تعریف
سندرم درد میوفاسیال یک بیماری مزمن مربوط به درد میباشد. در این بیماری فشار بر روی نقاط حساس در عضلات، سبب درد در قسمتهای به ظاهر نامربوط بدن میشود. به این نوع درد، درد ارجاعی گویند.
علائم
علائم و نشانههای سندرم درد میوفاسیال عبارتنداز:
- درد عمیق در عضلات
- دردی که ادامه دار باشد یا بدتر شود
- گرهی حساس در عضله
- مشکلات خواب به دلیل وجود درد
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم
اگر دچار درد عضلانی شدید که با گذشت زمان رفع نشد، به پزشک مراجعه کنید. تقریباً همه افراد گاه و بیگاه دچار درد عضلانی میشوند. اما اگر این درد با وجود استراحت ادامه یابد، به پزشک مراجعه کنید.
دلایل
مناطق حساسی از فیبرهای عضلانی سفت میتوانند پس از آسیب یا استفاده مفرط از عضلات مناطق حساسی ایجاد کنند. این نواحی حساس، نقاط ماشهای نام دارند. یک نقطه ماشهای در یک عضله میتواند سبب کشش و درد در طول عضله شود. اگر این درد ادامه دار باشد یا بدتر شود، پزشکان به این حالت سندرم درد میوفاسیال میگویند.
عوامل خطرزا
سندرم درد میوفاسیال توسط یک تحریک ایجاد میشود، مانند فشار، که نقاط ماشهای را در عضلات روشن میکند. عوامل خطرزا عبارتنداز:
- آسیب عضله
- استرس و عصبانیت
عوارض
عوارض مرتبط با سندرم درد میوفاسیال عبارتنداز:
مشکلات خواب: علائم این بیماری ممکن است خواب شبانه فرد را مختل سازد. فرد در پیدا کردن پوزیشن مناسبی برای خواب مشکل داشته باشد.
فیبرومیالژیا: برخی پژوهشها حاکی از آن هستند که سندرم درد فاسیال ممکن است در برخی افراد منجر به فیبرومیالژیا شود. فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که تظاهرات آن به صورت درد گسترده میباشد. باور بر این است که مغز افراد مبتلا به فیبرومیالژیا به درد حساستر است.
تشخیص
در معاینه، پزشک فشار ملایمی به ناحیه دردناک وارد میکند تا نواحی تنشزا را پیدا کند. برخی از روشهای فشار دادن روی نقاط ماشهای میتواند پاسخهای خاصی به دنبال داشته باشد. به عنوان مثال، فرد ممکن است دچار کشش عضلانی شود.
درد عضلانی میتواند دلایل بسیاری داشته باشد. پزشک ممکن است آزمایشات و شیوههای تشخیصی دیگری را برای افتراق این بیماری از دیگر دلایل درد عضلات تجویز کند.
درمان
درمان سندرم درد میوفاسیال معمولاً شامل دارو درمانی، تزریق به نقاط ماشهای و فیزپوتراپی میباشد. هیچ از یک از درمانها بر دیگری برتری ندارد. فرد بهتر است برای انتخاب بهترین روش درمانی با پزشک مشورت کند. بیمار ممکن است برای پیدا کردن بهترین روش درمانی، چندین روش را امتحان کند.
دارو درمانی
- داروهای مسکن
- داروهای ضد افسرگی: بسیاری از داروهای ضد افسردگی میتوانند به کاهش درد کمک کنند. برای برخی از بیماران سندرم درد میوفاسیال، آمیتریپتیلین میتواند به کاهش درد کمک کند.
- قرصهای آرام بخش: داورهایی مانند کلونازپام به شل شدن عضلات کمک میکنند.
فیزیوتراپی
روشهای فیزیوتراپی برای کاهش درد ناشی از این بیماری عبارتنداز:
- تمرینات کششی
- تمرینات پوسترال یا وضعیتی
- ماساژ
- گرما درمانی
- استفاده از امواج فراصوت برای کمک به جریان یافتن خون
شیوههای تزریقی
تزریق استروئید به نقاط ماشهای میتواند به کاهش درد کمک کند. در برخی افراد تنها فرو کردن سوزن میتواند کارساز باشد. به این روش سوزنکاری خشک میگویند. در این شیوه یک سوزن را به چند قسمت در داخل یا اطراف نقطه ماشهای وارد میکنند. طب سوزنی نیز ممکن است برای برخی افراد مفید واقع شود.