آشالازی چیست ؟آشالازی یک اختلال حرکتی اولیه در مری است که با فقدان پریستالتیسم مروی و ضعف شل شدن دریچه تحتانی مری در پاسخ به بلع، مشخص می شود. دریچه تحتانی مری در ۵۰ درصد بیماران پر فشار است. این اختلالات باعث ایجاد انسداد عملکردی در پیوستگاه معدی مروی می شود.
علائم و نشانه های آشالازی چیست
علائم آشالازی، شامل موارد زیر است:
- دشواری در بلع
- برگشت مواد غذایی به مری
- درد قفسه سینه
- سوزش سر دل
- کاهش وزن
تشخیص آشالازی
مطالعات آزمایشگاهی نقشی در تشخیص آشالازی ایفا نمی کنند. روش های تشخیصی که می توانند کمک کننده باشند، شامل موارد زیر هستند:
- بلع باریم : ظاهر منقار پرنده، گشاد شدن مری (در تصویر زیر می توانید ببینید)
- مانومتری مری (استاندارد تشخیصی) : شل شدن ناقص دریچه تحتانی مری در پاسخ به بلع، فشار استراحتی بالای درچه تحتانی، فقدان پریستالتیسم مری
مقاله مرتبط : مانومتری مری چیست و چگونه انجام می شود
- پایش طولانی مدت pH مری برای رد بیماری ریفلاکس معدی مروی و مشخص کردن اینکه آیا ریفلاکس غیرنرمال به علت درمان ایجاد شده است یا نه.
- اندوسکوپی فوقانی : شامل اندوسکوپی مری، معده و دوازدهه برای رد کردن سرطان پیوستگاه معدی مروی یا فوندوس معده
- سونوگرافی اندوسکوپیک : اگر پزشک به تومور مشکوک باشد
مدیریت و درمان آشالازی
هدف درمان برای آشالازی، بهبود علائم با از بین بردن مقاومت ایجاد شده توسط دریچه تحتانی پرفشار و غیر شل شونده است.
دارو درمانی و سایر درمان های غیر جراحی، موارد زیر را شامل می شوند:
- استفاده از بلوکه کننده های کانال های کلیسمی و نیترات ها، فشار دریچه تحتانی مری را کاهش می دهد. (به طور اولیه در بیماران مسنی که نمی توانند تحت جراحی یا دیلاتاسیون پنوماتیک (بالون زدن) قرار گیرند)
- تزریق اندوسکوپیک سم بوتولینم به داخل اسفنکتر برای مسدود کردن آزاد شدن استیل کولین در سطح اسفنکتر تحتانی مری ( به طور عمده در بیماران مسنی که نمی توانند برای دیلاتاسیون یا جراحی کاندید شوند)
درمان جراحی ، شامل موارد زیر است:
- میوتومی هلر به روش لاپاروسکوپیک، ترجیحا با فوندوپلیکاسیون نسبی قدامی (Dor، رایج تر) یا خلفی (Toupet)
- میوتومی اندوسکوپیک دهانی (POEM)
در بیمارانی که جراحی موفقیت آمیز نیست، ممکن است ابتدا با دیلاتاسیون اندوسکوپیک تحت درمان قرار بگیرند. اگر این روش هم با شکست مواجه شود، جراحی دوم زمانی می تواند انجام بگیرد که علت شکست با مطالعات تصویربرداری مشخص شود. ازوفاژکتومی (برداشتن مری) اخرین راه است.