تبخال یا هرپس سیمپلکس (Herpes simplex) یک بیماری ویروسی است که توسط ویروسی به همین نام ایجاد میشود و موضع درگیر به صورت التهاب و مجموعهتاولهای ریز نمایان میشود. ویروس هرپس سیمپلکس عامل بیماری تبخال در صورت، آلات تناسلی هر دو جنس، مغز، چشم و گاهی حتی فلج بل نیز میگردد. برای تبخال هنوز درمان قطعی وجود ندارد و اگر ویروس وارد بدن شود تا پایان عمر همراه شخص خواهد ماند و در هنگام ضعف دفاعی بدن بروز مینماید. اگرچه در برخی بیماران و پس از چندین سال عود بیماری، به ناگهان تظاهر مجدد تبخال از بین میرود اما همچنان ناقل ویروس به دیگران خواهند بود.
تبخال چشمی یک عفونت عود کننده ویروسی است که ناشی از آلودگی با ویروس تبخال سادهاست. این بیماری شایعترین علت کوری ناشی از بیماریهای قرنیهای در آمریکاست در حالیکه در کشورهای جهان سوم و از جمله ایران شایعترین علت کوری قرنیهای، بیماری تراخم است؛ گرچه تبخال چشمی در ایران نیز شایع است. بر اساس مطالعات موجود، اگر فردی یکبار دچار تبخال چشمی شود، به احتمال ۵۰٪ شانس عود دارد. این گرفتاری مجدد ممکن است هفتهها یا حتی سالها پس از گرفتاری اولیه بروز کند.
تبخال چشمی میتواند تولید یک زخم دردناک روی پلک و یا سطح چشم کند و باعث التهاب و ورم قرنیه شود. درمان سریع با داروهای ضد ویروس از تکثیر ویروس و تخریب سلولهای اپیتلیال قرنیه (لایه سلولهای سطح قرنیه) جلوگیری میکند. بهر حال عفونت میتواند به لایههای عمقی تر قرنیه منتشر شده و باعث گرفتاری شدید تر یعنی گرفتاری استرومای قرنیه (بستر قرنیه) یا در اصطلاح کراتیت استرومایی شود که منجر به فعال شدن سیستم ایمنی بدن و تهاجم آن به قرنیه و انهدام سلولهای استرومای قرنیه میشود. درمان کراتیت استرومایی (عفونت بستر قرنیه) نسبت به گرفتاری سطحی قرنیه مشکل تر است. حملات عود کراتیت استرومایی میتواند منجر به اسکار (نسج جوشگاه) قرنیه شود که باعث کدورت قرنیه، کاهش بینائی و حتی کوری میشود. تبخال چشمی مثل سایر عفونتهای تبخالی (هرپسی) قابل کنترل است. حدوداً ۴۰۰۰۰۰ نفر از مردم آمریکا سابقه گرفتاری با تبخال چشمی را دارند و سالانه ۵۰۰۰۰ مورد جدید دیده میشود که ۲۵٪ موارد آن از نوع کراتیت استرومایی است. در ایرا ن نیز عفونتهای تبخالی چشم شایع است. میزان عود تبخال چشمی طی یک سال ۱۰٪، طی دو سال # طی ۲۰ سال ۶۳٪ درصد است. معتقدند که بعضی از فاکتورها نظیر: تب، استرس، نور خورشید و ضربات باعث عود تبخال میشود.
تبخال دستگاه تناسلی یا هرپس تناسلی (Herpes genital) یک عفونت ویروسی است. در دهه ۱۹۶۰ ویروس هرپس سیمپلکس به دو نوع ۱ و ۲ تقسیمبندی شد. معمولاً باور بر این بوده است که به صورت کلی تبخال در ناحیه پایینتر از کمر مربوط به هرپس نوع ۲ بوده و تبخال در ناحیه بالای کمر مربوط به ویروس هرپیس نوع ۱ بوده؛ ولی تبخال تناسلی به خاطر ویروس هرپس نوع ۱ نیز در حال افزایش است و آن قاعده کلی دیگر صدق نمیکند.
در این ویدئو به بررسی تبخال دهانی و تناسلی میپردازیم.
مادرم حدود یک سال هست مبتلا به تبخال چشمی می باشد هنوز نتیجه ای برای بهبودی نگرفتیم لطفا راهنمایی کنید اگر اطلاعتی در مورد چشم پزشک خوب دارید. ممنون