تحقیقات جدید نشان داده که تعداد زیادی از انواع عسل در استرالیا، پتانسیل ضد باکتریایی مشابهی با نسخهی نهایی عسل بسیار نادر و کمیاب مانوکا در نیوزلند دارد.
با افزایش سطح مقاومت های باکتریایی، دانشمندان در تلاش برای استفاده از راههای متنوع جهت مبارزه با عوامل پاتوژن هستند . یکی از این راه ها استفاده از عسل مانوکا(عسلی که از شهد درخت مانوکا در نیوزلند به دست می آید و بسیار کمیاب است) می باشد .
شما تا زمانی که آنتی بیوتیک در اختیار داشته باشید، هیچ گاه برای درمان یک عفونت بلافاصله به سراغ چنین عسل گران قیمتی نخواهید رفت، هرچند که این عسل در جلوگیری از رشد این باکتری ها بر روی سطوح و حتی پوست نیز موثر باشد.
در هر حال میزان تولید عسلی که زنبوران عسل می توانند تولید کنند بسیار کمتر از میزان تقاضا برای این عسل می باشد. در حدود ۱۷۰۰ تن عسل در نیوزلند سالانه تولید می شود و حدودا ۹۰۰۰ تن عسل تحت عنوان اصل عسل مانوکا به فروش می رسد .
عده ای از محققان به سرپرستی لیز هاری در دانشگاه تکنولوژی سیدنی، اخیرا نشان داده اند که نوعی عسل استرالیایی که از درختان لپتوسپرمم(شبیه مانوکا) گرفته می شود، خواص ضد باکتریایی مشابه داشته و میتواند مقداری از این نیاز وسیع را تامین کند.
نورال کوکتین یکی از محققان تیم مذکور میگوید” این یافته ها عسل استرالیایی مشابه را در رادار بین المللی قرار داده ، مخصوصا با شرایط امروز که مقاومت باکتریایی به یک بحران جهانی تبدیل گشته است.
هر یک از عسل ها از گیاه متفاوتی گرفته شده و بر اساس اینکه زنبورعسل بر روی کدام یک از گیاهان نشسته باشد، خواص درمانی متفاوتی دارند.”
او در ادامه اضافه می کند”چیزی که عسل مانوکا را منحصر به فرد کرده ، سطح بالای فعالیت ضد باکتریایی با ثبات زیاد است که حاصل وجود یک ترکیب طبیعی در شهد درختان مانوکا است .این عنصر علیه مقاومت گلدن استاف و سایر میکروب ها در مقابل عوامل باکتریایی موجود عمل می کند.”
این ترکیب که در هر دو نوع عسل مانوکا و استرالیایی موجود است، متیل گلی اوکسال نامیده شده و از یک ترکیب طبیعی دیگر که در شهد این گیاهان وجود دارد به دست می آید.
تحقیقات اخیر نشان داده که عسل یک عامل ضد باکتریایی بسیار موثر در محیط آزمایشی است و تحقیقات دیگر نشان داده که ممکن است در پوشیدن زخم و جلوگیری از رشد باکتری ها در آن نیز تاثیر داشته باشد.
هاری می گوید” اینکه از اطلاعات این تحقیق برای گسترش صنعت زنبورداری و جهت دادن به آن در سمت مبارزه با عوامل ضد باکتریایی استفاده شود، بسیار هیجان انگیز و مسرت بخش است.
عسل تنه باعث کشتن باکتری نمی شود، بلکه قبلا هم نشان داده شده که باکتری ها توان ایجاد مقاومت در مقابل عسل را ندارند.”
این تحقیق بدان معنی است که زنبورداران استرالیایی می توانند عسل دارویی فعال بیشتری برای تکمیل بازار نیوزلند تولید کنند .
کوکتین اعلام می دارد” تحقیقات ما سندی برای تصوری است که مدتها داشته ایم یعنی اینکه ترکیب متیل گلی اوکسال به میزان زیاد در عسل های مانوکای استرالیایی موجود است.
ما همچنین نشان دادیم که عملکرد مانوکای استرالیایی در طی هفت سالی که برداشت شده است، بدون تغییر باقیمانده و این امر حاوی تاثیرات بسیار در افزایش طول عمر محصولات درمانی برگرفته از عسل است. “
استرالیا خانه ی ۸۳ گونه از ۸۷ گونه ی گیاه لپتوسپموم بوده و عاری از کنه واروآ، آفتی که زنبورداران نیوزلند دایم با آن در مبارزه هستند، می باشد.
هاری می گوید” این امر که انواع عسل های استرالیایی موجود همان توانایی عسل مانوکای نیوزلندی را داشته و اساس شیمیایی مشابه دارند، تاییدیه ی رسمی به زنبورداران استرالیایی داده و منابع بسیار زیادی از عسل درمانی را فراهم می سازد .”
دردنیایی که آنتی بیوتیک ها به سرعت از کار می افتند، موثر بودن عامل ساده ای چون عسل می تواند بسیار هیجان انگیز باشد .