انتشار این مقاله


خوردن غذاهای سرخ‌کردنی می‌تواند باعث افزایش خطر مرگ ‌شود!

یک مطالعه نشان می‌دهد خانم‌های بالای ۵۰ سالی که مرتبا غذاهای سرخ‌کردنی می‌خورند، ممکن است خطر مرگ خود را افزایش دهند.

یک مطالعه در BMJ نشان می‌دهد خانم‌های بالای ۵۰ سالی که مرتبا غذاهای سرخ کردنی می‌خورند، ممکن است خطر مرگ خود را افزایش دهند. مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که خوردن غذاهای سرخ‌کردنی به طور مکرر، می‌تواند منجر به پیامدهای ناخواسته برای سلامتی شود.

تحقیقات شواهدی ارائه داده است که خوردن غذاهای سرخ‌کردنی می‌تواند بر سلامت قلبی-عروقی تاثیر بگذارد و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد. محققان دانشگاه Iowa از شهر Iowa در یک مطالعه‌ی جدید بر خانم‌های بالای ۵۰ سال در ایالات متحده دریافتند که افراط در غذاهای سرخ‌کردنی می‌تواند به دلایل متعددی باعث افزایش خطر مرگ فرد شود. هم‌چنین محققان بررسی کرده‌اند که کدام یک از غذاهای سرخ‌کردنی بیشترین خطر را برای سلامتی دارند. در مورد این یافته‌ها مقاله‌ای در پایگاه BMJ وجود دارد. تیم مطالعه بر روی ۱۰۶,۹۶۶ زن در سنین ۵۰ تا ۷۹ سال کار کرد که در سال‌های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۸ عضو “ابتکار بهداشت زنان (WHI) ” شده بودند. محققان تا ماه فوریه سال ۲۰۱۷ به اطلاعات پیگیری شرکت‌کنندگان دسترسی پیدا کردند. در طی مطالعه، ۳۱,۵۸۸ شرکت‌کننده فوت کردند. ۹,۳۲۰ مورد از مرگ‌ومیرها به دلیل مشکلات قلبی، ۸,۳۵۸ مورد به دلیل سرطان و ۱۳,۸۸۰ مورد به دلایل دیگر رخ داد.

۸ درصد خطر مرگ بالاتر

به عنوان بخشی از مطالعه‌ی WHI، شرکت‌کنندگان پرسشنامه‌های مربوط به عادات رژیم غذایی خود را پر کردند. شرکت‌کنندگان در مورد مصرف خود از انواع غذاهای سرخ‌کردنی و مصرف کلی یک سری غذاها گزارش دادند. محققان غذاهای مصرفی این شرکت‌کنندگان را به سه دسته تقسیم کردند:

  • مرغ سرخ‌شده
  • ماهی سرخ‌شده، ساندویچ ماهی و صدف سرخ‌شده مثل میگو
  • سایر غذاهای سرخ‌شده مثل سیب‌زمینی سرخ‌کرده، چیپس یا تاکوها (نوعی غذای مکزیکی)

آنالیز تیم پژوهشی تایید کرد که ارتباطی بین خوردن غذاهای سرخ‌کردنی به طور مکرر و خطر بالای مرگ به دلایل مختلف وجود داد. هم‌چنین این ارتباط برای مرگ ناشی از مشکلات قلبی صادق‌تر بود.

پس از در نظر گرفتن عوامل متغیر از جمله سطح زندگی، کیفیت رژیم، درآمد و سطح آموزش، محققان دریافتند افرادی که به گفته‌ی خودشان حداقل یک وعده غذاهای سرخ‌کردنی در روز مصرف می‌کنند، نسبت به افرادی که این غذاها را نمی‌خورند ۸ درصد خطر مرگ بیشتری دارند.


مقاله‌ی مرتبط: مصرف روزانه‌ی آجیل می‌تواند از افزایش وزن جلوگیری کند


سپس محققان اثر غذاهای سرخ‌کردنی خاصی را بررسی کردند. آن‌ها دریافتند خوردن حداقل یک وعده مرغ سرخ‌شده در روز نسبت به نخوردن غذاهای سرخ‌کردنی، خطر مرگ به دلایل مختلف را ۱۳ درصد و خطر مرگ ناشی از مشکلات قلبی را ۱۲ درصد افزایش می‌دهد.

خوردن حداقل یک وعده ماهی یا صدف سرخ‌شده در روز، خطر مرگ به دلایل مختلف را ۷ درصد و خطر مرگ ناشی از مشکلات قلبی را ۱۳ درصد افزایش می‌دهد. با این حال تیم پژوهشی ارتباطی بین خوردن غذاهای سرخ‌کردنی و خطر مرگ ناشی از سرطان شناسایی نکردند!

یک عامل خطر قابل تغییر

هم‌چنین محققان متوجه شدند زنانی که بیشتر احتمال دارد غذاهای سرخ‌کردنی را به طور مکرر استفاده کنند، در سنین جوان‌تر (۵۰ تا ۶۵ سال) قرار دارند. هم‌چنین آن‌ها سفیدپوست نبودند و سطح تحصیلات پایین، درآمد پایین و به طور کلی کیفیت رژیم پایینی داشتند و بیشتر آن‌ها سیگاری بودند.

نویسندگان مطالعه با توجه به یافته‌های کنونی نتیجه گرفتند که:

کاهش مصرف غذاهای سرخ‌کردنی به ویژه مرغ، ماهی و صدف سرخ‌شده می‌تواند به طور بالینی تاثیر معناداری را بر طیف سلامت عمومی داشته باشد.

با این حال محققان هشدار می‌دهند که نتایج آن‌ها ممکن است برای جمعیت‌های مختلف موثر نباشد؛ زیرا تحقیق آن‌ها یک مطالعه‌ی مشاهده‌ای بود که به طور خاص متمرکز بر زنان ایالات متحده بود.

به علاوه، محققان اذعان دارند که بسیاری از عوامل متغیر را در مطالعه‌‌شان به حساب آورده‌اند؛ ولی ممکن است عوامل ناشناسی وجود داشته باشند که در این مطالعه در نظر گرفته نشده‌اند.

با این حال، آن‌ها خاطرنشان می‌کنند که در این مطالعه آنها “یک عامل خطر برای مرگ و میر قلبی-عروقی را شناسایی کرده‌اند که با شیوه زندگی قابل تغییر است”.

مهدیه نوروزی


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید