عفونت هجوم و رشد میکروبهایی نظیر باکتری، ویروس، مخمّر یا دیگر قارچها در بدن است. عفونت میتواند در هر نقطه از بدن شروع و در سراسر بدن منتشر شده و یک یا تعداد بیشتری از علایم زیر را موجب شود:
- تب °۳۸ C یا بیشتر یا لرز
- سرفه یا زخم گلو
- اسهال
- درد گوش، سردرد یا درد سینوس، و یا سفتی یا درد گردن
- راش پوستی
- زخم و التهاب یا پوشش سفید در دهان یا زبان
- تورم یا قرمزی بهویژه در محلهای ورود کاتتر به بدن
- ادرار خونآلود یا تیره، و یا درد هنگام ادرار کردن
در صورت مشاهدهی علایم و نشانههای عفونت، باید به پزشک اطلاعرسانی شود. عفونت در طول دورهی درمان سرطان میتوانند تهدیدکنندهی زندگی بوده و نیازمند توجه پزشکی فوری و ضروری است. قبل از مصرف قرصهایی نظیر آسپرین، استامینوفن یا ایبوپروفن برای کاهش تب، حتماً باید پزشک مشورت شود؛ این داروها میتوانند علایم مشکلات جدی بیشتری را پنهان کنند.
برخی از انواع سرطان و برخی درمانها، نظیر شیمیدرمانی، ریسک عفونت را افزایش میدهند؛ چرا که آنها شمار گلبولهای سفید خون را، که به بدن کمک میکنند تا علیه عفونت مبارزه کند، کاهش میدهند. در طول شیمیدرمانی در چرخههای درمانی، اوقاتی خواهد بود که گلبولهای سفیدی که نوتروفیل نامیده میشوند، به طور ویژهای کم بوده و ریسک عفونت را بالا ببرند. استرس، تغذیهی ضعیف و خواب ناکافی نیز میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و عفونت را محتملتر سازد.
آزمایش خون برای کنترل «نوتروپنی» انجام میشود. نوتروپنی وضعیّتی است که شمار نوتروفیلها در خون کم باشد. گاهی ممکن است داروهایی برای پیشگیری از عفونت یا افزایش گلبولهای سفید خون تجویز شود.
پیشگیری از عفونت
- شستن زیاد و خوب دستها: استفاده از صابون و آب گرم برای شستن خوب دستها، به ویژه قبل از غذا خودن. اطرافیان نیز باید دستهایشان را به خوبی بشویند.
- حفظ بیشتر پاکیزگی: اطراف کاتتر باید تمیز و خشک باشد. دندانها به خوبی شسته شده و دهان برای وجود زخم یا سایر علایم عفونت هر روز کنترل شود. خراش یا بریدگی باید به خوبی تمیز شود. اگر زخم یا خونریزی در ناحیهی تحتانی وجود داشته باشد پزشک یا پرستار باید مطّلع شوند؛ زیرا احتمال عفونت را افزایش میدهد.
- دوری از میکروبها: باید از افراد بیمار یا کسانی که سرماخوردهاند دوری کرد. دوری از جمعیّتهای متراکم، و افرادی که واکسنهای زنده نظیر آبله مرغان، سرخک و فلج اطفال دریافت کردهاند نیز ضروری است. داشتن غذاهای ایمن و اطمینان از پختن کامل گوشت، ماهی و تخممرغ و حفظ گرمی غذاهای گرم و حفظ سردی غذاها سرد نیز لازم میباشد. شاید فقط خوردن سبزیجان و میوههایی که میتوان پوست کند یا مصرف خام میوه و سبزیجاتی که به خوبی شسته شدهاند توصیه شود.