دانشمندان موفق به طراحی آزمایشی بیوشیمیایی برای تشخیص پریونها در بیماران مبتلا به کروتسفلد جاکوب Creutzfeldt) Jakob – CJD) شدهاند که در صورت موفقیتآمیز بودن میتواند به ابزاری قدرتمند برای تشخیص این بیماری پیش از شروع نشانههای آن شود.
نتایج این تحقیقات که به سرپرستی پروفسور نورولوژی دانشگاه تگزاس، کلودیا سوتو (Claudio Soto) انجام شدهاست، در Science Translational Medicine منتشر شدهاست.
پریونها عامل ایجاد بیماریهایی نظیر کروتسفلد جاکوب (Creutzfeldt-Jakob) میباشند که نوعی بیماری عفونی است و سبب ازبین رفتن بافتهای عصبی و مرگ نورونها میشود.
تا کنون درمانی قطعی برای این بیماری یافت نشدهاست و آمار قربانیان آن نیز، سالانه رو به افزایش است.
عامل آن نیز، پروتئینهای معیوبی با نام پریونها هستند که به تدریج در بدن بیمار ساخته میشوند و ممکناست سالها پیش از ظهور نشانههای آن، بروز پیدا کنند.
معمولاً این بیماران دوسال پس از طهور اولین نشانههای بیماری جان خود را از دست میدهند. این نشانه عبارتاند از توهم و نوسانات خلقی که مشابه اختلالات افسردگی و اضطراب است. با پیشرفت بیماری، جنون حاد، اسپاسم عضلانی و از دست دادن هماهنگی حرکات نیز، بروز پیدا خواهند کرد.
پروفسور سوتو و همکارانش اشاره دارند که درحال حاظر، راهی برای تمییزدادن علائم بیماری از سایر اختلالاتی که نشانههای مشابه آن دارند وجود ندارد. همچنین، راهی برای پی بردن به وجود پریونها در نمونهی خون این افراد نیز وجود ندارد.
تست پریون؛ اختصاصیت و حساسیتِ فوقالعاده
در این پژوهش، نمونههای خونی ۱۴ بیمار مبتلا به CJD را آنالیز کرده و از نمونهی خونی ۱۵۳ نفر از افراد مبتلا به بیماریهای دیگر مانند جنون، پارکینسون، انواع صدمات مغزی، اپیلپسی، سکتههای مغزی و ۴۹نفر از افراد سالم را نیز برای کنترل استفاده کردند.
برای شناسایی پریون عامل CJD از ابزاری جدید با نام (PMCA (protein misfolding cyclic amplification assay استفاده شد که توسط تیم پژوهشی دکتر سوتو پرورش داده شده است.
نتایج حاکی از تشخیص کامل پریونهای مولد بیماری توسط PMCA میباشد.
پژوهشگران اذعان دارند که برای ساخت یک تکنولوژی کامل، به مطالعات بیشتری نیاز است. این مادهی جدید میتواند روشی غیرتهاجمی برای تشخیص بیماری کروتسفلد جاکوب، پیش از بروز نشانههای این بیماری باشد.