تقریبا هه افراد خارش بدن را تجربه کردهاند. این خارش گاهی موقت است و با استفاده از اقدامات ساده لوسیون و دوش آب سرد برطرف میشود؛ اما گاهی خارش واقعا آزاردهنده و مزمن میشود و برای درمان آن نیاز به مراجعه به دکتر پوست است. اگر شما هم مشکل خارش دارید، ما در این مقاله راهکارهای ساده و موثری را برای درمان خارش بدن معرفی میکنیم.
دلایل خارش بدن
برای اینکه بدانید چگونه خارش پوست را از بین ببرید، باید بدانید که چرا بدن شما خارش دارد. در اینجا برخی از علل رایج خارش از جمله علت خارش بدن در شب را آوردهایم.
- خشکی پوست: پوستی که رطوبت ندارد علاوهبر پوستهپوستهشدن میتواند دچار خارش شود.
- ورزش: اگر در حین یا بعد از دویدن احساس خارش، مخصوصا خارش پاها را دارید، دلیل آن افزایش دمای بدن و آزادشدن هیستامین در حین ورزش است.
- فولیکولیت: شلوارهای تنگ و چسبان میتواند منجر به فولیکولیت شود. فولیکولیت به معنای تحریک فولیکولهای مو است و اغلب با عفونت همراه است. این عارضه میتواند سبب برآمدگیهای قرمز و خارش در پاها و بدن شود.
- اگزما: قرمزی، پوستهپوستهشدن پوست و خارش شدید همراه با اگزما معمولاً در چندین ناحیه بدن از جمله صورت، پشت زانو و داخل آرنج رخ میدهد. علت خارش بدن در شب میتواند اگزما باشد. برای درمان این نوع خارش، علاوهبر رعایت نکاتی که در این مقاله ذکر میکنیم، لازم است به متخصص مراجعه کنید.
- پسوریازیس: پسوریازیس یکی دیگر از علل خارش بدن در شب است. برای درمان این عارضه حتما باید به کلینیک فوقتخصص پوست در تهران مراجعه کنید تا داروهای مناسب را دریافت نمایید.
- دیابت: افراد مبتلا به دیابت به دلیل خشکی پوست و گردش خون ضعیف اغلب دچار خارش میشوند.
خارش بدن
راهکارهای ساده و موثر برای کاهش خارش
اگر چه خارش شدید نیازمند تشخیص صحیح و درمان است، اما معمولا خارش، از هر نوع که باشد، تا حدی به راهکارهای ساده و موثر پاسخ میدهد. بیایید این راهکارهای ساده و موثر را با هم بررسی کنیم.
- بهطور مرتب از مرطوبکننده استفاده کنید، بهخصوص بلافاصله بعد از دوشگرفتن یا حمام.
- زمان حمام یا دوشگرفتن را محدود کنید.
- از صابونهای عطری، شویندههای معطر یا رنگی اجتناب کنید.
- لباسهای خود را از پارچههای نرم و پنبهای انتخاب کنید.
- لباسهایی انتخاب کنید که آزاد باشد و به بدن شما نچسبد.
- از حمام و شستوشوی پوست با آب داغ خودداری نمایید.
- زیاد آب بنوشید و تشنه نمانید.
اگر راهکارهای فوق نتواند مشکل خارش بدن شما را حل کند، یا دلایل خارش، بیماریهایی مانند پسوریازیس، اگزما، درماتیت سبورهای و… باشد، باید برای درمان آن به متخصص پوست مراجعه کنید.
خارش بدن
بهترین دارو برای خارش بدن
تنها متخصص پوست میتواند بهترین دارو برای خارش بدن را مشخص کند. اما معمولا داروهای رایجی که برای درمان این عارضه تجویز میشوند، شامل موارد زیر هستند:
- استروئیدهای موضعی: استروئیدهای موضعی، داروهای ضدالتهابی هستند که برای درمان بیماریهای پوستی و همچنین خارش استفاده میشوند. این داروها میتوانند التهاب، خارش، پوستهپوستهشدن و ترشح را کاهش دهند.
- پمادهای آنتی هیستامین، کلسینوئورین: در مواردی که خارش ناشی از حساسیت باشد، متخصص پوست این داورها را تجویز میکند.
- شامپوهای ضدقارچ: اگر خارش در سر بوده و دلیل آن بیماریهای قارچی (درماتیت سبورهای) باشد، پزشک از شامپوهای ضدقارچ استفاده میکند.
- داروهای خوراکی: گاهی پزشک از داروهای خوراکی مانند کلاریتین، زیرتک و بنادریل، تربینافین یا لامیزیل برای کمک به برطرفکردن خارش استفاده میکند.
- درمان بیماری زمینهای: در مورد خارش ناشی از دیابت، پسوریازیس و… متخصص پوست بر درمان موثر بیماری تمرکز میکند. در این موارد ممکن است مراجعه به پزشک متخصص دیگری نیز ضروری باشد. برای مثال برای کنترل خارش ناشی از دیابت، قند خون بیمار باید با مراجعه به متخصص غدد و متخصص تغذیه کنترل شود.
خارش بدن
اگر دچار خارش بدن هستید، اما با استفاده از موارد ذکر شده در این مقاله نتوانستید مشکل خود را حل کنید، میتوانید به کلینیک تخصصی پوست و مو دکتر مهرشاد رابط مراجعه کنید. در این کلینیک مجهز، علاوهبر درمان خارش بدن، میتوانید همه درمانها و رسیدگیهای دیگری را که برای پوست و مو لازم است دریافت کنید. لیزردرمانی، خدمات زیبایی، کاشت مو و درمانهای پوستی، برخی از این موارد هستند.