بعضی از زنان با اطمینان میگویند که سلیقه و ذائقه آنها در بسیاری از چیزها خیلی بهتر از مردان است، مواردی مانند فشن و مد و تزئینات. ولی زمانی که بحث مسائل علمی و فیزیکی پیش میآید، شواهد علمی وجوددارد که جنسیت مونث در این زمینه سرآمد است. در این مطالعات، فهمیده شد که زنان میتوانند تفاوت بین مزهها را بهتر درک کنند و حتی میتواند در مورد آن بهتر حرف بزنند و یا این که آن را تعریف کنند. زنان همچنین بیشتر احتمال دارد که به یک سوپراستار تبدیل شوند.(منبع:Bartoshuk et al)
اما این بهتر و ماهرتر بودن زنان در زمینه تشخیص مزهها تنها غذا و مزه آن برنمیگردد. زمانی که آزمایشگاه حسی نوفیما در نروژ میخواهد کارمندانی را استخدام کند برای تحقیقاتش، همیشه این زنان هستند که میتوانند به مراحل انتهایی گزینش برسند.(منبع:Korneliussen)
تسلط بر مزه تنها به زنان بالغ محدود نمیشود و برخی از مطالعات نشان دادهاند که دخترها نبست به پسران حس مزه دقیق و تیزتری دارند. یک مطالعه دانمارکی که بر روی قدرت حس مزه در مدارس راهنمایی و دبستان انجام شد، به منظور ارزیابی ترجیحات غذایی و قابلیت آنها در افتراق بین مزههای شیرینی و ترشی.
در انتها، مشخص شد که دخترها تشخیص بهتری نسبت به پسران دارند. این مطالعه نشان داد که پسران حداقل به ۱۰ درصد ترشی و ۲۰ شیرینی بیشتر نیاز دارند برای این که بتوانند همان میزان از مزه که دخترها حس کردهاند را احساس کنند.(منبع:University of Copenhagen) نکته جالب در این آزمایش این بوده است که پسرانی که در این مطالعه شرکت کرده بودند شیرینی و میزان طعم بیشتری را نسبت به دخترها ترجیح میدادند.
ولی دلیل فیزیولوژیک این برتری زنان در تشخیص مزه چیست؟ همچنان تحقیقات زیادی بر روی این موضوع در حال انجام است، اما مهمترین و قاطعترین جوابی که به این موضوع داده شده است این است که زنان به میزان بیشتری جوانههای چشایی و مناطق چشایی(fungiform papillae) دارند که این حساسیت به مزهها را در این جنسیت بیشتر کرده است.
قبل از این که بهتر بودن تشخیص مزه در زنان فهمیده شود، محققان به دلایل تکاملی به این موضوع مشکوک شده بودند چرا که با کاراتر بودن ابزار تشخیص مزه در جنس مونث، میتوانند نقش مهمی در حفاظت از فرزندان را ایفا کنند، هم در زمان و هم در بعد از بارداری. شاید بتوان همین دلیل را برای توجیه توانایی قویتر زنان برای تشخیص مزه به کار برد.