انتشار این مقاله


تب مالت

نگاه کلی تب مالت یک عفونت باکتریایی استکه از حیوان به انسان منتقل می‌شود، بیشتر از طریق شیر، پنیر و دیگر محصولات‌لبنی غیرپاستوریزه. به‌ندرت باکتری می‌تواند از طریق هوا یا تماس مستقیم فرد با حیوانات نیز منتقل‌شود. نشانه‌های تب مالت شامل تب، درد مفاصل و خستگی می‌باشد. بیماری معمولاً با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود. درمان چندین […]

نگاه کلی

تب مالت یک عفونت باکتریایی استکه از حیوان به انسان منتقل می‌شود، بیشتر از طریق شیر، پنیر و دیگر محصولات‌لبنی غیرپاستوریزه. به‌ندرت باکتری می‌تواند از طریق هوا یا تماس مستقیم فرد با حیوانات نیز منتقل‌شود. نشانه‌های تب مالت شامل تب، درد مفاصل و خستگی می‌باشد. بیماری معمولاً با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود. درمان چندین هفته تا چندین ماه طول می‌کشد.

 علائم

علائم تب مالت ممکن‌است در هر بازه زمانی از چند‌ روز تا چندماه پس از ایجاد عفونت ظاهرشود.

علائم این بیماری مشابه آنفولانزا می‌باشد، که شامل:

  • تب
  • لرز
  • کاهش اشتها
  • عرق
  • ضعف
  • خستگی
  • درد عضله، زانو و کمر
  • سردرد

علائم این بیماری ممکن‌است برای چندین‌هفته یا چندین‌ماه ناپدید می‌شوند و دوباره عود می‌کند. در برخی افراد تب مالت مزمن می‌شود که حتی پس از درمان، علائم آن سال‌ها ادامه می‌یابد. علائم بلندمدت شامل خستگی، تب‌های عودکننده، آرتروز، اندوکاردیت(عفونت پرده اطرف قلب) و اسپوندیلیت.

 چه موقع به پزشک مراجعه‌کنیم

تشخیص تب مالت مخصوصاً در مراحل اولیه می‌تواند سخت باشد، زیرا مشابه بسیاری از بیماری‌های دیگر مانند آنفولانزا است.

 دلایل

تب مالت بسیاری از حیوانات وحشی و اهلی را درگیر می‌کند. این باکتری از ۳ طریق ممکن‌است از حیوان به انسان منتقل می‌شود:

محصولات لبنی خام: باکتری بروسللا موجود در شیر حیوانات آلوده می‌تواند از طریق شیر، بستنی،کره یا پنیر غیرپاستوریزه منتقل‌شود. همچنین باکتری می‌تواند از طریق گوشت‌خام یا خوب‌پخته‌نشده نیز منتقل‌شود.

استنشاق: باکتری بروسللا به‌راحتی در هوا منتقل می‌شود. کشاورزان، تکنسین‌های آزمایشگاه و کارکنان کشتارگاه‌ها می‌توانند باکتری را استنشاق کنند.

تماس مستقیم: باکتری که در خون، مایع‌منی یا جفت حیوان وجوددارد می‌تواند از طریق یک بریدگی یا زخم‌های دیگر وارد جریان‌خون شود، ولی نمی‌تواند از طریق راه‌های دیگر مانند لمس‌کردن منتقل‌شود

تب مالت معمولاً  فرد به فرد منتقل‌نمی‌شود، اما در موارد نادری می‌تواند از مادر به فرزند درحین تولد یا ازطریق شیرمادر منتقل‌شود.

 عوامل خطرزا

شیوع تب مالت در برخی مناطق بالاتر است، مخصوصاً:

  • اطراف دریای مدیترانه
  • اروپای شرقی
  • آمریکای لاتین
  • آسیا
  • آفریقا
  • جزایر کارائیب
  • خاورمیانه

مشاغلی که خطر بالاتری دارند

  •  دامپزشک‌ها
  • چوپان‌ها
  • کارکنان کارخانه‌ لبنیات‌سازی
  • کارکنان کشتارگاه
  • شکارچی‌ها
  • میکروب‌شناس‌ها

 عوارض

تب مالت می‌تواند تقریباً هر عضوی از بدن را درگیرکند مانند دستگاه‌تناسلی، کبد، قلب و سیستم عصبی مرکزی. تب مالت مزمن ممکن‌است سبب عوارضی در یک یا چند عضوبدن شود. عوارض شامل:

  • عفونت لایه داخلی قلب(اندوکاردیت)
  • آرتروز
  • التهاب و عفونت بیضه‌ها
  • التهاب و عفونت کبد و طحال
  • عفونت سیستم عصبی مرکزی

 تشخیص

پزشکان معمولاً تب مالت را با آزمایش خون یا مغزاستخوان تشخیص می‌دهند. برای کمک به تشخیص عوارض تب مالت، ممکن‌است نیاز به آزمایش‌های دیگری باشد، شامل:

  • رادیوگرافی اشعه‌ایکس
  • CTاسکن یا MRI
  • کشت میکروب‌های مایع مغزی-‌نخاعی
  • اکوکاردیوگرافی

 درمان

هدف از درمان تب مالت تسلی علائم بیماری، جلوگیری از عود‌کردن بیماری و عوارض آن است. بیمار حداقل باید ۶هفته آنتی‌بیوتیک مصرف‌کند، ممکن‌است علائم حتی پس از چندماه کامل ازبین‌نروند. همچنین بیماری می‌تواند دوباره عودکرده و مزمن شود.

 پیشگیری

برای کاهش خطر ابتلا به تب مالت اقدامات پیش‌گیرانه زیر را انجام‌دهید:

  • از مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه خودداری کنید
  • گوشت را کامل بپزید
  • چوپان‌ها، شکارچی‌ها و کارکنان کشتارگاه بهتراست از دستکش استفاده‌کنند
  • حیوانات اهلی را واکسینه کنید
سینا پاکی


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *