در ادامه ی مطالب بیماری آمفیزم به بررسی دلایل و ریسک فاکتورهای این بیماری خواهیم پرداخت.
دلایل:
دلیل اصلی و عمده بیماری آمفیزم قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگیها و محرکهای هوایی شامل:
- استعمال دخانیات و ازجمله سیگار
- مصرف ماریجوآنا
- آلودگیهای هوا
- قرار گرفتن در معرض دود و ذرات معلق
در موارد نادری نیز آمفیزم در اثر ازبین رفتن و تخریب شدن پروتئین های موجود در ساختار ریه است که به آن آمفیزم ناشی از اختلال آلفا-۱ آنتی تریپسین میگویند.(در ساختار ریه پروتئین وجود دارد که بخشی از خاصیت ارتجاعی ریه بدیل وجود این پروتئینها است و در صورت تخریب این پروتئینها این خاصیت ارتجاعی ازبین خواهد رفت.)
رسیک فاکتور ها:
فاکتورهایی که احتمال ابتلا به آمفیزم را افزایش میدهند عبارتند از:
- استعمال دخانیات: آمیفزم با مصرف سیگار پیشرفت میکند ولی علاوه بر کسانی که سیگار میکشند مصرف کنندگان پیپ نیز مستعد ابتلا و نیز پیشرفت آمفیزم هستند. در افرادی که دخانیات استعمال میکنند هرچه تعداد و زمان استفاده از این مواد بیشتر باشد، احتمال ابتلا و نیز شدت بیماری افزایش مییابد.
- سن: اگرچه آسیب و تخریب ریوی در بیماری آمفیزم به تدریج پیشرفت میکند ولی در افراد مبتلا به آمفیزم ناشی از مصرف دخانیات نشانههای آن در سنین ۴۰ – ۶۰ سالگی آشکار میشود.
- قرار گرفتن غیرمستقیم در معرض دخانیات: استعمال غیر مستقیم دخانیات که به آن استعمال منفعل یا غیر فعال و یا محیطی دخانیت هم گفته میشود، حالتی است که طی آن فرد در معرض دود حاصل از دخانیات افراد دیگر قرار میگیرد، درواقع یعنی حالتی که فرد دیگری سیگار میکشد ولی دود حاصل از مصرف او در هنگام تنفس وارد ریه شما نیز میشود.
- افرادی که شغل آنها درمعرض دودوغبار و یا گردوخاک است: اگر شغل شما به گونهای است که شما را مجبور میکند از بخار و گاز حاصل از برخی مواد شیمیایی و یا از ذرات حاصل از پردازش پارچه، پشم و یا موارد مشابه تنفس کنید احتمال بروز آمفیزم در شما بسیار افزایش مییابد؛ حتی بیشتر از افرادی که دخانیات مصرف میکنند. برای مثال سنگ تراش ها هنگامی که سنگها را برش می دهند ذرات حاصل از برش این سنگ ها در هنگام دم وارد ریه آنها می شود و احتمال ابتلا آنها به آمفیزم را آفزایش می دهد.
- قرار گرفتن در معرض آلودگی های خانگی یا محیطی: آلودگی های خانگی ناشی از سوزاندن مواد مختلف برای گرم کردن خانه همانند آلودگیهای محیطی ناشی از وسایل نقلیه و کارخانه ها احتمال ابتلا به آمفیزم را افزایش میدهد.
بیماری های ثانویه ناشی از آمفیزم:
در افرادی که بیماری آمفیزم دارند احتمال ابتلا به بیماریهای زیر افزایش مییابد:
- کلپس شدن ریهها (نموتوراکس): کلپس شدن ریه ها (جمع شدن و روی هم خوابیدن ریهها) میتواند جان کسانی که آمفیزم حاد دارند را به خطر بیندازد و موجب مرگ آنها شود، زیرا در این صورت ریه ها عملکرد خود را از دست میدهند.(این مورد شیوع بسیار کمی دارد ولی در مواقع حاد و شدید آمفیزم میتواند بروز کند.)
- مشکلات قلبی: آمفیزم میتواند فشار خون را در شریان های ریوی متصل به قلب افزایش دهد(فشار خون ریوی). این افزایش فشار خون موجب افزایش حجم بطن راست و کاهش قدرت انقباضی و متعاقب آن کاهش برون ده بطن راست میشود.
- ایجاد حفره های بزرگ در ریه: در ریه برخی از افرادی که آمفیزم دارند حفره های توخالی بزرگی ایجاد میشود که به آنها پالپهای ریوی میگویند. این پالپها و حبابهای بزرگ گاهی میتوانند نیمی از فضای ریه را به خود اختصاص دهند؛ این حباب ها علاوه بر کاهش فضای در دسترس برای مبادلۀ هوا در ریه، احتمال نموتوراکس را نیز افزایش میدهند.