انتشار این مقاله


ماکروویو؛ قاتل مواد مغذی؟

هیچ انکاری در مورد راحتی استفاده از ماکروویو وجود ندارد. چرا که شما می‌توانید غذای باقی‌مانده یا فریز شده را در کمتر از چند دقیقه آماده مصرف کنید، چه وسیله دیگری این قابلیت را دارد؟ اما بهای این راحتی واقعا چیست؟ ماکروویوها متهم شده‌اند به ایجاد سرطان و همچنین از بین بردن مواد مغذی در […]

هیچ انکاری در مورد راحتی استفاده از ماکروویو وجود ندارد. چرا که شما می‌توانید غذای باقی‌مانده یا فریز شده را در کمتر از چند دقیقه آماده مصرف کنید، چه وسیله دیگری این قابلیت را دارد؟ اما بهای این راحتی واقعا چیست؟ ماکروویوها متهم شده‌اند به ایجاد سرطان و همچنین از بین بردن مواد مغذی در غذاها. حالا ماکروویوها چه چیزی هستند، یک گرم‌کننده دم دست یا یک وسیله کشنده و تغییردهنده؟ بیایید حقایق را بررسی کنیم.

برای شروع، باید بفهمیم ماکروویو چگونه کار می‌کند؛ ماکروویو قدرتش را از یگ مگنترون بدست می‌آورد، مانند وسایل تهاجمی که می‌تواند فواصل طولانی را مورد هدف قرار بدهد مانند آنچه در فیلمی که ویل اسمیت در آن بازی کرده است. اما حقیقت این است که این ماکانیسم و وسیله تنها می‌تواند در فواصل کوتاه انرژی را منتقل کند.(منبع:USDA Food Safety and Inspection Service) ماکروویو اختصاصا مولکول‌های آب را مورد هدف قرار می‌دهد و با به لرزه در آوردن آن موجب ایجاد گرما و حرارت در ماده می‌شود. به بیان ساده‌تر غذا را گرم می‌کند.

این مهم است که به خاطر داشته باشیم که تمام شیوه‌های طبخ مواد غذایی مانند گاز(اون) معمولی می‌تواند مواد مغذی غذاها را از بین ببرد، و هر کدام از روش‌ها مزه و محتویات مغذی در مواد غذایی را به شیوه و راه خودش تغییر می‌دهد. سه فاکتور مهم و موثر در مورد طبخ و پختن، دما و زمان و رطوبت است. به طور کلی می‌توان گفت که مواد مغذی در غذاها در مقابل حرارت مقاوم هستند اما این قضیه برعکس می‌شود اگر آن ماده غذایی، تر یا در آب غوطه‌ور باشد.(منبع:Center for Science in the Public Interest) بیشتر سبزیجات به صورت طبیعی دارای مقادیر زیادی آب هستند، به حدی که برای پختن آن‌ها شما نیاز به اضافه کردن آب بیشتر برای پختن در ماکروویو ندارید.

حال بیایید ببینیم این فکر و نظر که ماکروویو موجب از بین رفتن مواد مغذی می‌شود از کجا آمده است؟ یک تحقیق اخیر که در اسپانیا انجام شده است، در آنجا محققین نشان دادند که بیشتر مواد مغذی موجود در بروکلی هنگامی که در ماکروویو پخته شدند از بین رفتند.(منبع:Vallejo) این در حالی است که محققین در این تحقیق فقط بروکلی را در ماکروویو قرار ندادند بلکه مقدار زیادی آب به ظرف بروکلی‌ها اضافه کردند، که این کار سبزیجات را از مواد مغذی‌شان تخلیه می‌کند و همچنین آن‌ها را به موادی بی‌مزه و خیس تبدیل می‌کند.

شواهد بیشتر حاکی بر این هستند که آب دلیل و عامل از بین رفتن مواد مغذی مواد غذایی هستند، همان‌طور که در تحقیق اخیر که بر روی ۲۰ نوع مختلف سبزیجات انجام شد و در آن از روش‌های مختلف پختن استفاده شد تا میزان آنتی‌اکسیدان باقی‌مانده بررسی شود. نتیجه‌ای که آن‌ها بدست اورند این بود که جوشاندن و پختن تحت فشار بیشتر میزان کاهش را نشان خواهد داد در حالی که روش‌های پختن خشک و بدون مانند ماکروویو کردن و یا پختن ساده کمتر میزان کاهش را نشان دادند و می‌توان این روش‌ها را روش‌های محافظتی دانست.(منبع:Jimenez-Monreal)

در مقاله مروری سال ۲۰۱۳، آمدند و به اطلاعات بدست آمده از ۱۰۰ مطالعه نگاهی انداختن، مقالاتی که به تاثیر روش‌های پختن  سبزیجات بر روی مواد مغذی آن‌ها پرداخته است و در آخر این نتیجه را گرفت که بخارپز کردن بهترین شیوه حرارت دادن به سبزیجات است البته با این فرض که از آب و روغن استفاده نشود در این روش.(منبع:Palermo) به نظر می‌رسد که این آب است که باید در مورد کم شدن سطح مواد مغذی مورد سرزنش قرار بگیرد نه ماکروویو.

در حالی که اطلاعات و شواهد کمی مبتنی بر متهم بودن ماکروویو در از بین بردن مواد مغذی غذاها وجود دارد، اما در مورد از بین بردن مزه و طعم، شواهد زیادی وجود دارد چرا که ترد شدن مواد غذایی در ماکروویو در یک محیط سرد کار دشواری است و این حداقل بهای آن است.(منبع:Yeo)

نکته دیگری که باید در مورد ماکروویو بدانیم این است که این شیوه پختن، کل غذا را به صورت یکنواخت گرم نمی‌کند. تشعشعات ماکروویو به ضخامت ۱ الی ۱.۵ اینچی(۲.۵۴ الی ۳.۸۱ سانتی‌متر) نفوذ می‌کنند و این در حالی است که مابقی غذا از طریق گرم شدن مناطق بالاتر گرم می‌شود.(منبع:USDA Food Safety and Inspection Service) شما برای بیشینه کردن میزان یکنواختی گرم شدن می‌توانید حالت چرخشی و برگردان آن را فعال کنید. اما به خاطر داشته باشید، شما نیازی به اضافه کردن آب به ماکروویو ندارید چرا که در این روش میزان تبخیر کم است.(منبع:American Chemistry Council)

با این حال که ماکروویو بسیار بدنام شده است اما استفاده از این وسیله بسیار زیاد به حدی که ۹۶ درصد از آمریکایی‌های صاحب‌خانه گزارش شده است که حداقل یک ماکروویو دارند.(منبع:U.S. Census) گازهای ماکروویو تاثیر بسزایی بر روی جامعه و راحتی آن گذاشته است، و همچنین دلیل وعده‌های آبکی است که مردم می‌خوردند! ما قضاوت در مورد این که آیا این انتقادها منصفانه است یا خیر را به عهده شما می‌گذاریم. ولی چیزی که واضح است این است که ماکروویوها تقصیر بیشتری در از بین بردن مواد مغذی نبست به گازهای معمولی ندارند.

محمدابراهیم نیکبخت


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید