خون در ادرار بی ضرر است، اما گاها میتواند مشکلات جدی هم ایجاد کند. وجود خون درادرار زن حامله زنگ خطری برای مراجعه به پزشک است. آزمایش برای وجود عفونت مجاری ادراری باید جزئی از مراقبتهای دوران پیش از تولد باشد. با پزشک یا متخصص زنان خود دراین باره صحبت کنید تا مطمئن شوید که آزمایش ادرار برای شما انجام میشود.