انتشار این مقاله


پروتئین‌های شیر مادر نوزاد را در برابر آلرژن‌های غذایی محافظت می‌کنند

مصرف شیر مادر به کاهش آلرژی‌های غذایی در کودکان کمک می‌کند.

مقاله‌ای به تازگی در ژورنال Experimental Medicine منتشر شده است که نشان می‌دهد تغذیه نوزاد با شیر مادر از آلرژی‌های غذایی نوزاد جلوگیری می‌کند. این مطالعه توسط محققان بیمارستان کودکان Boston و دانشکده پزشکی Harvard انجام شد. پژوهشگران توضیح می‌دهند چگونه تغذیه با شیر مادر، باعث مقاومت و تحمل غذایی نسبت به غذا‌های آلرژی‌زا می‌شود. مرکز آموزشی پژوهشی آلرژن‌های غذایی (FARE)، بزرگ‌ترین مرکز خصوصی تحقیقاتی در زمینه‌ی آلرژی غذایی، هزینه‌های مالی پروژه را تامین کرده است.

Michiko Oyoshi، نویسنده‌ی ارشد این مطالعه، توانست جایزه‌ی آلرژن‌های غذایی FARE در سال ۲۰۱۵ را از آن خود کند. در جمعیتی از موش‌ها، مصرف شیر مادرانی که حاوی پروتئین تخم‌مرغ بود از آلرژی نسبت به این غذا جلوگیری کرد. این مقاومت غذایی در موش‌هایی که مادر نسبت به آلرژن مقاوم بوده اما شیردهی صورت نگرفته و موش‌هایی که مادر مقاوم نبوده اما شیر حاوی آنتی بادی مصرف کرده‌ است، مشاهده می‌شود. مقاومت نسبت به آلرژن در موش‌هایی که مادر از زمان حاملگی تا شیر‌دهی، تخم‌مرغ مصرف کرده بیش از سایرین است.


مقاله مرتبط: برخی آلرژی‌های غذایی در دوره بزرگسالی پیدا می‌شوند


یافته‌های این مطالعه، توصیه‌های تازه‌ای برای مادران باردار و شیر‌ده ارائه می‌کند. نتایج تحقیقات قبلی قطعی نیست؛ برخی مطالعات بیان می‌کند شیر مادر نقش محافظتی دارد، برخی دیگر نشان می‌دهد کودکان نسبت به رژیم غذایی مادر واکنش‌های آلرژیک نشان می‌دهند. گاهی به مادران بار‌دار و شیر‌ده توصیه می‌شود مواد غذایی آلرژی‌زا چون شیر، تخم‌مرغ، آجیل، سویا، گندم، ماهی و صدف مصرف نکنند. اگر‌چه تحقیقات اخیر نشان می‌دهد مصرف بادام زمینی در کودکان، احتمال بروز آلرژی نسبت به آن را کاهش می‌دهد. مادران اگر نسبت به غذای خاصی آلرژی دارند، نباید در دوران بارداری و شیردهی از آن غذا استفاده کنند.

دکتر James R. Baker، مدیر اجرایی FARE، اظهار می‌کند:

با توجه به نتایج این مطالعه، مادران باردار و شیرده در انتخاب رژیم غذایی سالم و متنوع آزادند. خوردن طیف وسیعی از مواد مغذی موجب مقاومت سیستم ایمنی و کاهش آلرژی‌های غذایی می‌شود.

رژیم غذایی مادر و کودک، موجب آلرژی غذایی کودک در آینده نخواهد شد. در برخی کودکان بدون رعایت رژیم خاصی آلرژی بروز نمی‌کند؛ اما در بعضی با وجود رژیم غذایی مطلوب، آلرژی غذایی دیده می‌شود. برای شناسایی عوامل آلرژی‌زای غذایی در دهه‌های اخیر، تحقیقات بیشتری نیاز است.


مقاله مرتبط: آیا کودکتان واقعا آلرژی غذایی دارد؟


بر اساس این مطالعه، تحمل غذایی به وجود یک سری پروتئین‌ها بستگی دارد، بعضی از این پروتئین‌ها توسط مادر و بعضی توسط نوزاد ساخته می‌شود. با شناسایی هر پروتئین‌ و مکانیسم عمل آن در مقاومت غذایی کودک، زمینه‌ی مناسبی برای تحقیقات بعدی فراهم شد. پیشگیری از آلرژی غذایی بسیار حائز اهمیت است زیرا هیچ درمان تایید شده‌ای برای این بیماری وجود ندارد.

تحقیق بر روی موش‌ها نشان داد شیر مادری که در معرض پروتئین غذایی قرار می‌گیرد، حاوی کمپلکس‌های پروتئین و آنتی‌بادی است. کودک پس از خوردن شیر مقاومت غذایی کسب می‌کند. این کمپلکس‌ها، به کمک پروتئینی در مخاط روده‌ی باریک و سلول‌های ایمنی باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی می‌شوند. در این میان سلول‌های سرکوب‌کننده واکنش آلرژیک تولید می‌شوند. این سلول‌ها موجب تحمل (tolerance) طولانی مدت در بدن فرد می‌شود.

امکان دارد مکانیسمی مشابه، حفاظت از نوزادن انسان را فراهم کند. موش‌های humanized (در این موش‌ها برخی پروتئین‌های انسانی جایگزین پروتئین‌های موش شده است) با خوردن شیر انسان که حاوی پروتئین تخم‌مرغ و آنتی‌بادی‌های انسانی بوده به آلرژی تخم‌مرغ مقاوم شده‌اند. در حال حاضر تیم تحقیقاتی Oyoshi، شیر مادرانی که ریسک بروز آلرژی در کودکان‌شان کم یا زیاد بوده مقایسه کرده و محتویات شیر مادر را قبل و بعد از خوردن بادام زمینی ارزیابی می‌کنند.

یاسمین کاهنی


نمایش دیدگاه ها (0)
دیدگاهتان را بنویسید