ارتباط بین مغز و دستگاه گوارش فقط مربوط به هضم مواد غذایی نمیشود. مغز شما در هر لحظه در حال ثبت خاطرات جدید است. جالب است بدانید که در این پروسه سیستم گوارشی بدنتان نیز سهم بسزایی دارد.
ارتباط بین مغز و دستگاه گوارش بیشتر نقش در سیستم کنترل میزان غذایی که فرد میخورد دارد؛ بدین معنا که دستگاه گوارش به مغز هشدار میدهد که میزان غذایی که خورده شده کافی بوده و دیگر نیاز به خوردن غذای بیشتر نیست. علاوه بر این تحقیقات جدید نشان داده است که دستگاه گوارش نقش بسیار مهمی در به یاد سپردن مکانها و اشیای پیرامون انسان ایفا میکند.
محققان این آزمایش تحقیقاتی را بر روی موشها انجام داده و نتیجهی گفته شده را گرفتهاند و معتقدند که این نتیجه شامل حالات انسانی نیز میشود.ارتباط بین مغز و دستگاه گوارش به صورت عمده از طریق بلندترین عصب بدن یعنی عصب واگ محقق میشود. محققان برای انجام آزمایش قسمتی از این عصب را در موش قطع کردند و منتظر نتیجه ماندند.
ارتباط بین مغز و دستگاه گوارش فقط در هنگام غذا خوردن به وجود میآید بنابراین محققان به این نتیجه رسیدند که این پروسهی ارتباطی در حیوانات میتواند نقش مهمی در بهیاد سپردن مکانهای حاوی غذای خوب باشد چراکه حیوان به وسیلهی آن میتواند دوباره غذای خوب مورد نظر خود را به راحتی پیدا کند.
محققان برای گرفتن نتیجهی مورد نظر آزمایشات بسیاری انجام دادند. یکی از آزمایشات شامل تاباندن نور بسیار شدید به موش بود که او را مجبور به پیدا کردن راه فراری از دست نور میشد. محققان متوجه شدند که موشهایی که قبلا از این راه فرار استفاده کرده و همچنین عصب واگشان دست نخورده است، راه فرار را به راحتی پیدا کرده و از آن استفاده میکنند اما اگر عصب واگ دستکاری شده باشد، موش در پیدا کردن راه فرار دچار مشکل خواهد شد هرچند که قبلا از آن استفاده کرده است.
محققان این آزمایش را دربارهی مکان اشیا نیز انجام داده و متوجه شدند که موشهایی که عصب واگشان در فرستادن پیام دچار مشکل شده ، در پیدا کردن مکان شی مورد نظر (که قبلا آن را موقعیت یابی کرده بودند) با مشکل مواجه میشوند.
مقالهی مرتبط: باکتریهای گوارشی عملکرد روده و مغز را تغییر میدهند!
با بررسی مغز موشهای دستکاری شده، محققان متوجه شدند که در مغز آنها فعالیت هیپوکمپ -که نقش بسیار مهمی در به یاد سپردن خاطرات دارد- بسیار کاهش یافته است. علاوه بر آن میزان پروتئینهای موظف در ساختن نورونهای جدید و یا ساختن پیوندهای جدید بین نورونها در هیپوکمپ نیز کاهش یافته است. این پروتئینها علاوه بر نقش ذکر شده نقش بسیار مهمی در شکلگیری خاطرات نیز دارند.
با اینکه این آزمایش فراموشی در پیدا کردن مکان اشیا و در کل مکانیابی را شامل میشد اما محققان به این نتیجه رسیدند که حتی با اثر بخشیدن به شدت آسیب باز هم این آسیب نمیتواند به ماهیت کل خاطرات لطمهای وارد کند.
کانوسکی میگوید:
نتیجهی این آزمایشات فقط ” آیا این مکان را قبلا دیدهام یا نه؟” نیست بلکه نتیجهی آن ” کجا این مکان را دیدهام؟” خواهد بود.
این نتایج قابل تعمیم به انسانها نیز خواهد بود.
کانوسکی معتقد است که بسیاری از پزشکان برای درمان مشکل چاقی افراد و برای کمک به کاهش وزن آنها، اعصاب واگ این افراد را دستکاری میکنند که به آن vBloc گفته میشود. با نتایج بدست آمده باید دانست که با دستکاری کردن اعصاب واگ افراد، در بخشی از خاطرات آنها اختلال ایجاد خواهد شد.
از نظر محققان با دانستن نقش این ارتباط میتوان با تقویت آن، پروسهی ذخیره و یادآوری خاطرات را بهبود بخشید. البته این فرضیه نیازمند تحقیقات بسیاری برای تایید شدن است.
اگر این فرضیه تایید شود با این روش میتوان بسیاری از بیماریهای عصبی مانند آلزایمر را درمان کرد. شاید این نتایج درمان مستقیمی برای بیماری آلزایمر و سایر بیماریهای از این قبیل نباشد اما دانستن نحوهی تنظیم و عملکرد خاطرات میتواند محققان و پزشکان را به سوی پیدا کردن راهحل درمانی سوق دهد.