انتشار این مقاله


با انواع واکسن بزرگسالان بیشتر آشنا شوید

پیروی از یک برنامه ایمن‌سازی‌­ بهترین نتیجه را برای سلامتی طولانی مدت به شما می­‌دهد.

شما هیچگاه برای واکسینه­‌شدن با انواع واکسن بزرگسالان پیر نیستید‌. در حقیقت‌­، پیروی از یک برنامه ایمن‌سازی‌­، با افزایش سن بهترین نتیجه را برای سلامتی طولانی مدت به شما می­‌دهد.

“یک اونس پیشگیری نسبت به یک پوند درمان ارزشمند­‌تر است‌.”

“بسیاری از بزرگسالان در معرض بیماری­‌های قابل پیشگیری با واکسن قرار دارند و گاهی اوقات آسیب پس از عفونت پیش می­‌آید.”

“توانایی پیشگیری از بیماری را داشتن­‌، بهتر از تلاش برای درمان پس از مبتلا­‌شدن است‌.”

دکتر اوان اندرسون

در صورتی که از وضعیت ایمنی خود مطمئن نیستید‌­، به پزشک خود اطلاع دهید‌. در این میان­، برخی از انواع واکسن بزرگسالان که می­خواهید بدانید آمده‌­است:

واکسن آنفولانزا

پزشکان معتقدند که بهترین روش حفاظت در برابر آنفولانزا­‌، واکسن است‌.

اندرسون می­‌گوید در صورت تزریق واکسن‌آنفولانزا­، خطر ابتلا به آنفولانزا به نصف کاهش می­‌یابد‌.در صورت مبتلا­‌شدن به آنفولانزا‌­، پس از واکسینه­‌شدن­‌، احتمالاً دوره بیماری کوتاه­‌تر و شدت بیماری کمتر باشد.

کسانی که باید واکسن را تزریق کنند: همه افراد‌. جوان‌، پیر و سنین بین این دو‌؛ ولی به‌ویژه زنان باردار‌­، افرادی با بیماری­‌های طولانی مدت و افراد بالای ۶۵ سال باید این واکسن را تزریق کنند‌.

کسانی که نباید این واکسن را تزریق کنند‌: در صورت داشتن آلرژی شدید به واکسن آنفولانزا یا به تخم‌مرغ یا در صورت ابتلا به سندروم گلین‌باره (که باعث سوزن‌سوزن‌­شدن‌­، ضعف و از دست­‌دادن حرکت در عضلات می­‌شود) با پزشک خود در مورد تزریق یا عدم تزریق این واکسن مشورت کنید‌.

زمان تزریق واکسن آنفولانزا‎­:

این‌­که سالانه یک‌بار تزریق شود مهم است‌. هر واکسن فقط یک فصل آنفولانزا ایمنی خواهد‌ داشت­‌؛ زیرا ویروس تکامل می­‌یابد‌. بنابر‌این آن واکسنی که امسال مفید واقع شد‌­، سال بعد ممکن است ایمنی ندهد‌.

معمولاً مردم بین ماه­‌های نوامبر و آوریل با آن مواجه می­‌شوند‌. شما باید دنبال واکسن جدید باشید که در اواخر ماه اوت یا سپتامبر برای  تزریق به دست پزشکان می‌رسد‌.

دکتر اندرسون

Tdap

این واکسن مخفف کزاز‎­، دیفتری و سیاه‎سرفه است‎. هر سه بیماری می­‎تواند باعث بیماری جدی یا مرگ شود‎. از زمان عرضه این واکسن‎­، موارد کزاز و دیفتری %۹۹ کاهش یافته‎­است‎. موارد سیاه‎سرفه نیز %۸۰ درصد کاهش یافته‎­است‎.

کسانی که باید این واکسن را تزریق کنند‎­: همه افراد‎. همچنین این واکسن یک حفاظتی برای افرادی است که بیشتر در معرض بیماری هستند‎­؛ مانند افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند‎.

در صورت باردار‎ بودن­‌‎، تزریق Tdap واکسن بسیار مهم است‎. زیرا باعث حفاظت کوتاه‎مدت از کودک شما در برابر سیاه‎سرفه می­‎شود‎.  

­کسانی که نباید واکسن را تزریق کنند‎­: در صورت داشتن تشنج یا آلرژی به Tdap، ممکن است لازم باشد از تزریق آن اجتناب کنید‎.

زمان تزریق این واکسن­‎: در صورتی که باردار هستید‎­، باید واکسن را بین هفته ۲۷ و ۳۶ تزریق کنید‎.(برای کودکتان پس از تولد­، واکسن مخصوص به خود با نام DTap تزریق خواهد‎شد‎.) هرکسی باید هر ۱۰ سال یکبار­ یا هر زمان که در معرض کزاز باشد، یک تقویت­‎کننده کزاز و دیفتری (که Td نامیده می‎شود) تزریق کند‎‎. در صورت داشتن تعامل با نوزادان‎­، حتما Tdap خود را حداقل دو هفته قبل از تماس با آن­‎ها تزریق کنید‎.

هپاتیت A و B

این دو‎­، ویروسی هستند که بر کبد تاثیر می­‎گذارند‎. بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر‎­، سالانه به هپاتیت A و تقریباً به همین تعداد به هپاتیت B مبتلا می­‎شوند‎. این واکسن به بزرگسالان حداقل به مدت ۲۵ سال ایمنی می‎­دهد‎.

کسانی که باید تزریق کنند‎­: افرادی که در معرض این دو ویروس باشند و به­‎ویژه اگر در معرض خطرات زیر باشند‎­:

  • سفر به خارج از کشور
  • رابطه جنسی مردان با هم
  • استفاده از دارو‎­های غیر‎قانونی
  • داشتن اختلال هموفیلی
  • تماس نزدیک به طور منظم با فرد مبتلا به هپاتیت A
  • مبتلا­‎بودن به بیماری مزمن کبدی

کسانی که نباید این واکسن را تزریق کنند­‎: اگر به هر ماده­‎ای در واکسن هپاتیت A و B آلرژی دارید‎­، با پزشک خود در میان بگذارید‎. در صورتی که بیمار هستید و قرار است هر دو واکسن را تزریق کنید‎­­، تزریق را به زمانی که بهبود یافتید انتقال دهید‎. در صورت باردار‎­بودن­‎، قبل از تزریق واکسن هپاتیت A با پزشک خود مشورت کنید‎.

نحوه تزریق‎­: واکسن هپاتیت A در دو دوز و با فاصله ۶ماه در دسترس است‎. واکسن هپاتیت B سه مرحله تزریق دارد‎. همچنین یک واکسن ترکیبی وجود دارد که از هپاتیت A و B محافظت می­‎کند‎. این واکسن در سه دوز در دسترس است‎.

واکسن اچ پی وی

مخفف ویروس پاپیلومای انسانی است‎. عفونت ناشی از آن می­‎تواند منجر به سرطان دهانه رحم­‎، ولو و واژن در زنان و سرطان آلت تناسلی در مردان می­‎شود‎. همچنین می­‎تواند باعث سرطان مقعد‎­، سرطان گلو و زگیل­‎های تناسلی شود‎.

کسانی که باید این واکسن را تزریق کنند‎­: تزریق واکسن HPV  برای دختران و پسران در سن ۱۱ یا ۱۲ سالگی توصیه می­‎شود تا قبل از قرار گرفتن در معرض محافظت شوند‎. هرچند که‎­، زنان کمتر از ۲۶ سال و مردان کمتر از ۲۱ سال هنوز هم می­‎توانند این واکسن را تزریق کنند‎­. مردانی که با هم رابطه جنسی دارند‎­، می­‎توانند تا ۲۶ سالگی واکسن را تزریق کنند‎.

کسانی که نباید این واکسن را تزریق کنند‎­: افرادی که به این واکسن آلرژی دارند و یا افرادی که باردار هستند.

نحوه تزریق واکسن اچ پی وی­‎:

واکسن HPV در سه دوز ارائه می­‎شود‎. پزشک یک یا دو ماه بعد از اولین دوز‎­، دوز دوم را تزریق می­‎کند. دوز سوم ۶ ماه پس از اولین تزریق خواهد‎بود‎.

پنوموکوک

عفونت این باکتری می­‎تواند منجر به ذات الریه‎­، مننژیت‎­، عفونت‎های خونی و مرگ شود‎. دو واکسن برای این ویروس وجود دارد‎­:

  • PCV13 (واکسن مزدوج پنوموکوکی)
  • PPSV23 (واکسن پلی‎ساکارید پنوموکوک)

کسانی که باید تزریق کنند­‎: پزشک شما تزریق این واکسن را پس از ۶۵ سالگی توصیه می­‎کند‎. در صورتی که ۱۹ سال دارید و دارای شرایط زیر هستید‎­، باید واکسن را تزریق کنید­‎:

  • بیماری مزمن دارید
  • بیماری سلول داسی شکل دارید
  • کاشت حلزون گوش انجام داده­‎اید
  • پیوند عضوی انجام داده­‎اید
  • HIV یا بیماری دیگری داشته باشید که بر سیستم ایمنی بدن شما تاثیر بگذارد

در صورت سیگار­‎کشیدن‎­، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید.

کسانی که نباید این واکسن را تزریق کنند‎­: کسانی که می­‎دانند به این واکسن آلرژی دارند‎.

زمان تزریق این واکسن­: CDC برای همه بزرگسالان ۶۵ سال و بیشتر­، ۲ واکسن پنوموکوکی را توصیه می‎­کند­. ابتدا باید دوز PCV13 و یک سال بعد­، دوز PPSV23 را تزریق کنید‎.  

سرخک‎­، اوریون‎­، سرخچه

واکسن MMR همانطور که گفته شد از هر سه بیماری مسری محافظت می‎­کند. تعداد موارد ابتلا به سرخک در ایالات متحده در حال افزایش است‎. این اتفاق به این دلیل است که افراد بیشتری ایمن نمی­‌شوند‎.

کسانی که باید این واکسن را تزریق کنند‎­: در صورتی که متولد ۱۹۵۷ به بعد هستید‎­، واکسن MMR خود را تزریق نکرده­‎اید و هرگز به سرخک مبتلا نشده­‎اید‎­، باید در مورد تزریق واکسن به پزشک خود مراجعه کنید‎. همچنین برای افراد زیر تزریق این واکسن لازم است‎­:

  • دانشجو‎­ها
  • معلمان
  • کارکنان کادر درمان
  • افرادی که به خارج از کشور سفر می‎­کنند

کسانی که نباید واکسن را تزریق کنند‎­: در صورتی که باردار هستید­، HIV یا ایدز دارید‎­، برای بیماری سرطان دارو مصرف می‎­کنید و یا دچار اختلال خون هستید‎­، از آن اجتناب کنید‎­. همچنین اگر طی ۴ هفته واکسن دیگری تزریق کرده‎­اید‎­، اخیراً انتقال خون انجام داده­‎اید و یا بیمار هستید‎­، ممکن است لازم باشد تزریق واکسن را به تعویق بیاندازید.

نحوه تزریق‎­: این دارو در یک دوز‎­، توسط پزشک تزریق می­‎شود‎.

آبله‎مرغان

کودکان این واکسن را به عنوان بخشی از چکاپ­‎های روتین خود تزریق می­‎کنند ولی قبل از سال ۱۹۹۵ این واکسن وجود نداشت‎. اکنون تعداد افراد مبتلا به آبله مرغان در ایالات متحده در کمترین حد خود قرار دارد‎.

کسانی که باید واکسن را تزریق کنند‎­: در صورتی که در کودکی به آن مبتلا نشده­‎اید­، بهتر است این واکسن را تزریق کنید‎. به ویژه اگر‎­:

  • جزو کادر درمان هستید
  • در تعامل با کودکان هستید
  • در دانشگاه کار می‎­کنید
  • در زندان کار می­‎کنید
  • در ارتش کار می‎­کنید
  • در سن باروری هستید
  • به کشور­‎های دیگر سفر کرده‎­اید

کسانی که نباید تزریق کنند­‎: در صورتی که باردار هستید‎­، تا یک ماه پس از تولد نوزاد صبر کنید‎.

با پزشک خود صحبت کنید در صورتی که‎­:

  • انتقال خون انجام داده‎­اید
  • ­مبتلا به HIV، ایدز یا سرطان هستید
  • برای هر یک از بیماری­‎های فوق دارو مصرف می­‎کنید

نحوه تزریق‎­: واکسن در دو دوز ارائه می­‎شود‎. پزشک شما آن­‎ها را با فاصله ۲۸ روز به شما تزریق می­‎کند‎.

زونا

نام واقعی آن ویروس هرپس زوستر است‎. واکسن آن فقط از سال ۲۰۰۶ وجود داشته‎است‎. این واکسن %۵۱ موارد ابتلا به زونا در ایالات متحده را کاهش داده‎است‎. همچنین در برابر بیماری درد عصبی (postherpetic neuralgia)، محافظت می‎­کند. عوارض زونا این است که پس از برطرف‎شدن بیماری‎­، درد سوزش ایجاد می­‎کند.

کسانی که باید این واکسن را تزریق کنند‎­: بزرگسالان بالاتر از ۶۰ سال‎. حتی اگر به آبله‎مرغان (که از ویروس یکسان با زونا منشا می­‎گیرد) مبتلا شده­‎اید­‎، باید واکسن زونا را تزریق کنید‎. اگر قبلا به زونا مبتلا شده­‎اید‎، نیز باید آن را تزریق کنید‎.

کسانی که نباید واکسن را تزریق کنند­‎: اگر به ژلاتین یا آنتی‎بیوتیک نئوماسین آلرژی دارید­‎، نباید این واکسن را تزریق کنید‎. در صورت بارداری یا داشتن سیستم ایمنی ضعیف ناشی از بیماری یا دارو‎­، آن را تزریق نکنید‎.

نحوه تزریق­‎: این دارو در یک دوز تزریق می‎­شود که توسط پزشک انجام می­‎گیرد‎.

نسترن مژنونی


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید