احتمال میدهم این ماه سرتان بسیار شلوغ باشد. زیرا حالا کودکی دارید که دوست دارد دائما با چاردستوپا رفتن دنیای پیرامونش را کشف کند، آن هم عمدتا از راه دهان! تقریبا همه چیز را در دهانش میگذارد. همراه من باشید تا دریابید که در ماه هشتم رشد دلبندتان و روال مراقبت از او به چه صورت خواهد بود.
آنچه باید در مورد کودک هشت ماهه خود بدانید.
- برای او موسیقی پخش کنید.
- بیرون بروید.
- به فکر یک پرستار کودک باشید.
مغز کودک شما در حال حاضر مانند اسفنجی است که به راحتی میتواند هر آموزشی را به خود جذب کند. بنابراین با پخش انواع مختلف موسیقی در خانه و انجام حرکات موزون مغز او را به فعالیت وادارید. او همین حالا با هر کلامی که از شما میشنود یاد میگیرد، بنابراین با صدای رسا با کودک خود صحبت کنید، برای او کتاب و آواز بخوانید و شکلک های بامزه برای او دربیاورید.
کودک شما از سن هشت ماهگی میتواند از کرم های ضدآفتاب استفاده کند، بنابراین با شروع هشت ماهگی میتوانید بیشتر برای تفریح بیرون بروید. هر وقت مایل بودید بدن او را بصورت مناسب پوشانده و با استفاده از کرم ضدآفتاب از پوست او محافظت کنید.
اگر تا امروز موفق به یک گردش یا قرار با همسرتان نشده اید، این ماه وقت مناسبی است. و اگر جدا از همسرتان زندگی میکنید، بهتر است یک پرستار کودک انتخاب کنید تا بتوانید هر از گاهی مدتی را با دوستان خود بگذرانید. هر والدی نیاز به استراحت دارد و این ماه زمان بسیار خوبی برای چند دقیقه شارژ مجدد شماست.
بیشتر بخوانید: ماه هفتم بعد از تولد، همه چیز در مورد فرزند دلبند شما
بیشتر بخوانید: ماه نهم بعد از تولد، همه چیز در مورد فرزند دلبند شما
کودک در حال رشد شما در ماه هشتم
متوسط وزن یک کودک هشت ماهه ۱۹ پوند و ۳ اونس است. یک پسر بچه در این سن به طور معمول ۲۷.۷۵ اینچ طول دارد و قد دختران در این ماه نزدیک به ۲۷ اینچ است.
نقاط عطف رشد کودک در ماه هشتم بعد از تولد
بدن
- اشیا را از یک دست به دست دیگر میدهد.
- از شکم به پشت و از پشت به شکم میچرخد.
- بدون حمایت و مستقلا مینشیند.
- وقتی او را در حالت ایستاده قرار میدهید وزن بیشتری را روی پاها تحمل میکند.
- شروع به چاردستوپا راه رفتن میکند یا ممکن است از قبل این مهارت را کسب کرده باشد.
- پایینتنه را به سمت دست ها میکشد.
- ممکن است شروع به حرکت به سمت عقب کند.
- با گرفتن مبلمان و وسایل منزل میایستد.
- به خوبی فضای یک اتاق را میبیند. (میدان بینایی او به دید یک فرد بالغ نزدیک میشود.)
- اسباب بازی ها را روی هم میچیند.
مغز
- صداهای خاص را به احساسات خاص گره میزند. مثل صدای شادی یا صدای عصبانیت.
- وقتی با او صحبت میکنید به صداها پاسخ میدهد.
- چهره های آشنا را تشخیص میدهد.
- به دیدن غریبه ها واکنش نشان میدهد. (با ترس ، گریه یا نگاه به سمت والدین)
- دوست دارد به آینه نگاه کند.
- وقتی شما صحبت میکنید صداهایی مثل «آااااه» «اووووه» «اییییه» از خودش درمیآورد.
- وقتی نامش را صدا میکنید به سمت شما برمیگردد.
- صداهای صامت مثل «ممممم» و «بببب» را تکرار میکند
- وسایل و اشیای پیرامون خود را از طریق دهان و لمس میشناسد.
- کلمات خاص پرتکرار مانند «سلام» یا «توپ» را تشخیص میدهد.
- رابطه علت و معمولی را به خوبی درک میکند.
چه زمانی نگران کودک هشت ماهه خود باشید.
اگرچه هر کودک متفاوت با کودکان دیگر است، در صورتی که کودک شما هر یک از علایم زیر را نشان میدهد، حتما با پزشک خود صحبت کنید:
- سعی نمیکند به موارد اطراف خود دسترسی پیدا کند.
- به محبت شما پاسخ نمیدهد.
- به نظر میرسد به صداها پاسخ نمیدهد.
- نمیتواند وسایلی مانند جغجغه یا اسباب بازی های کوچک را به دهانش بیاورد.
- نمیتواند صدایی ایجاد کند.
- قادر به چرخیدن به عقب و جلو نیست.
- خنده یا صدای شادی ندارد.
- عضلاتش سفت به نظر میرسد یا به راحتی سر را حرکت نمیدهد.
- افزایش وزن نداشته است.
یک روز از زندگی کودک شما در ماه هشتم
روال روزمره زندگی یک کودک هشت ماهه چیزی شبیه این برنامه خواهد بود:
ساعت ۷ صبح: بیدار شدن از خواب، تغذیه صبحانه
ساعت ۸ صبح: زمان بازی
ساعت ۱۰ صبح: چرت اول صبحگاهی
ساعت ۱۲:۳۰ ظهر: ناهار و یک نوبت تغذیه با شیر
۱ یا ۲ بعد از ظهر: چرت دوم
۵:۳۰ بعد از ظهر: شام و زمان بازی
ساعت ۷ بعد از ظهر: زمان خواب شبانه کودک
مبانی مراقبت از کودک ماه هشتم
اگر کودک شما هنوز چاردستوپا نمیرود، نگران نباشید. طبیعی است که کودکان، به ویژه در مورد مهارت های ماژور مانند چاردستوپا رفتن و راه رفتن، با هم تفاوت هایی داشته باشند. اگر دلبند شما در ماه هشتم بعد از تولد هنوز چاردستوپا راه نمیرود، جای نگرانی نیست.
زمان بیشتری برای خواباندن کودک به شکم اختصاص دهید. حتی میتوانید چند اسباب بازی را کمی دورتر در مقابل دلبندتان قرار دهید تا انگیزه ای برای چاردستوپا رفتن برای او باشد. اما اجازه دهید کودکتان روند رشد خودش را داشته باشد.
کودکان در این سن به تازگی متوجه رابطه علت و معلولی شده اند و دوست دارند چگونگی آن را آزمایش کنند. آنها عاشق اسباب بازی هایی هستند که بر رابطه علت و معلولی استوار است، مانند فشار دادن دکمه و ایجاد سر و صدا یا باز کردن جعبه برای دیدن اسباب بازی در داخل آن.
تغذیه
تا هشت ماهگی، کودک شما به آرامی شروع به خوردن غذاهای جامد علاوه بر شیرمادر یا فرمولا کرده است. بزرگترین پیشرفت دلبند شما در این ماه برداشتن و گرفتن اشیای کوچک با دو انگشت است. اکنون او میتواند با استفاده از انگشت اشاره و انگشت شست غذاهای کوچک را بردارد و در دهان بگذارد.
این مهارت جدید امکان ارائه غذاهای جدید را برای شما فراهم میآورد. شما میتوانید
شروع به ارائه غذاهای انگشتی (finger foods)، مانند نخود فرنگی پخته شده، میوه های خرد شده و برش های کوچک گوشت و پنیر کنید.
با وجود شروع تغذیه با مواد جامد، شیرخوار شما همچنان نیمی از کالری مورد نیاز خود (یعنی حدود ۴۵۰ کیلوکالری) را از شیرمادر یا فرمولا کسب میکند. این بدان معنی است که کودک شما هر روز باید حدودا ۲۴ اونس (۷۲۰ میلی لیتر) شیرمادر یا فرمولا بنوشد.
همچنین میتوانید غذاهای جدید به کودک خود معرفی کنید و تنوع رژیم غذایی آنها را افزایش دهید.
اگر برجستگی سفید دندان کودکتان را با چشم میبینید، میتوانید غذاهای با بافت متنوع به او بدهید، اما اگر کودک شما هنوز دندان ندارد، باید غذاهای نرمتر به او بدهید.
من چند نکته دیگر درباره تغذیه دلبندتان در این دوره را برای شما یادآوری میکنم.
- شما باید هر غذای جدید را چندین بار به کودک خود معرفی کنید تا آن را بپذیرد. بنابراین، اگر در ابتدا موفق نشدید، لزوما به معنای تنفر کودکتان از این غذا نیست. بلکه ممکن است فقط نیاز به چند نوبت تست کردن غذا برای عادت کردن به طعم و بافت جدید آن داشته باشد.
- فعالیت دستگاه گوارش و عادت اجابت مزاج کودک شما ممکن است با قبل فرق داشته باشد، زیرا دلبندتان اکنون مواد جامد بیشتری میخورد.
- غذای کودک را با دو تا سه قاشق غذاخوری شروع کنید و با گذر زمان به تدریج میزان آن را تا حدود ۴ یا ۵ قاشق غذاخوری در هر نوبت افزایش دهید.
- هرگز کودک خود را مجبور نکنید که یک وعده را تمام کند . اگر موقع دادن غذا، کودک سر خود را برگرداند یا دهان خود را بست، او را مجبور نکنید.
- تنها غذای ممنوع برای کودک زیر یک سال، عسل و غذاهایی است که احتمال خفگی دارند. برای کودکتان فنجان کوچک و بشقاب و قاشق کودک تهیه کنید. شاید حالا زمان مناسبی برای نشاندن دلبندتان کنار خودتان سر سفره باشد.
- در این سن احتمال پریدن غذا به گلوی کودک و بالا آوردن کودک بالاست. بعضی کودکان هنوز دندان ندارند و نمیتوانند غذا را به قطعات ریزتر خرد کنند. بعضی دیگر فراموش میکنند غذا را بجوند.
- اگر کودکی دارید که به طور مکرر غذا به گلویش میپرد، بهتر است یکبار توسط پزشک ارزیابی شود تا مطمئن شوید که مشکل پزشکی اساسی ندارد.
- در ماه هشتم از آنجا که کودک شما مواد جامد بیشتری میخورد و در این مدت فعالتر هم میشود، ممکن است ممکن است تمایل کمتری به تغذیه با شیرمادر نشان دهد. این میتواند نشانه تمایل تدریجی کودک به از شیر گرفتن باشد یا بخشی از روند رشد عادی او باشد؛ او اکنون فعالتر شده و مدام حواسش پرت میشود.
برخی از کودکان زودتر از سایرین خود به خود از شیر گرفته میشوند. اگر برایتان مقدور است، بهتر است سعی کنید حداقل تا پایان یک سالگی تغذیه با شیر مادر را ادامه دهید .
سعی کنید با رعایت نکات زیر شیردهی مفید و موثری برای دلبندتان داشته باشید:
- رفتن به یک فضای آرام برای شیردهی
- استفاده از یک موسیقی آرامبخش
- اگر کمک میکند موقع شیردهی از یک کاور استفاده کنید.
خواب
یک کودک هشت ماهه به طور متوسط روزانه ۱۳-۱۴ ساعت میخوابد. به احتمال زیاد، کودک شما از ماه هشتم یک الگوی خواب منظم و قابل پیشبینی خواهد داشت. برخی کودکان ممکن است هنوز هم چرت های کوتاه در زمان های نامشخص داشته باشند.
در این سن، کودک شما قانون پایداری اشیا را درک کرده است، به این معنی که حالا او میداند هنگام خروج از اتاق ناپدید نمیشوید! آنها همچنین میدانند که اعمال آنها باعث میشود تا اتفاقات خاصی رخ دهد. آنها حالا میدانند که وقتی گریه میکنند، شما به اتاق باز خواهید گشت و او را در بغل خواهید گرفت.
این درک جدید ممکن است باعث تغییراتی در روال زندگی شما شود زیرا کودک سعی میکند آموخته هایش را آزمایش کند یا ممکن است نیاز به توجه و راحتی بیشتری قبل از خواب داشته باشد. سعی کنید با کودک خود صبور و سازگار باشید تا هرگونه اضطراب جدایی را در این مدت کاهش دهید.
بهداشت و ایمنی
طی چندماه آینده کودک شما درگیر فرایند دندان درآوردن خواهد بود، بنابراین با رعایت نکات و دستورات زیر به دلبندتان در عبور از این مرحله کمک کنید. فراموش نکنید همچنان به رعایت بهداشت دهان کودک خود ادامه دهید، که حتی قبل از دندان درآوردن کودک شما شروع میشود. بعد از ظاهر شدن اولین دندانهای کودک، می توانید این کار را با مقدار کمی خمیردندان انجام دهید.
در ماه هشتم که کودک شما یاد میگیرد تا اشیا و غذا را با روش های جدید درک کند، خفگی به یک تهدید بزرگ تبدیل میشود. کودک شما در این سن با قرار دادن اشیا در دهان، محیط پیرامونش را درک میکند. بنابراین مهم است که محیط کودک خود را ایمن بسازید. به پیرامونتان از دید یک کودک نگاه کنید و ببینید چه خطراتی میتواند آن کودک را تهدید کند.
برای کاهش خطرات احتمالی در این ماه، ممکن است بخواهید:
- به بعضی قسمت های منزلتان محافظ کودک بگذارید. مثلا دور دکوراسیون و قسمت های نوکتیز کابینت های آشپزخانه.
- اگر تا امروز با کفش در خانه راه میرفتید پیشنهاد من این است برای مدتی روالتان را عوض کنید. حالا شما کودکی دارید که چاردستوپا راه میرود و دائما با کف زمین در تماس است، پس بهتر است کفش هایتان را بیرون از منزل بگذارید!
- هرگز کودک را حین غذا خوردن تنها نگذارید؛ حتی در مورد غذاهای انگشتی.
- از قرار دادن اشیای ریز مانند سکه، سنگریزه، تیله، انگور و پاپ کورن در دسترس کودک خودداری کنید.
- هر نوع وسایل سنگین روی دیوارها را، از جمله کمد، تلویزیون، تابلو و قفسه کتاب ایمن کنید.
- اگر شیرخوار شما حساسیت غذایی دارد، حتما با یک متخصص آلرژی در این مورد صحبت کنید.
- در مورد گیاهان و گلدان ها و دکوراسیون منزل تجدیدنظر کنید. شاید بهتر باشد برای مدتی آنها را از خانه جمع کنید!