مری لولهای است که مواد غذایی و مایعات از طریق آن از دهان به معده منتقل میشوند. سوراخ شدن مری رایج نیست اما مشکلاتی جدی ایجاد میکند. سوراخ شدن مری معمولا با جراحی درمان میشود. اما اگر اقدامی صورت نگیرد، ممکن است زندگی فرد را تهدید کند.
دلیل سوراخ شدن مری چیست؟
مری لولهای است که دهان را به معده متصل میکند و به سه قسمت تقسیم میشود:
- بخش سرویکال که در گردن شما قرار دارد
- بخش توراسیک که در قسمت قفسه سینه قرار دارد
- بخش ابدومینال که به شکم منتهی میشود
این سوراخ شدن ممکن است در هرکدام از این بخشها رخ دهد. رایجترین علت سوراخ شدن مری، جراحت در جراحی قبلی میباشد. هر ابزار پزشکی که برای تشخیص یا درمان استفاده میشود، میتواند باعث سوراخ شدن مری گردد. ابزار پزشکی مدرن و انعطافپذیر کمتر از تجهیزات پزشکی پیشرفته ممکن است باعث جراحت در مری شود. دیگر دلایلی که کمتر رایجاند شامل؛
- تومورهایی در گلو
- زخمهایی که به دلیل بیماری رفلاکس معدی-مری ایجاد میشود
- بلع اتفاقی اشیا خارجی، اسید یا مواد شیمیایی
- ترومای فیزیکی یا جراحت در گردن
- استفراغ شدید
علائم سوراخ شدن مری چیست؟
اولین علامت سوراخ شدن مری، درد است. شما معمولا درد را در محل سوراخ احساس خواهید کرد. همچنین ممکن است درد قفسه سینه و اشکال در بلع داشته باشید. سایر علائم شامل:
- افزایش ضربان قلب
- تنفس سریع
- فشار خون پایین
- تب
- لرز
- استفراغ که ممکن است حاوی خون باشد
- درد و سفتی در گردن، در صورتی که بخش سرویکال سوراخ شده باشد.
چگونه سوراخی مری را میتوان تشخیص داد؟
پزشک شما برای بررسی علائم سوراخی مری، درخواست سی تی اسکن یا اشعه ایکس خواهد داد. این تست برای بررسی وجود حباب هوا و آبسه در قفسهی سینه درخواست میشود. آبسهها کیسههایی پر از چرک هستند. در صورت ورود مایع از مری به ریه، این تصاویر به پزشک در تشخیص کمک میکنند.
چگونه سوراخی مری درمان میشود؟
پزشک باید تاحد ممکن سریعا قبل از بروز عفونت، سوراخی را درمان کند. هرچه سریعتر درمان شوید، نتایج بهتری خواهید گرفت. باید ۲۴ساعت بعد از تشخیص، درمان شوید. مایعی که ممکن است از مری شما ترشح شود، میتواند در بافتی بین ریههای شما گیربیفتد. به این محل مدیاستن میگویند. تجمع مایع در این محل میتواند تنفس را دشوار کند و باعث عفونت ریه شود. اگر سوراخی مری به خوبی درمان نشود، میتواند باعث چسبندگی دائمی یا تنگی مری گردد. این وضعیت باعث دشواری در بلع و حتی تنفس شود.
پیشگیری از عوارض
درمان زودهنگام میتواند باعث خروج هر مایعی از قفسه سینهی شما شود. همچنین برای پیشگیری یا درمان عفونت، به آنتیبیوتیک نیاز خواهید داشت. تا تکمیل مراحل درمانی باید از خوردن و نوشیدن بپرهیزید. پزشک آنتی بیوتیک و مایعات را به صورت داخل وریدی تزریق خواهد کرد. ممکن است از طریق یک لوله مواد مغذی را دریافت کنید.
بستن سوراخ
سوراخ کوچک در بخش گردنی مری ممکن است خود به خود بدون نیاز به جراحی درمان شود. در صورت برگشت مایع به مری و عدم ترشح آن به قفسه سینه، احتمال برطرف شدن خود به خودی بالا خواهد رفت. پزشکتان در زمان تشخیص سوراخ شدن مری، زمان جراحی را تعیین خواهد کرد. بیشتر افراد دارای سوراخی در مری، به جراحی نیاز دارند؛ به خصوص اگر این سوراخ در ناحیه شکمی یا سینهای باشد. در طی پروسه، جراح بافت آسیب دیده را خارج کرده و سوراخ را می دوزد. در صورتی که سوراخ بزرگ باشد ممکن است نیاز باشد تا بخشی از مری خارج شود. این فرآیند را ازوفاژکتومی نسبی میگویند. بعد از جراحی قسمتی از مری، بخشهای باقی مانده را بهم وصل میکنند.