انتشار این مقاله


عفونت لیستریا

نگاه کلی عفونت لیستریا یک بیماری باکتریایی منتقله از غذا می‌باشد که می‌تواند برای زنان حامله و افرادی که سیستم‌ایمنی آن‌ها ضعیف است بسیار خطرناک باشد. عفونت لیستریا اغلب درارتباط با گوشت اغذیه فروشی‌های غیربهداشتی و شیر غیرپاستوریزه است. افراد سالم به‌ندرت از عفونت لیستریا بیمار می‌شودند، اما می‌تواند برای نوزادان کشنده باشد. همچنین افرادی […]

نگاه کلی

عفونت لیستریا یک بیماری باکتریایی منتقله از غذا می‌باشد که می‌تواند برای زنان حامله و افرادی که سیستم‌ایمنی آن‌ها ضعیف است بسیار خطرناک باشد. عفونت لیستریا اغلب درارتباط با گوشت اغذیه فروشی‌های غیربهداشتی و شیر غیرپاستوریزه است.

افراد سالم به‌ندرت از عفونت لیستریا بیمار می‌شودند، اما می‌تواند برای نوزادان کشنده باشد. همچنین افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها ضعیف است خطر عوارض کشنده برای آنان بیشتر است. آنتی‌بیوتیک های فوری می‌توانند اثرات بیماری را محدود کنند.

علائم

افراد دچار عفونت لیستریا ممکن‌است دچار موارد زیر شوند:

  • تب
  • درد عضلانی
  • حالت تهوع
  • اسهال

اگر عفونت به سیستم عصبی سرایت کند، فرد ممکن‌است دچار علائم زیر شود:

  • سردرد
  • سفتی گردن
  • گیجی یا تغییر در هوشیاری
  • ازدست دادن تعادل
  • تشنج

علائم زمان حاملگی و برای نوزادان

در طول حاملگی عفونت لیستریا علائم خفیفی در مادر ایجاد می‌کند، اما ممکن‌است برای جنین مرگبار باشد. جنین ممکن‌است بطور غیرمنتظره قبل از تولد بمیرد یا در روزهای اول تولد دچار عفونتی مرگبار شود.

علائم این عفونت در نوزادان همانند بزرگسالان می‌تواند نامحسوس باشد، و ممکن‌است شامل:

  •  بی‌میلی به غذا
  • تحریک پذیری
  • تب
  • استفراغ

دلایل

باکتری لیستریا می‌تواند در خاک، آب یا فضولات حیوانی پیداشود. انسان‌ها بیشتر با مصرف موارد زیر مبتلا می‌شوند:

  • سبزیجات خام که در خاک آلوده کاشته شده‌اند یا برای پرورش آنان از کود آلوده استفاده شده‌است
  • گوشت حیوانات آلوده
  • شیر یا محصولات دامی غیرپاستوریزه
  • غذاهای فراوری شده‌ی خاصی مانند پنیر،هات‌داگ و گوشت اغذیه‌فروشی‌ها که پس از فراوری آلوده شده‌اند
  • نوزادانی که به دنیا نیامده‌اند می‌توانند از مادر و از طریق بندناف دچار این عفونت شوند

عوامل خطرزا

زنان باردار و افرادی که سیستم‌ایمنی آنان ضعیف است بیشتر در خطر ابتلا به این عفونت اند.

زنان باردار و نوزادان آنان

زنان باردار به‌میزان قابل ملاحظه‌ای بیشتر از افراد دیگر در معرض خطراند. گرچه ممکن‌است تنها عفونت خفیفی در مادران ایجادکند، اما نتایج آن برای نوزاد می‌تواند شامل:

  • سقط جنین
  • جنین مرده به دنیا بیاید
  • نوزاد نارس باشد
  • نوزاد پس از تولد دچار عفونتی کشنده شود

افراد با سیستم‌ایمنی ضعیف

این دسته‌بندی افرادی هستند که:

  • سن آنان بالاتر از ۶۰سال است
  • ایدز دارند
  • تحت شیمی درمانی اند
  • دیابت یا بیماری کلیوی دارند
  • داروی پردنیزون با دز بالا یا داروهای خاص آرتروز مصرف می‌کنند
  • داروهای جلوگیری کننده از پس‌زدن عضو مصرف می‌کنند

عوارض

بیشتر عفونت‌های لیستریا بسیارخفیف هستند که فرد متوجه آن نمی‌شود. اما در برخی موارد می‌تواند منجربه عوارض مرگباری شود-شامل

  • عفونت خون
  • مننژیت

تشخیص

معمولاً آزمایش خون موثرترین راه تشخیص عفونت لیستریا است. در برخی موارد ممکن‌است آزمایش ادرار یا نمونه‌برداری از مایع مغزی-نخاعی نیز انجام گیرد.

درمان

درمان این عفونت با توجه به شدت علائم متفاوت است. بیشتر افرادی که بیماری آنان خفیف اسن نیازی به درمان ندارند. موارد جدی‌تر باید با آنتی‌بیوتیک درمان شوند.

در طول حاملگی آنتی‌بیوتیک‌های سریع‌الاثر ممکن‌است از آسیب عفونت به جنین خودداری کنند. نوزادان متولد‌شده با این عفونت ترکیبی از آنتی‌بیوتیک‌ها را دریافت می‌کنند.

پیشگیری

برای پیشگیری از عفونت لیستریا، دستورعمل‌های غذایی ساده زیر را دنبال کنید:

  • همه چیز را تمیز نگه‌دارید
  • سبزیجات خام را ضدعفونی کنید
  • غذا را کامل بپزید
سینا پاکی


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید