یک پژوهش کوچک در استرالیا نشان داد که، ما با دانستن اندازهی کلی و شکل بدن یک فرد، نسبت به دانستن جنسیت آن فرد، اطلاعات بیشتری دربارهی مقدار عرق کردن او به دست میآوریم. افرادی که بدن بزرگتری دارند- یا بلندتر هستند یا سنگین وزنتر هستند – احتمالاً بیشتر از افرادی که بدن کوچکتری دارند، عرق میکنند.
طبق پژوهشی که پنجشنبه، ۲۳ فوریه، در مجلهی Experimental Physiology منتشر شد، عرق کردن، یکی از راههای اصلی است که بدن توسط آن، خود را خنک می کند. عرق کردن، هنگامی که عرق در سطح پوست تبخیر میشود، موجب خنکشدن بدن میشود.
روش دیگری که بدن، برای خنکشدن از آن استفاده میکند، افزایش میزان جریان خون در پوست است. وقتی که خون گرم، نزدیک سطح پوست جریان مییابد، مقداری از گرما میتواند به هوا داده شود.
سرپرست پژوهش، Sean Notely، که به عنوان یک دانشجوی دکترا در دانشگاه Wollongong استرالیا، بر روی پژوهش کار میکرد، در بیانیهای گفت:
“برای مدت زیادی اینگونه پنداشته میشد که جنسیت، در حین فشار گرمایی، بر میزان عرقکردن و جریان خون در پوست اثر میگذارد.”
اما در این پژوهش، محققان فهمیدند که شیوه اصلی خنکشدن بدن به اندازهی کلی بدن و شکل آن بستگی دارد. به طور مشخص، افراد کوچکتر، چه مرد و چه زن، برای خنکشدن، بیشتر به افزایش جریان خون در پوست متکی هستند، نسبت به بقیه که وابسته به عرقکردن میباشند. به عبارت دیگر، افراد کوچکتر کمتر عرق میکنند.
۳۶ مرد و ۲۴ زن، در ۲ آزمایش در پژوهش شرکت کردند. در یکی از آزمایشها، زنان و مردان بر روی یک دوچرخهی ثابت ورزش کردند، با شدت ملایم، در اتاقی با دمای ۸۲/۴ درجهی فارنهایت (۲۸ درجه سیلسیوس) و با رطوبت ۳۶ درصد. در آزمایش دوم، با شدت متوسط، تحت همان شرایط ورزش کردند.
در این سطح دما و رطوبت، بدن میتواند به طور موفقیتآمیزی گرمای اضافی تولیدشده در طی ورزش را تحمل کند. و با استفاده از دو روش خنککننده، از افزایش بیشتر دمای بدن جلوگیری کند.
در طول آزمایشها، محققان اندازهی کلی بدن شرکت کنندهها را با استفاده از نسبت سطح کلی بدن آنها به وزن بدن، محاسبه کردند. آنها همچنین دمای بدن زنان و مردان، جریان خون پوست و میزان عرق را اندازهگیری کردند.
محققان فهمیدند که افراد کوچکتر -چه زن و چه مرد- برای خنکشدن، بیشتر به افزایش جریان خون در پوست وابسته بودند، در حالیکه مردان و زنان بزرگتر، بیشتر به عرقکردن وابسته بودند. زنان و مردان با نسبت سطح به وزن مشابه -به عبارت دیگر، با شکلها و اندازههای مشابه -از روشهای خنککنندهی یکسانی استفاده میکردند. در واقع، اندازهی بدن و شکل آن نقش ایفا میکرد نه جنسیت!
محققان اشاره کردند که یافتهها به توضیح این که چرا پنداشته میشد جنسیت در میزان عرقکردن فرد نقش دارد، کمک میکند:
“افراد با جثهی بزرگتر بیشتر عرق میکنند و مردان نیز معمولا جثهی بزرگتری نسبت به زنان دارند.”