کولیک یا قولنج نوزادان
کودک شما بیقراری میکند و اطرافیان به شما میگویند احتمالا دلبندتان دچار قولنج شده است. شما از این نگرانید که آیا این گریه ها برای یک نوزاد تازه متولد شده طبیعی است یا خیر. قبل از هرگونه اقدام و درمان پیشنهادی، بهتر است مطمئن شوید که آیا علائمی که دلبندتان نشان میدهد مطرحکننده کولیک است. هنگامی که شما بدانید مشکل چیست، بهتر و راحتتر میتوانید آن را حل کنید.
قبل از هرچیز، درک این نکته مهم است که هر نوزادی که دچار بیقراری یا تحریکپذیری شده است، لزوماً قولنج ندارد. کولیک اصطلاحی است که برای توصیف کودک سالم با تغذیه مناسب، با دوره های طولانی و قابل پیشبینی گریه به کار می رود.
قانون ۳
پزشکان برای تشخیص کولیک در کودکان، از قانون ۳ استفاده میکنند:
- ۳ ساعت گریه پایدار و غیرقابل کنترل
- شروع از هفته سوم بعد از تولد
- بروز حداقل ۳ روز در هفته و حداقل ۳ هفته اتفاق می افتد.
اغلب گریه ها تقریباً در زمان مشخصی از هر روز اتفاق میافتد؛ بیشتر اوقات در ساعات اولیه عصر.
- معمولا در ۳ ماهگی خودبخود برطرف میشود، اگرچه در برخی موارد تا ۶ ماهگی به طول میانجامد.
افتراق گریه مربوط به کولیک از سایر گریه ها
گریه کودکی که صرفاً بیقرار است و فقط با بدخلقی میکند با گریه یک کودک مبتلا به کولیک تفاوتهای بسیاری دارد. صدای فریاد گریه کولیک فراتر از گریه های آشنای یک کودک است که می گوید: «من نیاز به غذا / خواب / تعویض پوشک / استراحت دارم». هنگامی که کودکی کولیک را تجربه میکند، گریههای او معمولا صدای با فرکانس و شدت بالا دارد.
برای والدین داشتن فرزند مبتلا به کولیک بسیار خستهکننده و فرساینده است. زیرا حقیقت این است که راهکارهای کمی برای کنترل گریه های طولانی و مکرر کودکان مبتلا به کولیک وجود دارد.
قدم اول برخورد با کودک مبتلا به کولیک
توجه داشته باشید که بعد از مطرح شدن تشخیص کولیک در مورد فرزند دلبندتان، نباید هر گریه کودک را به آن ربط دهید. قبل از هر اقدامی به این توجه کنید که آیا کودکتان گرسنه نیست؟
پوشکش تمیز است؟
امروز حداقل ۴ پوشک خیس داشته است؟
دفع مدفوع داشته و مدفوعش طبیعی است؟
لباس و جای او راحت است؟
دمای محیط مناسب است؟
آیا کودکتان خوابآلود یا کسل نیست؟
همیشه بعد از رد تمام علل احتمالی گریه یک نوزاد، میتوانید به این نتیجه برسید که علت گریه کودک شما کولیک بوده است.
علل کولیک
تاکنون هیچ علت قطعی و مشخصی برای کولیک نوزادان مطرح نشده است. برخی معتقدند كه این صرفاً بعلت عدم تکامل دستگاه گوارش نوزادان است. برخی دیگر عقیده دارند که این امر با عدم تحمل لاکتوز ارتباط دارد، و عده ای کولیک را به مزاج و ژنتیک کودک ربط میدهند.
اگرچه پاسخ قطعی در مورد علت کولیک نوزادان وجود ندارد، اما به خوبی نشان داده است که احتمال ابتلا به کولیک در نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگاری بودهاند و نوزادانی که در معرض دود دست دوم هستند، بیشتر است.
درمان
متأسفانه تا امروز هیچ پاسخ روشنی برای حل مشکل کولیک وجود ندارد. با این حال نگران نباشید!
راهکارهایی وجود دارد که اگرچه مکانیسم عمل بیشتر آنها ناشناخته است، اما برای کنترل گریه های دلبندتان میتواند کارساز باشد.
- ماساژ نوزاد و مخصوصا ماساژ پشت و شکم نوزاد ممکن است در کنترل گریه های کودک موثر باشد.
- اگر نوزادتان را با شیرخشک تغذیه میکنید، شاید تغییر فرمولا ضروری باشد.
- اگر نوزادتان را با شیر خودتان تغذیه میکنید، مراقب رژیم غذایی خود باشید و سعی کنید از مصرف مواد نفاخ بپرهیزید.
- به آرامی او را تاب دهید یا در یک گهواره بگذارید.
- او را سوار کالسکه یا صندلی ماشین کنید و کمی بگردید.
- برنامه تغذیه کودک را طوری تنظیم کنید که تعداد وعده های غذایی بالا با حجم کم داشته باشد.
- قطره های حاوی سایمتیکون ممکن است به تخفیف درد مربوط به نفخ شکم کمک کند.
سخنی با والدین
اگر متوجه شدید که با هیچکدام از روش های فوق، نمیتوانید گریه های فرزندتان را متوقف کنید، آرامش خود را حفظ کنید و به خودتان استراحت دهید. کودک خود را در یک جای امن و مناسب قرار دهید. راه بروید و چند دم و بازدم عمیق داشه باشید. میتوانید برای کمک گرفتن با یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان تماس بگیرید. توجه داشته باشید قبل از هر چیز شما باید از سلامت جسمی و روحی برخوردار باشید تا بتوانید والد خوبی برای فرزندتان باشید.