انتشار این مقاله


با ارگانوئید تومور بیماران سرطانی، پاسخ به درمان آن‌ها را می‌توان پیش بینی نمود

با استفاده از ارگانوئیدهای مینیاتوری رشد یافته از سلول‌های سرطانی اشخاص متفاوت می‌توان پاسخ این سلول‌ها به برخی انواع شیمی‌درمانی را پیش‌بینی کرد.

با استفاده از ارگانوئید تومور – ارگانوئیدی مینیاتوری و رشد یافته از سلول‌های سرطانی اشخاص متفاوت- می‌توان پاسخ به درمان بیماران سرطانی را نسبت به برخی انواع شیمی‌درمانی پیش‌بینی کرد. محققان اذعان دارند با ادامه‌ یافتن پیشرفت‌ها، ارگانوئیدها می‌توانند به شخصی‌سازی درمان سرطان بیشتر کمک کنند.

در حال حاضر تعیین این که یک نوع شیمی‌درمانی برای یک بیمار خاص مؤثر خواهد یا خیر، دشوار است. با این که داروها اغلب زندگی‌بخش هستند؛ در برخی موارد ممکن است بدون هیچ فایده‌ی خاصی، عوارض جانبی وحشتناکی به جا بگذارند.

تیم‌های تحقیقاتی سراسر جهان در تلاش برای پیش‌بینی بهترِ مؤثر بودن یا نبودن درمان، مدت‌ها بر روی ارگانوئیدهای شخصی‌سازی شده کار می‌کردند. این ارگانوئیدها با استفاده از دسته‌های سلولی نمونه گرفته شده از تومور بیماران رشد می‌یافت. عقیده بر آن است که ارگانوئیدها می‌توانند به منزله‌ی یک مدل آزمایشگاهی از بیمار مبتلا به سرطان باشند. در این حالت دارویی‌هایی که سلول‌ها را در ارگانوئید از بین می‌برند، با احتمال بیشتری در درمان تومور مؤثر خواهند بود.

امیلی ووست و همکارانش از مؤسسه‌ی سرطان هلند این تئوری را آزمایش نمودند. آن‌ها از ۶۷ بیوپسی مربوط به ۶۱ بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال، ارگانوئیدهایی پرورش دادند. برای رشد ارگانوئیدها ۳ هفته زمان نیاز است. تیم تحقیقات به سبب دشواری‌های نمونه‌گیری از سلول‌های سرطانی، مسئله‌ی آلوده شدن نمونه‌ها و مشکلات مرتبط با پاسخ افراد به درمان، تنها توانست ۳۵ ارگانوئید را مورد آزمایش قرار دهد.

پیش‌بینی صحیح پاسخ به درمان

تیم تحقیقات ابتدا به زیرمجموعه‌ای از ارگانوئیدها، به مدت ۶ روز دارویی به نام ایرینوتکان داد. آن‌ها متوجه شدند ظاهراً دارو بر ارگانوئیدها و سلول‌های خود بیماران اثرات مشابه دارد. آزمایش‌های انجام گرفته بر ارگانوئیدها، پاسخ به درمان ۸ نفر از ۱۰ نفر را درست پیش‌بینی کرد.

اما ارگانوئیدها در پیش‌بینی میزان اثرگذاری درمان ترکیبی ایرینوتکان و دارویی به نام اگزالی پلاتین، مؤفق عمل نکردند. شاید علت آن است که ارگانوئیدها مدل بسیار ساده‌ای هستند. سیستم ایمنی افراد نقش مهمی در پاسخدهی آن‌ها به داروها دارد؛ حال آن که ارگانوئیدها چنین سیستمی ندارند.  

به گفته‌ی هلن آبود از دانشگاه موناش در استرالیا، استفاده از روشی متفاوت برای مطالعه‌ی سلول‌ها احتمالاً برخی از مشکلات را می‌تواند حل کند. به گفته‌ی او، در مجموع این مطالعه در ارتباط با استفاده از ارگانوئیدها برای پیش‌بینی پاسخ به درمان بیماران امیدوارکننده است.

تیم تحقیقات مطمئن است با ادامه یافتن پیشرفت‌ها، در آینده‌ی نزدیک می‌توان از ارگانوئیدها برای تعیین بهترین شیمی‌دمرانی برای هر فرد استفاده نمود. الیزابت وینکان از دانشگاه ملبورن استرالیا نیز با این موضوع موافق است:

محققان نشان دادند که ارگانوئیدهای بیمارمحور سرطان کولون به راستی نتیجه‌ی درمان بیمار با شیمی‌درمانی مبتنی بر ایرینوتکان را پیش‌بینی می‌کنند. از این رو، ما حقیقتاً می‌توانیم درمان را شخصی‌سازی نموده و از درمان‌های غیرضروری اجتناب کنیم.

نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید