فلج بلز نوعی بیماری است که با بروز آن نیمی از صورت یا تمام آن دچار ضعف عضلانی شده و شکل خود را از دست میدهد. در واقع این بیماری باعث کج شدن صورت و لبخند، بسته نشدن پلک و مواردی از این قبیل میشود. این بیماری میتواند در هر سنی رخ دهد و تعداد پزشکانی که بتوانند آن را درمان کنند، بسیار کم هستند. به همین خاطر در این نوشته سعی میکنیم تا جنبههای مختلف این بیماری را بررسی کرده و در نهایت یک دکتر حاذق برای درمان فلج عصب بلز معرفی خواهیم کرد.
فلج بلز چیست؟
فلج بلز یک اختلال عصبی است که باعث فلج شدن یا ضعف در یک طرف صورت میشود. در واقع یکی از اعصابی که عضلات صورت شما را کنترل میکند آسیب میبیند یا به درستی کار نمیکند و در نهایت منجر به بروز این اتفاق میشود. از علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضعف یا فلج ناگهانی یک طرف صورت
- ابرو و دهان افتاده
- آبریزش از یک طرف دهان
- مشکل در بستن پلک به طوری که باعث خشک شدن چشم شود
اغلب این علائم منجر به اعوجاج و کجی قابل توجهی در صورت میشود. افرادی که به بیماری فلج بلز مبتلا هستند ممکن است دچار موارد زیر هم بشوند:
- درد صورت یا احساسات غیرطبیعی در آن
- اشک بیش از حد در یکی از چشمها
- مشکل در چشایی
- بیزاری از صداهای بلند
- درد در اطراف فک یا پشت گوش
- مشکل در خوردن و نوشیدن
ممکن است این علائم به طور ناگهانی و طی یک دورهی ۴۸ تا ۷۲ ساعته ظاهر شوند و بعد از مدتی و بدون درمان از بین بروند. این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود و میتواند خفیف یا شدید باشند. معمولا طی چند هفته تا شش ماه بخشی یا تمام عملکرد صورت به حالت اولیه برمیگردد. اما گاهی اوقات این ضعف میتواند مدت زمان طولانیتری باقی بماند و یا حتی دائمی باشد.
این بیماری را میتوان شایعترین نوع فلج صورت دانست که علت آن هم به طور دقیق شناسایی نشده است. اما دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که ناشی از اختلال عملکرد عصب جمجمهای VII است که مغز را به ماهیچههایی کنترلکنندهی حالت چهره متصل میکند. در برخی موارد نادر، فلج بلز میتواند هر دو طرف صورت را درگیر کند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به فلج بلز هستند؟
تخمین زده میشود که در هر سال حدود ۴۰ هزار نفر در ایالات متحده تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرد. فلج بلز عصب صورت میتواند برای هر فرد با هر جنسیت و سنی رخ دهد. اما بررسیها نشان داده که افراد بین ۱۵ الی ۴۵ سال بیشتر به این بیماری مبتلا شدهاند. عوامل خطر برای این فلج عبارت است از بارداری، پرهاکلامپسی، چاقی، فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای دستگاه تنفس فوقانی.
از جمله مواردی که میتواند یک محرک برای ایجاد فلج صورت از نوع بلز باشد، شامل موارد زیر است:
- وجود یک عفونت ویروسی خفته
- نقص ایمنی در برابر استرس، نداشتن خواب کافی، ضربهی فیزیکی و سندرمهای خودایمنی
- عفونت عصب صورت و التهاب ناشی از آن
- آسیب به غلاف میلین
نحوهی تشخیص این بیماری چگونه است؟
پزشک برای تشخیص این بیماری هر گونه ضعف عضلانی فوقانی و تحتانی، یک طرف صورت از جمله پیشانی، پلک و دهان را معاینه میکند. در اکثر موارد نیازی به عکسبرداری یا بررسیهای آزمایشگاهی نیست. اما انجام آن گاهی اوقات میتواند در رد سایر بیماریها کمک کند. تومور مغزی، سکته مغزی، میاستنی گراویس و بیماری لایم نیز علائمی مشابه با فلج بلز دارند و اگر با استفاده از عکسبرداری نتوان وجود این بیماریها را ثابت کرد، اغلب حدسها به سوی فلج بلز خواهد رفت.
درمان این بیماری چگونه است؟
مهمترین و پربازدهترین روش برای درمان این بیماری، استفاده از متدهای فیزیوتراپی است که تحت نظر یک پزشک باتجربه انجام شود.
اگر فلج بلز صورت به تازگی شروع شده باشد، احتمالا پزشک استروئید تجویز خواهد کرد. در بیشتر موارد برای این که کاهش التهاب و تورم رخ دهد نیاز است که این استروئیدهای خوراکی ظرف ۷۲ ساعت پس از شروع علائم مصرف شوند. برخی از افراد مبتلا به این فلج ممکن است با استفاده از این دارو بهبود نیابند و تشخیص این که چه درمان دیگری روی بیماری انجام شود، بر عهدهی یک پزشک حاذق است.
برخی داروهای ضد ویروس نیز ممکن است در کنار استروئیدها به بهبود بیماری کمک کنند با این حال این اثر هنوز قطعی نشده است.
مسکنهایی مانند آسپرین، استامینوفن یا ایبوپروفن نیز ممکن است درد را تسکین دهند. برای جلوگیری از ایجاد عارضهی ناشی از تداخلات دارویی، بهتر است پیش از هر مصرف هر داروی دیگری با پزشک خود صحبت کنید.
مرطوب نگهداشتن چشمها به خصوص در شب از اهمیت بالایی برخوردار است. قطرهی چشمی، اشک مصنوعی یا ژل چشم نیز میتواند موثر واقع شود.
سایر روشهای درمان بلز صورت شامل فیزیوتراپی، ماساژ صورت، طب سنتی و … است. گاهی موارد اما روشهای درمان خانگی فلج بلز جواب نمیدهد و ممکن است نیاز به جراحی زیبایی یا ترمیمی برای اصلاح برخی مشکلات مانند بسته نشدن کامل پلک باشد.
بیمار پیش و پس از درمان
برای درمان قطعی فلج بلز به کجا مراجعه کنیم؟
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با این بیماری دستوپنجه نرم میکنید، خوب است بدانید که کلینیک فیزیوتراپی دکتر مزین یکی از معدود مراکزی است که به درمان قطعی فلج بلز دسترسی پیدا کرده است. شما میتوانید برای دریافت راهنمایی بیشتر به سایت کلینیک فیزیوتراپی از طریق همین لینک دسترسی داشته باشید تا بعد از تعیین یک جلسه ویزیت، بهترین راهکار برای درمان حتی درمان فلج بلز کهنه به شما ارائه شود.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله مشاهده کردید، فلج بلز یکی از بیماریهایی است که میتواند برای افراد در سنین مختلف رخ دهد و هنوز علت فلج بلز صورت به طور کامل کشف نشده است. موثرترین راهکار برای درمان این بیماری استفاده از متدهای فیزیوتراپی به همراه دارو است که میتواند به بهبود فرد کمک کند. اگر شما به دنبال دکتر فلج بلز در تهران هستید، میتوانید با کلینیک فیزیوتراپی دکتر مزین در تماس باشید.