گوجهفرنگی ممکن است بتواند در محافظت در برابر اشعه فرابنفش (یو وی) مأثر بوده و خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهشدهد. بررسیها در دانشگاه ایالتی اوهایو در ایالاتمتحده، حاکی از آن است که یک رژیم غنی از گوجه فرنگی میتواند میزان گسترش و پیشرفت سرطان پوست در موشها را تا میزان ۵۰ درصد بکاهد.
این بررسی به بیان هرچه بهتر نقش مداخلات غذایی، در کاهش ریسک سرطان پوست میپردازد.
تابش مستقیم نور آفتاب به مدت طولانی و مراقبتنشده (برای مثال عدم استفاده از کرمهای ضدآفتاب یا پوشش مناسب) از بزرگترین فاکتورها و عوامل سرطان پوست است.
کراتینوسیت کارسینوما(سرطان در کراتینوسیتها)، از رایجترین انواع سرطان پوست است که فقط در سال ۲۰۱۲ ، ۵.۴ میلیون مورد جدید از آن گزارش شدهاست. ۸۰ درصد از این مقدار را سرطان در کراتینوسیتهای عمقی و در ۲۰ درصد موارد مربوط به سرطان در کراتینوسیتهای سطحی است.
هرچند که میزان مرگ و میر در این گونه از سرطان پایین است ولی هزینههای سرسامآور درمان آن در حال افزایش بوده و برای مثال فقط هزینه درمان این بیماران در ایالات متحده بالغ بر ۸.۴ میلیارد دلار گزارش شدهاست!
درهمین راستا،در سال ۲۰۱۴ فراخوانی عمومی در جامعه پزشکی ایالاتمتحده مبنی بر تلاش برای کاهش هزینههای درمان در این بیماران داده شد. در نتیجه این فراخوان، تحقیقات گسترده برای جلوگیری و کاهش هزینهها در این دسته از سرطانها آغاز شد، که در این بین بررسی، تاثیر موادغذایی چون گوجه فرنگی، از پر پتانسیلترین کاندیداها بودهاند.
در گذشته به اثبات رسیده بود که میتوان در درمان آفتاب سوختگی از گوجهفرنگی استفاده کرد، و میدانستیم که رنگدانههای قرمز در گوجهفرنگی، از آنتیاکسیدانهای مهم در سلامت بدن هستند و از آنها با عنوان کراتنویدها یاد شدهاست. ” لوکوپن نامی است که به مهمترین کراتنوید موجود در گوجهفرنگی داده شدهاست”
و اکنون به این نکته بسیار مهم رسیدهایم که مصرف خود گوجه فرنگی میزان بسیار بیشتری از لوکوپن را در اختیار ما قرار میدهد تا مصرف مکملهای شیمیایی آن… .
برا اساس این یافتهها، یافتن اثری بزرگ از ترکیبات گوجهفرنگی برای بهبود شریط این بیماران، دور از انتظار نیست.
مقالات مرتبط : سرطان پوست، هرچه لازم است که بدانید؟
موشهای تغذیهشده با گوجه فرنگی، ریسک ابتلای کمتری به سرطان پوست را نشان میدهند
در مطالعه اخیر سعی شده که به بررسی هرچه بیشتر و دقیق تر تاثیر مصرف نارنگی و گوجه قرمز بر کیسهایی که بیشتر در معرض تابش مستقیم نور آفتاب و درنتیجه اشعه فرابنفش قرار داشتهاند، پرداخته شود .
به هر حال تیم تحقیق مشاهدهکرد، موشهای مذکری که به مدت ۳۵ هفته و به میزان ۱۰ درصد از رژیم غذایی خود را از پودر گوجهفرنگی دریافتکرده و سپس در معرض نور ماورای بنفش قرار گرفتهاند، به میزان ۵۰ درصد کمتر از گروه کنترل یا شاهد که این مقدار را مصرف نکرده بودند، به سرطان پوست دچار شدند.
لازم به ذکر است که بر اساس گفتههای تیم تحقیق، هیچ تفاوت بارزی میان میزان ابتلا به سرطان در موشهای مونث و مذکر وجود ندارد.
و تنها تفاوت شکل و اندازه تومورهای سرطانی در گونههای مذکر است که در میزان ابتلا بیتاثیر است.
در پایان میتوان نتیجه گرفت که افرادی که به میزان قابل توجهای در معرض تابش نور آفتاب قرار میگیرند، بهتر است گوجه را بیشتر در برنامه غذایی خود جای دهند .
مقاله مرتبط : آیا برونزه کردن با سرطان پوست ارتباط دارد؟