فیزیوتراپی صورت یکی از روشهای مراقبتی پزشکی برای درمان افراد آسیبدیده و کنترل بیماری آنهاست که توسط فیزیوتراپیستی که تخصص لازم را دارد باید انجام شود. فلج صورت یکی از بیماریهایی است که بدلایلی مانند سکته مغزی، ضربه به سر، تومور سر یا گردن، عفونت یا التهاب عصب صورت، عفونت گوش میانی، بیماریهای خود ایمنی و دلایل ناشناخته یا بدون علت دقیق مشخص در بیماران بروز پیدا میکند. همچنین برخی، دلایلی چون ابتلا به هرپس ساده، ضعف عضلانی در زمان تولد، آسیب به اعصاب صورت، التهاب اندام و ابتلا به ایدز را از جمله عوامل خطرساز و زمینهای برای بوجود آمدن این مشکل میدانند. زمانی که فلج صورت اتفاق میافتد یکطرف صورت بیمار درگیر تورم یا فشار میشود و صورت فرد دچار تغییراتی مانند پایین افتادن عضلات میشود. حال نقش جلسات فیزیوتراپی صورت در درمان این بیماری بسیار حائز اهمیت است.
فیزیوتراپی فلج صورت
فلج صورت یک ضعف موقت عضلات صورت میباشد که در آن لبخند شخص بصورت یکطرفه دیده میشود و چشم طرف آسیب دیده نیز دچار مشکلاتی مانند مقاومت در برابر بسته شدن میگردد. بطور معمول علائم این بیماری بعد از چندین هفته یا چند ماه بهبود پیدا میکند. این بیماری در هر سنی میتواند اتفاق بیفتد و کسی که دچار این بیماری میشود بدلیل تغییراتی که در صورتش ایجاد شده احساس ناراحتی میکند و باید برای درمان و همینطور پیدا کردن علت بیماری به متخصص مراجعه کند. تشخیص پزشک بسیار اهمیت دارد زیرا ممکن است اعصاب دیگری در بیمار دچار آسیب شده باشد؛ بنابراین باید به کمک آزمایشات متعدد مانند الکترومیوگرافی، سیتی اسکن، ام آر آی و… بیماری او را تشخیص دهد و راه درمانی او را در پیش گیرد. انجام فیزیوتراپی فلج صورت یکی از مؤثرترین راهها برای بهبودی و درمان فلج صورت میباشد. فیزیوتراپی صورت شامل مراحلی مانند ماساژ دادن است. اینکار موجب بهبود گردش خون، کاهش تورم و اکسیژنرسانی به بافت هیپوکسیک میشود.
از دیگر مراحل فیزیوتراپی صورت بکارگیری روشهای الکترومغناطیسی که شامل لیزر درمانی پرتوان و کم توان، جریان گالوانیک، جریان فارادیک، دیاترمی (درمان با حرارت) موج کوتاه، بیوفیدبک (بازخورد) EMG، مادون قرمز و تحریک الکتریکی عصبی عضلانی NMES میباشد. هر یک از این روشها بنوبه خود اثراتی مانند کاهش درد و التهاب، افزایش متابولیک، بهبود ریز جریان، ایجاد تکانش سریع عضلات، جلوگیری از انقباضات، به تأخیر انداختن آتروفی عضلات و… در صورت بیمار ایجاد میکند و مجموعاً به ترمیم عصب و بهبودی فلج صورت کمک میکنند.
فیزیوتراپی فلج بلز
فلج بلز یا فلج صورت که نوعی درگیری یا التهاب اعصاب صورت میباشد هم در مردان و هم در زنان شایع است و از هر ۶۰ نفر یک نفر دچار چنین مشکلی میشود و درمان آن بعد از تشخیص متخصص به کمک دارو و فیزیوتراپی فلج بلز تا بهبودی کامل وضعیت بیمار انجام میشود. البته در گاهی موارد فلج صورت بدون درمان خاصی برطرف میشود اما زمانی که نشانهای از بهبودی مشاهده نشود بیمار نباید مراجعه به پزشک را به تأخیر بیندازد تا پزشک متخصص بتواند به کمک دارو و فیزیوتراپی صورت درمان او را پیگیری کند زیرا اگر فیزیوتراپی فلج بلز که شامل تمرینات مخصوص، ماساژ درمانی، طب سوزنی در عضلات آسیب دیده، گرما درمانی و… است به موقع و تحت مراقبت متخصص انجام شود دوره بهبود کوتاهتر میشود و عوارض ناشی از این بیماری نیز کاهش مییابد.
فلج بلز که بطور ناگهانی و با بیحسی یک طرف صورت اتفاق میافتد ممکن است بدلایل نامعلوم یا بدلیل عفونتهای ویروسی، بیماریهای تنفسی و دیگر عوامل بروز کند. زمانی که شخص دچار چنین مشکلی میشود علاوه بر افتادگی صورت و لبخند یکطرفه، بیمار دچار سردرد، از دست دادن ذائقه، تراوش بیاختیار آب از دهان، تغییر در میزان اشک و بزاق، خارش و سوزش چشم، تغییر در حس چشایی، حساسیت به صدا، مشکل در تکلم، جویدن غذا، درد در ناحیه فک و درد در داخل یا پشت گوش در سمت آسیبدیده میشود. حال فیزیوتراپیست با روشهای مراقبتی و درمانی فیزیوتراپی صورت و همینطور آموزش ورزش صورت یا درمان خانگی به بیمار کمک میکند تا هر چه سریعتر سلامتی خود را بدست بیاورد. ورزشهایی که بیمار باید در خانه انجام دهد سبک و بیخطر بوده و به راحتی بیمار میتواند بدون کمک گرفتن از کسی به صورت روزانه و به دستور فیزیوتراپیست انجام دهد.
خدماتی که توسط فیزیوتراپیست برای بیمار انجام میشود اثربخشی بالایی در بهبود بیمار دارد و ممکن است اینکار تا یکسال هم به منظور عدم بازگشت این بیمار ادامه یابد؛ به هرحال بیمار باید با توجه به راهکارهای متخصص خود روند درمان خود را تا بهبودی کامل در پیش گیرد. همچنین انجام روشهای فیزیوتراپی صورت موجب میشود تا عضلات صورت کوچک نشود و تعادل خود را حفظ کند علاوه بر آن فیزیوتراپیست بر روی عضلات بینی، چشم و سایر قسمتها تمرینات و حرکات مؤثر را انجام میدهد.
فیزیوتراپی عصب هفتم (هشتم) صورت
آسیب عصب هفتم یا عصب فاشیال که وظیفه کنترل ماهیچههای حالت چهره و حس چشایی در دوسوم جلویی زبان و… را بر عهده دارد موجب میشود تا ظاهر چهره فرد فرم طبیعی خود را از دست بدهد و مشکلاتی را قبلاً ذکر کردیم برای بیمار بوجود بیاید و چنانچه بخودی خود یا به کمک دارو و فیزیوتراپی صورت بهبودی حاصل نیابد پزشک ممکن است از روشهای جراحی تحت بیهوشی کامل برای درمان بیمار استفاده کند. از جمله این جراحیها میتوان به جراحی ترمیمی عصب، جراحی انتقال عصب، جراحی انتقال ماهیچه و جراحی میکروسکوپی برداشت فشار عصبی اشاره کرد. پزشک متخصص با نگاه به چهره بیمار و معاینه تکتک شاخههای عصب صورت و تعیین درجه آسیبدیدگی مراحل درمان را شروع میکند. درمان فلج عصب هفتم صورت به کمک فیزیوتراپی صورت در صورت تشخیص متخصص مغز و اعصاب در سریعترین زمان باید انجام شود. درمان فلج عصب هفتم در دو مرحله اولیه یعنی داروهای استروئیدی، ضدویروسی و مراقبتهای چشمی و ثانویه یعنی فیزیوتراپی عصب هفتم صورت که ۷ الی ۱۰ روز بعد ایجاد بیماری بدستور متخصص صورت میگیرد.
جمعبندی کلی
درمان فلج صورت به روشهای فیزیوتراپی صورت به بیماران کمک میکند تا از رنج و ناراحتی ناشی از این بیماری رهایی یابند و چهره طبیعی خود را بدست بیاورند. البته به شرط اینکه در تمامی جلساتی که برای او تعیین میشود شرکت نموده و به دستورالعمل متخصص خود عمل نماید. حال یکی از بهترین مراکزی که میتواند به بیماران کمک کند تا سلامتی خود را حفظ کنند کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته دایان در تهران میباشد در این کلینیک به کمک متخصصین باتجربه خدماتی مانند ورزش درمانی، تمرین درمانی و فیزیوتراپی به کمک مجهزترین دستگاهها برای بانوان و آقایان در نظر گرفته شده که بیماران میتوانند برای آشنایی بیشتر با چگونگی دریافت خدمات و کسب اطلاعات به سایت کلینیک دایان به آدرس www.dayanphysiotherapy.com مراجعه کرده و از طریق شمارههای مندرج در سایت با این مجموعه تماس بگیرند.